Menü

Legyünk óvatosak a napozással!

Bevallom, én egyáltalán nem szeretek napozni. Képtelen vagyok kifeküdni a vízpartra a déli forróságban, hogy süttessem a hasam, mások pedig akár egész álló nap a Balatonon, vagy a tengerparton barnulnak csokiszínűre, vagy esnek túlzásba és pirulnak vörösre.

Utóbbi azonban már probléma! Egyrészt nem is igazán nevezhető esztétikus, egészséges bőrszínnek a megpirult, vörösre égett bőrt, másrészt ezzel káros folyamatokat indítunk el. Nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire fontos a napvédelem.

Nyáron a megfelelő és gondos fényvédelem az egyik legfontosabb teendőnk, amire ügyelnünk kell a bőrünk egészsége érdekében, hiszen a várva várt nyári napfénynek nemcsak jótékony, hanem káros hatásai is vannak, gondoljunk csak az erős UV sugárzásra.

A karantén alatt erről álmodozott az ember, hogy végre kiszabaduljon a lakás fogságából, s élvezze a nyarat, a napsütést, a D vitamint a vízpartokon, azonban soha nem lehet fontosabb a napbarnította bőrszínünk, mint az egészségünk.

A napozás veszélyei között számon tarthatjuk a káros UV sugárzást: az UVB-sugarak leégést okoznak, az UVA-sugarak pedig öregítik a bőrt, melynek következményei évek múlva jelentkeznek pigmentfoltok, ráncok formájában, illetve melanoma kialakulásához is vezethetnek.

A napozásban nincs semmi tilos, ha betartjuk az aranyszabályokat, hogy ne csak egyenletes és kellemes bőrszínünk legyen, de egészséges módon élvezzük a nap áldásos hatásait.

Első elv a fokozatosság. Hófehér bőrű anyukámat már a nyári szezon előtt el szoktam vinni szoláriumba (mértékkel nem károsabb, mint a napozás), hogy a nyári időszak előtt fokozatosan szokja a bőre a sugárzást, lassan barnuljon és óvatosan napozzon.

12 és 15 óra között kerülni kell a közvetlen napfényt, strandokon ilyenkor vonuljunk árnyékba, hiszen ebben az időszakban a legerősebb az UV-sugárzás. Főleg kisgyerekek esetében muszáj kiparancsolni őket ilyenkor a vízből és kicsit hűsöltetni őket, miközben szorgalmasan kenegetjük őket magas faktorszámú napvédő krémekkel.

Hiába írják egy naptejre, hogy vízálló, én nem hiszem el ezt sem, inkább naponta többször átkenem a gyerekeket és magunkat.

Folyadék! Rengeteget kell inni napozáskor, minél több tiszta vizet, teát, vagy gyümölcslevet adjunk a gyerekeknek ilyenkor, s mi magunk se feledkezzünk el a megfelelő folyadékpótlásról, különben könnyen vezethet rosszulléthez az egész napos strandolás.

Napszemüveg! Nemcsak divatos viselet, hanem fontos kiegészítő, mely megvédi a szemet a káros sugaraktól.

S végül fejfedő! Kendő, vékony világos színű sapi, vagy kalap, mely védi fejünket az erős fénytől és hőgutától, napszúrástól.

Ugyan nem tartozik a napozáshoz, de számomra elengedhetetlen kellék, ha strandolunk a fülcsepp, mely meggátolja, hogy a víz bejusson a fülekbe és melynek segítségével védem az érzékeny fülű gyerekeimet a pancsolás utáni állandó fülgyulladástól, fülfájástól, ezt is mindig bepakolom a naptejek közé, s mikor minden óvintézkedést megtettem az egészségünk érdekében.

Martinka Dia

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.