Menü

A spenót egészségügyi hatásai

A spenót, a tápanyagokat tekintve, valódi kincsesbánya. Energiával tölt fel, hozzájárul a mentális- és fizikai egészségünkhöz, számos betegség megelőzésére és kezelésére alkalmazható. Nem véletlen, hogy ez az igénytelen, szinte bárhol megtermő, és kora tavasztól, egészen májusig szedhető zöldség, igencsak előkelő helyen áll a legjobb szuperélelmiszerek listáján.

Daganatellenes zöldség

Érdemes még néhány szót ejteni a spenót daganatellenes hatásáról. Mint a legtöbb zöldelevlű zöldség, ez a növény is alkalmas lehet a megelőzés mellett a rák kezelésének támogatására. Kutatások szerint főként a prosztatarák, a mellrák, a méhnyakrák és a vastagbélrák esetén lehet segítségünkre, megemelt fogyasztása mérsékelheti a sejtburjánzást.

Javítja az emésztést

Változatos ásványi anyag készlete, igen hatékony, egyúttal kíméletes hashajtóként működik. Nemcsak a krónikus székrekedéstől szabadíthat meg, hanem támogatja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait, elősegíti a vastagbélben letapadó méreg- és salakanyagok távozását

Degeneratív betegségek, szívbajok

Együnk rendszeresen spenótot, és máris sokat tettünk a degeneratív betegségek elkerülése érdekében. Ez elsősorban az oxidatív stresszt enyhítő, gyulladásgátló és immunerősítő hatásának tudható be. És ez még nem minden, hiszen az időseket megtámadó memóriavesztés esetén is számíthatunk a segítségére. Védi az ereket, csökkenti a vérnyomást, a stroke és infarktus után érdemes (persze orvosunkkal konzultálva) növelni a fogyasztását. A már említett vastartalma kell ahhoz, hogy fokozza a vörösvérsejtek szaporodását, így járul hozzá a vérszegénység megelőzéséhez.

A spenót másik előnye, amiről eddig nem tudtunk, az a vérnyomáscsökkentő tulajdonsága. Tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy egy előételnyi-adag spenótsaláta ebédre, vagy párolt spenót rendszeres fogyasztása vacsorára maximum négy órán belül lecsökkenti a vérnyomást.

Betegségek ellen

A spenót a benne található anyagok hatására képes csökkenteni a vércukorszintet, így cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Emellett csökkenti az esélyét olyan daganatos betegségek kialakulásának, mint például a bélrendszert, a hasnyálmirigyet, vagy a tüdőt megtámadó rákos megbetegedések, vagy esetleg az annyi nőt érintő mellráknak a kockázatát.

Szemek

A spenót egyik kiemelkedően hasznos hatóanyagai a flavonoidok, amelyek azon túl, hogy segítenek szervezetünk immunrendszerének egészségesen tartásában, még a szemeink épségének és egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszanak. Szemünk épségét a megfelelő táplálkozással biztosabban őrizhetjük meg, így mindenképpen érdemes ebből a szempontból is rendszeresen spenótot fogyasztani.

Lúgosítás

A spenót az erősen lúgosító élelmiszerek közé tartozik, így gátolja a szervezet elsavasodását. Mint minden lúgosító étel, a spenót is segít a szervezet méregtelenítésében, és a lúgos kémhatás visszaállításával jó néhány betegség megszüntetésében.

A lúgosító ételek egyik hatása, hogy a gombás megbetegedések visszaszorulnak, emésztésünk javul, és hangulatunk is lényegesen pozitívabbá válik.

Segíti az agyi folyamatokat

Meglepő lehet, de gyulladáscsökkentő omega-3-zsírsavakat is tartalmaz, amelyek különösen a gyerekeknél nagyon fontosak a megfelelő agyi és idegrendszeri működéshez.

A spenót Perzsiában őshonos növény Európában csupán néhány száz éve vált ismertté.

Bár vitathatatlanul egészséges, de mégsem tartozik a kedvenceink közé. Pedig nagyon sok jótékony hatása van az egészségünkre. Talán az egyetlen hátránya, hogy olyan szuper erőt nem kaphatunk tőle, mint Popey.

Szerző: Udvari Fanni

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.