Menü

Tippek a karcsú derék eléréséhez

A darázsderék és a lapos has minden nő legnagyobb álma, de a jó hír az, hogy kitartó edzéssel nem lehetetlen elérni. Különösen a téli időszakban érdemes erre odafigyelni, hogy ne közvetlenül a bikiniszezon előtt kapkodjon az ember az alakformálással.

Három zöldség

Ha egyféle zöldség helyett három is tarkállik a vacsoraasztalon, észrevétlenül többet eszik belőle a társaság. Többféle választási lehetőség esetén az ember kevesebbet eszik. A sok rost és magas víztartalom hamar eltelít és a tápanyag is több benne. Öntetnek elég a citromlé és néhány fűszer a nehéz, zsíros dresszingek helyett.

Levesbirodalom

A húsleves segítségével kevesebb kalóriával is jól lehet lakni. Ott van például az olasz zöldségleves vagy a csirkehús-leves. Nagyon jó ezzel kezdeni az étkezést, mert lassítja az evés folyamatát és csökkenti az étvágyat. Nem árt azonban óvakodni a magas zsírtartalmú krémes változatoktól. A kreativitásnak szinte semmi sem szabhat határt.

Nem kell a szalonna

Felesleges a két szelet bacon a reggelihez, vagy a déli szendvicsbe. Ez az egyszerű mozdulat 100 kalóriát takarít meg, ami egy év alatt 4,5 kg fogyást eredményezhet. Olyasmivel kell helyettesíteni, ami kevésbé energiadús: paradicsom szelet, banán, sült paprika, mustár vagy fűszeres kecskesajt.

Alkohol-stop

Ha egy eseményen inni kell, az első alkoholos italt kísérje alkoholmentes, alacsony kalóriatartalmú folyadék, például ásványvíz, ne pedig sör vagy bor. Az alkoholban sok a kalória, ráadásul az önkontrollt is befolyásolja, így könnyebben enged az ember a rágcsálnivalók és más ételek csábításának.

Zöld tea

A zöld tea közismerten segíti a fogyást és egészséges is. Néhány tanulmány azt állapította meg, hogy átmenetileg növeli a kalóriaégetés mértékét, valószínűleg a katekin nevű anyag révén. Az antioxidánsok miatt az immunrendszerre is jótékony hatást gyakorol. A koffeintartalmára azért nem árt odafigyelni.

Trükkök az étteremben

A vendéglátóhelyek rendszeresen hatalmas adagokat szolgálnak fel, de túl lehet járni az eszükön:

- Az előételt meg lehet osztani egy jó baráttal, sőt, akár önálló fogásként is szerepelhet.

- Felnőttek is ehetnek gyerekmenüt.

- Az étel 80 százalékának elfogyasztása után a maradékot azonnal be kell csomagoltatni.

- Hajléktalanokból sehol sincs hiány, nagylelkű gesztus nekik adni a kis csomagot, nem pedig később elnassolni.

- Egy kisebb előétel kiegészíthető salátával, így a tányér fele zöldségekkel lesz tele a megfelelő egyensúly érdekében.

- Az étlapon a legszebb szavak a "grillezett" és a "párolt". Az "olajban sült", a "gazdag" és a "szósz" kifejezések nem fogyókúrázóknak valók.

100 kalóriával többet elégetni

Évente 15 kiló is leadható csak azzal, ha naponta 100 kalóriával többet égetünk el. Az alábbi könnyű mozgásformák közül legalább háromszor egy héten ki kell választani az egyiket, de lehet akár minden nap is:

- 1,5 km séta (kb. 20 perc).

- Kertészkedés egy órán át, vagy kaszálás 20 percig.

- Takarítás 30 percig.

- Lift és felvonó helyett ott a lépcső.

- Reggel vagy este 15 perc laza torna.

Jutalmazás

Ha sikerült leszokni az üdítőkről, vagy eltelt egy nap túlevés nélkül, jutalmat érdemel a diétázó. Mondjuk egy pedikűrt, egy új ruhát... esetleg alkalmanként egy kis darab, antioxidánsokban gazdag étcsokoládét. Fontos számon tartani a mérföldköveket, mert a jó szokások lépésről lépésre alakulnak át egészséges életmóddá.

A vékonyak titka a visszafogott adagolás. Elég csak néhány alkalommal megmérni az étel mennyiségét, utána megy már automatikusan is. Kisebb ételcsomag is elég. Veszélyes az is, ha többet főzünk, mint amennyi elfogy, mert így könnyű a túlevés hibájába esni.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.