Menü

Hogyan halványíthatóak a májfoltok?

A májfolt talán az egyik leggyakoribb rendellenessége a bőrnek. Betegségnek talán nem kell nevezni, hiszen ártalmatlan dologról van szó, csupán esztétikailag lehetnek zavaróak, s sok embernek keserítik meg az életét. Májfolt tipikusan akkor alakul ki, ha túl sok napfény éri a bőrt, vagy a nőknél hormonális változások következnek be, például megnő a progeszteron- és ösztrogénszintjük. 40 éves kor fölött gyakrabban alakulnak ki.

A foltok a napsugárzásnak erősen kitett bőrfelületeken jelennek meg, tipikus előfordulási helyük az arcon, a kézfejen és az alkaron vannak. Ezek a kis barnás foltok kozmetikai szempontból zavaróak.

A májfoltokat melazmának is nevezik, s terhességi maszkként is emlegetik, mert az arcon sötétebbre színeződött foltok leginkább a várandós nőkre jellemzőek. A kismamák persze cseppet sem örülnek az elváltozásoknak, mégis legtöbbször terhesség során fordul elő, többnyire középidőben, mely a szülést követően spontán, hónapok alatt visszafejlődik.

Ha valaki kozmetikai okokból el akarja távolítani, halványító krémeket javasolnak a kozmetikusok, de sajnos a saját tapasztalatom az, hogy sokba kerülnek, de a hatásuk elmarad a várttól. Az viszont bizonyos, hogy megelőzhetőek. A májfoltokra nincs végleges gyógymód, de jól lehet kezelni őket. Mind a májfoltok, mind a bőrrák kockázatát növeli a mértéktelen vagy védelem nélküli napozás, szoláriumhasználat, ezért kell kerülni a közvetlen napsugárzást, és napvédő krémeket, fényvédő készítményeket, magas faktorszámú naptejet használni. Minél világosabb a bőrtípusa valakinek, annál magasabb faktorú naptejet kell használnia, és annál kevesebb ideig is tartózkodhat a napon.

Vannak eljárások, készítmények, amelyek a bőr felső rétegét lehámlasztják, s ez a módszer sok embernél hatásos. Lézeres eltávolítás és kémiai hámlasztás is lehetséges, ezek a pigment sejtek roncsolásával, és a bőr újdonképződésének elősegítésével hat, ezekben az esetekben azonban fontos szabály, hogy az érintett bőrt nem érheti napfény a hámlasztó kúra alatt.

Házi praktikák is léteznek a májfoltok halványítására, bár teljesen eltüntetni ezeket így nem lehet. Mivel a citromlé enyhén savas, ezért ajánlják halványításra, ezért próbálkozhatunk friss citromlével lemosni a foltokat az arcbőrünkön, akár naponta többször is. Méz és natúr joghurt keverékéből is előállítható olyan házi arcpakolás, amely képes halványítani a foltokat. Aloe vera géllel történő kezelés is hatásos lehet, de eperből is készíthető olyan pakolás, amely csökkenti a májfoltok láthatóságát. Ehhez össze kell pépesíteni néhány friss epret, és össze kell keverni két teáskanál tejszínnel, majd a bőrön hagyni 15 percig. Más gyümölcsből készült, gyümölcssavas kezelés is hatékony lehet, segíthet például ha ananászt, narancsot vagy almát teszünk a foltokra, de a gyümölcsökön túl az uborka is jól halványít.

Bár mint említettem, a májfoltok a legtöbbünknek csupán esztétikai problémát jelentenek, ennek ellenére azért nem árt kivizsgáltatni a kiváltó okot, mert belső elváltozásokra, betegségekre is utalhat.

Martinka Dia

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.