Menü

A spenót egészségügyi hatásai

A spenót, a tápanyagokat tekintve, valódi kincsesbánya. Energiával tölt fel, hozzájárul a mentális- és fizikai egészségünkhöz, számos betegség megelőzésére és kezelésére alkalmazható. Nem véletlen, hogy ez az igénytelen, szinte bárhol megtermő, és kora tavasztól, egészen májusig szedhető zöldség, igencsak előkelő helyen áll a legjobb szuperélelmiszerek listáján.

Daganatellenes zöldség

Érdemes még néhány szót ejteni a spenót daganatellenes hatásáról. Mint a legtöbb zöldelevlű zöldség, ez a növény is alkalmas lehet a megelőzés mellett a rák kezelésének támogatására. Kutatások szerint főként a prosztatarák, a mellrák, a méhnyakrák és a vastagbélrák esetén lehet segítségünkre, megemelt fogyasztása mérsékelheti a sejtburjánzást.

Javítja az emésztést

Változatos ásványi anyag készlete, igen hatékony, egyúttal kíméletes hashajtóként működik. Nemcsak a krónikus székrekedéstől szabadíthat meg, hanem támogatja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait, elősegíti a vastagbélben letapadó méreg- és salakanyagok távozását

Degeneratív betegségek, szívbajok

Együnk rendszeresen spenótot, és máris sokat tettünk a degeneratív betegségek elkerülése érdekében. Ez elsősorban az oxidatív stresszt enyhítő, gyulladásgátló és immunerősítő hatásának tudható be. És ez még nem minden, hiszen az időseket megtámadó memóriavesztés esetén is számíthatunk a segítségére. Védi az ereket, csökkenti a vérnyomást, a stroke és infarktus után érdemes (persze orvosunkkal konzultálva) növelni a fogyasztását. A már említett vastartalma kell ahhoz, hogy fokozza a vörösvérsejtek szaporodását, így járul hozzá a vérszegénység megelőzéséhez.

A spenót másik előnye, amiről eddig nem tudtunk, az a vérnyomáscsökkentő tulajdonsága. Tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy egy előételnyi-adag spenótsaláta ebédre, vagy párolt spenót rendszeres fogyasztása vacsorára maximum négy órán belül lecsökkenti a vérnyomást.

Betegségek ellen

A spenót a benne található anyagok hatására képes csökkenteni a vércukorszintet, így cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Emellett csökkenti az esélyét olyan daganatos betegségek kialakulásának, mint például a bélrendszert, a hasnyálmirigyet, vagy a tüdőt megtámadó rákos megbetegedések, vagy esetleg az annyi nőt érintő mellráknak a kockázatát.

Szemek

A spenót egyik kiemelkedően hasznos hatóanyagai a flavonoidok, amelyek azon túl, hogy segítenek szervezetünk immunrendszerének egészségesen tartásában, még a szemeink épségének és egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszanak. Szemünk épségét a megfelelő táplálkozással biztosabban őrizhetjük meg, így mindenképpen érdemes ebből a szempontból is rendszeresen spenótot fogyasztani.

Lúgosítás

A spenót az erősen lúgosító élelmiszerek közé tartozik, így gátolja a szervezet elsavasodását. Mint minden lúgosító étel, a spenót is segít a szervezet méregtelenítésében, és a lúgos kémhatás visszaállításával jó néhány betegség megszüntetésében.

A lúgosító ételek egyik hatása, hogy a gombás megbetegedések visszaszorulnak, emésztésünk javul, és hangulatunk is lényegesen pozitívabbá válik.

Segíti az agyi folyamatokat

Meglepő lehet, de gyulladáscsökkentő omega-3-zsírsavakat is tartalmaz, amelyek különösen a gyerekeknél nagyon fontosak a megfelelő agyi és idegrendszeri működéshez.

A spenót Perzsiában őshonos növény Európában csupán néhány száz éve vált ismertté.

Bár vitathatatlanul egészséges, de mégsem tartozik a kedvenceink közé. Pedig nagyon sok jótékony hatása van az egészségünkre. Talán az egyetlen hátránya, hogy olyan szuper erőt nem kaphatunk tőle, mint Popey.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.