Menü

Nyugtató ételek stresszes időkre

A nyár valóban a szabadságérzetről és az önfeledt élvezetekről szól, de sajnos mindig akadnak bosszúságra okot adó pillanatok, időszakok. Okozhatja ezt rohanó életmódunk, az ebből adódó általános időhiány, családi- vagy párkapcsolati feszültség, de a túl nagy mennyiségű munka vagy az alváshiány is.

Gyümölcsök

A gyümölcsök is kiváló szénhidrátforrások és természetes formában tartalmaznak cukrokat, melyek többsége hosszan szívódik fel. Mivel a gyümölcsöknek magas az antioxidáns tartalma, amely ellensúlyozza a szervezetben a stresszhormon negatív hatásait, érdemes naponta fogyasztani belőlük.

Csokoládé

Ha boldogtalanok vagy idegesek vagyunk, az édesség könnyű és gyors megoldásnak szokott bizonyulni. Igen ám, de ilyenkor a mértékletességre sem ügyelünk, és bizony könnyen felszaladnak a plusz kilók. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen és mennyi édességet fogyasztunk. Válasszunk magas kakaótartalmú étcsokoládékat, melyekből pár kocka is elég, hogy jobban érezzük magunkat. De ne feledjék! a megoldás a feszültséget okozó probléma kezelése, nem pedig a tünetek enyhítése.

Dió

A magvakról alapesetben tudnod kell, hogy természetes idegnyugatóként is funkcionálnak, azonban a stresszes időszakban a legjobb választás nem más, mint a dió. Ugyanis nagyon magas az Omega-3 zsírsav tartalma, így csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát.

Zöldségek

Ha nem mindig van időd rendesen megebédelni, akkor se csábulj el a gyorséttermek kínálata láttán, inkább dobj gyorsan össze egy salátát. Egyrészt ez kevésbé terheli meg majd a gyomrod, másrészt sokkal energikusabbnak fogod majd magad érezni.

Válaszd a zöld leveles zöldségeket, ezek ugyanis alig tartalmaznak kalóriát, ellenben tele vannak értékesebbnél értékesebb tápanyagokkal. Fogyassz példának okán sok spenótot, hiszen tele van folsavval, a folsav hiány pedig csökkentheti az agyban a szerotonin szintet. A folsav ugyanis elengedhetetlen a szerotonin, illetve a dopamin aktiválásához, vagyis a folsav végsősoron a depresszió leküzdésében játszik aktív szerepet.

Napraforgómag

Kiváló folsavforrás, mely segít az örömérzetet kiváltó agyi vegyület, a dopamin termelésében.

Spenót

A tanulmányok szerint a főként leveles zöldségekben, például a spenótban megtalálható magnéziumban javítja a szervezet stresszre adott reakcióját.

Kék áfonya

A benne található antioxidánsok ellensúlyozzák a stresszhormonok, például a kortizol szervezetre gyakorolt hatásait.

Stressz a munkahelyen: Nyers zöldségek humusszal, utána hideg víz. A vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok segítenek csökkenteni a feszültséget.

Előadás előtt: A tea csökkenti a lámpalázat.

Alvászavarok: Alga saláta, mivel tele van jóddal és magnéziummal, amelyek elnyomják a kimerültséget és a depressziót, ezáltal nyugodt éjszakát biztosítanak.

Feszültségteli sportmérkőzések nézése: Barna rizs, teljes kiőrlésű gabonából készült falatok, narancs. Lenyugtatják az izgalomtól fáradt idegeket.

Ha a nyaralás egyre drágábbnak ígérkezik, akkor tegyetek gombát a szendvicsben. Gazdag szelén- és D-vitamintartalma elűzi a nyomottságot, és jókedvre hangol.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!