Menü

Maradéktalanul

Magyarországon közel 2 millió tonna ételt dobunk szemétbe évente, otthonainkban ennyi végzi a kukában. Hatalmas pazarlás ez, mely ellen civil szervezetek is tiltakoznak. Kétmillió ételhulladék rengeteg, miközben tízezrek éheznek, s ez világszerte jelentős probléma, nemcsak Magyarországon.

A magyar élelmiszerpazarlás legnagyobb szelete a háztartásokban keletkezik, otthonainkban landol a szemetesben.

A pazarlás csökkentésének érdekében már léteznek hatékony kampányötletek, vannak élelmiszerláncok, amelyek vállalják, hogy a nap végén megmaradt termékeiket eljuttatják a rászorulókhoz, ez már egy lépés a megoldáshoz vezető úton.

Mindenképp törekedni kell arra, hogy megmentsünk sok tonna megmaradt élelmiszert, mert még felhasználhatóak. A rászorulóknak életmentő lenne jópár élelmiszercsomag, melyet a maradékokból el lehetne készíteni. A nélkülözők örülnének neki.

Mi az, amit mi tehetünk?

Például konyhánkban megpróbálunk a maradék ételek felhasználásával új fogásokat készíteni, a pazarlás helyett kreativitásunkat bevetve megelőzni az ételek szemétben landolását.

Az éttermekben amit nem tudunk elfogyasztani, csomagoltassuk el, együk meg otthon később, jó lesz vacsorára, másnapra.

A túlvásárlást is meg kell előznünk, ami nemcsak a pénztárcánknak tesz jót, hanem a diétánknak is. Nem véletlenül mondják, hogy sosem szabad éhesen vásárolni menni és nem árt, ha van nálunk bevásárlólista, melyre hagyatkozunk és melytől nem térünk el. A boltban csak azt vegyük meg, amit később tényleg megeszünk, vagy amire ténylegesen szükségünk van.

A fő cél az, hogy annyit vásároljunk, annyit elfogyasztunk, így pedig nem keletkezik kidobásra váró ételfelesleg. A maradék főtt ételt vagy akár a kenyeret fagyasszuk le, semmiképp ne dobjuk el. Ha felhalmozzuk akkor feltehetően a szavatossági idő lejárta után kidobjuk.

A szavatosságot egyébként figyelni kell, de semmiképp sem kell eldobni feltétlen az egy napja lejárt terméket, mert nem biztos, hogy van bármi baja.

Ahol házikedvenc van, ott az ételmaradék a kutyusnál landol, akinek viszont nincs háziállata, érdemes a fenti tanácsokat megfogadva vásárolni, fagyasztani.

Főleg ünnepek idején gyakori, hogy több étel is rajtunk marad. A süteményhegyekből én meg szoktam kínálni szomszédaimat, rokonaimat, barátaimat, munkatársaimat, de volt, hogy a mikuláscsomagok nagy részét négy gyermekes családosoknak, óvodáknak továbbítottam, rászorulóknak ajándékoztam el.

Ami nekünk felesleges, másnak érték lehet. Így mindenki jól jár.

Tervezzünk előre! A legegyszerűbb módja annak, hogy ne kelljen kidobnunk semmilyen maradékot, ha megtervezzük előre mikor miből mennyit főzünk. Átgondolva főzzünk és dobozoljunk.

Bevásárlás előtt még otthon ellenőrizzük a készleteinket, így elkerülhetjük, hogy olyan alapanyagot vásároljunk, ami van otthon.

A tudatosság a konyhában is elengedhetetlen, de mindig megéri spórolni az élelmiszerhulladékkal! Segítsünk másokon!

Martinka Dia

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.