Menü

Hogy gyorsabban múljon el a szúnyogcsípés

Abban talán mindannyian egyetértünk, hogy a nyár legkellemetlenebb velejárója a szemtelen szúnyogok inváziója, a rovarokat pedig olykor sajnos a szúnyogriasztó szerek sem tartják távol. Mivel csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket?

A szúnyogcsípés gyakori tünete a lágy, rózsaszínné vagy pirossá váló, viszkető dudor a bőrön. A csípést semmi esetben sem jó erősen kaparni, vakarni, bár ezt gyakran nehéz megállni, azonban néhány módszerrel megpróbálhatjuk enyhíteni a kellemetlen viszketést.

Nagyon hatékony otthon a jégkocka, vagy bármi a fagyasztóból. Kellemesen hűsít.

Gyulladáscsökkentő krémek és hűsítő gélek alkalmazása is kedvelt és hatékony, a patikában, bioboltokban elérhetőek ezek széles választéka, melyek csökkentik a kellemetlen viszketést, fájdalmat és duzzanatot, így a vakarást, kisebesedést.

Az aloe vera igazi csodaszer, ami számos területen bizonyított már: szúnyogcsípésre is jó, ahogy a méz is. A méz csökkenti a gyulladást, és elősegíti a csípés gyógyulását.

Az ecet is számtalan dologra jó egy háztartásban, hiszen remek tisztító-és fertőtlenítő, vízkőoldószer, a hajat is puhítja, ráadásul a szúnyogcsípés viszketését is képes enyhíteni, én gyakran darázscsípésre is alkalmaztam, arra azonban nagyon vigyázzunk, hogy a szembejutást kerüljük.

Az áztatott kamillás teafiltert is érdemes rátenni a filtert a csípésre, mivel a benne lévő anyagok mérséklik a duzzanatot, így a viszketés is csökken.

A citrom a filterhez hasonlóan összehúzza a területet és fertőtleníti is, alkalmazását érdemes kipróbálni.

A fogkrém alkalmazása ismert a pattanások ellen, de úgy tartják, a viszkető csípésre is jó, ugyanis mentoltartalmának köszönhetően hűsíti a felületet.

A teafaolaj szintén nemcsak a pattanásokra jó, érdemes bevetni akkor is, ha csípésről van szó, mert gyulladáscsökkentő, nyugtatja a bőrt, antibakteriális hatással bír.

Azt nem tudom mennyire hatásos házi módszer, s lehet kicsit vicces is, gyerekként X-et szoktunk nyomni a csípés felületébe, ezzel ugyan fájdalmat okozunk, ami valószínű erősebb érzés, mint maga a viszketés, s emiatt alkalmazták gyakran.

Az alkohol is megér egy próbát, az ecethez hasonlóan pedig az almaecet is fertőtleníti a sebfelületet, illetve csípéseket.

Segítségével kenegethetjük a bőr felületét, ha pedig vízzel hígítjuk, borogatás formájában is bevethető házi szer.

A szúnyogcsípés általában ártalmatlan, azonban ritkán előforduló súlyos allergiás reakciókat is kiválthat az arra érzékenyeknél, (anafilaxiás sokk, gégeödéma) melyek sürgősségi orvosi kezelést igényelnek.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.