Menü

Diétás tészta receptek

A tésztaféléket elhagyni nagyon nagy lemondás, de ha fogyni akarunk, akkor bizony jelentős mértékben csökkenteni kell a mennyiséget. Ez nem azt jelenti, hogy soha többet nem lehet enni belőle. Egyrészt kapható ma már csökkentett szénhidráttartalmú tészta is, másrészt okos trükkökkel beépíthető az étrendbe a sima, durum-, teljes kiőrlésű lisztből készített változat is.

LASAGNE RICOTTÁVAL

személyenként 2 lasagne lap

1 evőkanál olívaolaj

2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve

30 dkg koktél- vagy datolyaparadicsom

só és frissen őrölt bors

friss bazsalikom

30 dkg ricotta vagy zsírszegény túró

1 ek parmezán saj

ELKÉSZÍTÉSE:

A koktélparadicsomokat felkarikázzuk, felhevítjük az olajat, és rátesszük pár percre a paradicsomot (nem kell szétfőzni). Sózzuk, borsozzuk, meghintjük bazsalikommal. Vizet forralunk és kifőzzük a tésztát. Ha kész, tányérra teszünk egy lapot, megkenjük ujjnyi vastagon ricottával, befedjük paradicsommal, majd mehet rá a következő lap, a ricotta és a paradicsom, tetejét meghintjük kevéske parmezánnal.

FARFALLE FETÁVAL

személyenként 6 dkg masni tészta (kifőzve)

10 dkg morzsolt feta sajt

1 doboz koktélparadicsom, a szemek félbevágva

személyenként 5 db olívabogyó

ELKÉSZÍTÉSE:

Főzzük ki a tésztát, majd forgassuk össze a többi előkészített hozzávalóval.

GRILLEZETT ZÖLDSÉGEK TÉSZTÁVAL

személyenként 6 dkg széles metélt (kifőzve)

1 kis fej karfiol, apróra vágott

2 közepes vöröshagyma apró kockákra vágva

2 közepes sárgarépa felkarikázva

2 kisebb édesburgonya felkarikázva vagy egy szelet sütőtök kockákra vágva

2 paradicsom vastag karikákra vágva

½ csésze száraz fehérbor

½ csésze extra szűz olívaolaj

4 gerezd fokhagyma zúzva

1 evőkanál őrölt kömény

½ teáskanál aprított pirospaprika

3 szál friss kakukkfű

1 ek. apróra vágott petrezselyem

durva tengeri só ízlés szerint

frissen őrölt fekete bors

parmezán sajt a díszítéshez

ELKÉSZÍTÉS:

Kevés vízben pároljuk 10 percig a karfiolt, a hagymát, a sárgarépát, az édesburgonyát, majd szűrjük le. Rakjuk bele egy tepsibe, majd adjuk hozzá a bort, az olajat, a fokhagymát, a köményt, a pirospaprikát és a kakukkfüvet. Süssük 15 percig 200 fokon. Főzzük ki a tésztát, tegyük egy tálba és hintsük rá a zöldségeket, kevés parmezán sajttal ízesítsük.

GOMBÁS TÉSZTA

személyenként 6 dkg szélesmetélt (kifőzve)
15 dkg vegyes gomba
1 ek olaj
2 dl főzőtejszín
1 gerezd fokhagyma
petrezselyem
A gombákat feldaraboljuk. Egy serpenyőbe tesszük az olajat és a fokhagymát, és mielőtt túlhevülne, rádobjuk a gombát. Amikor kezd levet engedni és puhul, akkor ráöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd megszórjuk a petrezselyemmel. Amikor elkészült, összeforgatjuk a kifőzött tésztával.

Mit jelent a megfelelő arány?

Az anyagcseretípusodnak megfelelő étkezést. Nagyon egyszerűen, egy szénhidrát típusnak jobb a szénhidrát-domináns étkezés, míg egy fehérjetípusnak értelemszerűen nem. Ennek megfelelően érdemes figyelni a mennyiségekre, ha célod a fogyás, vagy egészségesebben működő emésztőrendszert szeretnél.

Különleges megoldás pizzatésztára

Szívesen eszel pizzát, de a rendelősről inkább lemondanál az egészséged és az alakod javára? Választhatsz alternatív, diétás tésztát is a pizzádhoz. A túró- és tonhal alapú, vitatható alapok mellett aprítógépben darabolt karfiolból, répából, brokkoliból, sőt, akár céklából is készíthetsz diétás pizza alapot.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.