Menü

Kirándulj itthon!

A koronavírus járvány legnagyobb vesztese a turizmus, mivel a betegség miatt a legtöbben lemondják külföldi nyaralásaikat. Ha azonban mégis kikapcsolódásra és friss levegőre vágysz, ezek Magyarország legszebb kirándulóhelyei, ahol a természet közelében pihenheted ki magadat.

A legtöbb ember szerint a nyár egyet jelent a véget nem érő strandolással és napozással, amikor az ember csak egész nap fekszik és olvas. A legmelegebb évszak azonban aktív pihenéssel is telhet, lehet kirándulni és új tájakat felfedezni.

Nem kell messzire menni a fővárostól, sőt Budapest szívében is találhatunk természetközeli helyeket, ahol felfedezhetjük a nagyváros közvetlen közelében élő élővilágot.

Ilyen a Sas-hegy is, amely kiemelkedik a város zajából és sokféle különleges állatfajnak ad otthont. Könnyű, vasárnap délutáni program, amikor csak arra vágyik az ember, hogy kiszakadjon a városból, de nem szeretne messzire utazni.

Budapest agglomerációjában is vannak olyan gyönyörű helyeket, ahol érdemes egypár órát eltölteni az erdő felfedezésével. Ilyen a Pilis-hegység, amely „előfutárai” csak pár kilométerre vannak a főváros határától. A pomázi Kőhegy, a leányfalusi Vöröskő, vagy kicsit messzebb Dobogókő, mind tökéletes helyszínei egy napi túrának.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park tele van izgalmas tanösvényekkel, amiket érdemes kipróbálni, ilyen például a Nagy-Szénás tanösvény Nagykovácsi környékén.

A Balaton-felvidék Magyarország legszebb tájai közé tartozik. Ha nemcsak fürdeni, de mozogni is szeretnél a magyar tengernél, akkor az Északi-part vidéke tökéletes választás. A híres Szent György-hegyi bazaltorgonák felfedezése mellett a közelben található a Badacsonyi Tűzgyűrű tanösvény is, ami gyönyörű kilátással rendelkezik a Balatonra.

A Tihanyi-félszigeten is érdemes elbarangolni, de megéri bejárni az északabbra fekvő Köveskál és Kővágóőrs vidékét is.

Az ország déli része is tele van szebbnél szebb kirándulóhelyekkel, ilyen az Alföld is. Különösen érdekes a makói lombkoronasétány, amely közvetlenül a Maros partján fekszik és ahol nemcsak a szép kilátásban gyönyörködhetünk, hanem különböző madárfajokat is megismerhetünk.

A pihenés a karantén és a home office hetei után is különösen fontos. A test és az elme felfrissítésére tudatosan oda kell figyelni, ezért érdemes olyan helyet választani, akár egy napra is, ahol a testi fáradalmak kipihenése mellett az aktív kikapcsolódásra is van lehetőség.

Újra veszélyben vannak a világ nagy sporteseményei

A járvány ismét erőteljesen felütötte a fejét szerte a kontinensen, sőt a világon is. Számos sportoló fertőződik meg, és egységesen, vezetők, sportolók és szurkolók is azt mondják, radikálisan máshogy kellene a sporteseményeket megrendezni, mert hamarosan lehet, hogy a jelenlegi formának már semmi értelme nem lesz. Kézilabdában például nagyon döcögősen indul a nemzetközi és a hazai szezon.

Illetlenségek világnapja

Szeptember 18-án van az illetlenség világnapja, amely 2008-ban Magyarországon is elfogadásra került.

Éttermi etikett

Aki gyakran jár étterembe, illik tisztában lennie az illemmel, éttermi etikett szabályaival, viselkedési normákkal, írott vagy íratlan illemszabályokkal. Nagyon sokat elárul a személyiségünkről az, ahogyan társaságban viselkedünk.

Környezettudatosság a konyhában

A környezettudatossággal már számtalan cikkben foglalkoztunk, a téma egyre aktuálisabb és fontosabb. Úgy gondolom apró napi rutinszerű tevékenységeink megváltoztatásával, gondos odafigyeléssel különösen a háztartásban tehetünk sokat a földünk, környezetünk védelméért, megóvásáért.

Megoldásra vár a városi parkolási helyzet globálisan és országosan is

A világon, de Magyarország is egyre nagyobb probléma a városi parkolás. A világon egyre több az autó, ráadásul azok mérete is növekszik. Így tehát nem pusztán a gépkocsik száma, hanem azok mérete, ezáltal a kis parkolóhelyek mérete is egyre nagyobb gond, ráadásul a magyar lakosság még csak kis számban veszi igénybe az alternatív parkolási lehetőségeket. Ezek ellen több megoldással lehet próbálkozni.