Menü

Melyik a jó sajt-gyümölcs kombó?

Hagyományosan nagyon sokan desszert előtt esznek sajtot gyümölccsel. Bevallom én szinte bármikor, elsősorban vacsorára. Talán még gyerekkoromban alakult úgy, hogy bármelyik másik kisgyerek, nem annyira szerettem a gyümölcsöt, de sajttal egészen más. Kérdés az, hogy vajon egészséges is-e, ha sajtot eszünk gyümölccsel, és mik a legjobb mixek?

Persze amíg normál vacsoraidőben tesszük mindezt, és nem utána, addig mindenképpen. Rengeteg féle sajt van persze, és nem mindegy, mely sajtokat vesszük elő. Több olyan sajt van például, ami nagyon sok nátriumot és telített zsírsavakat tartalmaz, egyébként is az a fontos, hogy milyen állat tejéből készül a sajt, tehát hogy tehén-, kecske- vagy juhtejből, és hasonlóan nem mindegy az sem, hogy ez a tej milyen zsírtartalmú. A sajtnak nagy előnye, hogy az egyik legtermészetesebb kalciumforrás, állítják szakértők, aminek nagy jelentősége van az egészséges csontozat, a fogazat vagy a normál vérnyomás fenntartásában, igaz ennek ellenében sok benne a nátrium és a telített zsírsav, ami éppen a vérnyomást tudja felvinni.

Lényeges azonban, mondhatni, modern korunkban, hogy mekkora az ember laktózérzékenysége, laktózintoleranciája. Esetleg nem-e egyenesen tejérzékeny az illető, ebben az utóbbi esetben természetesen nem vehet magához sajtot.

Én magam, bevallom őszintén, sok féle sajtot szeretek, legyen akár füstölt, de a lágyabb, krémesebb ízek is betalálnak nálam. Egyébként is nyitott vagyok minden felé, ha sajtról van szó.

A legfontosabb azonban, hogy milyen gyümölcsökkel passzol össze a sajt. Hangsúlyozottan, ezúttal nem borról vagy esetleg lekvárról beszélek, amiket nem csak kulináris, hanem kis mennyiségben egészségügyi értelemben is ajánlanak a sajt mellé. De most a gyümölcsöt nézzük. Legáltalánosabban az almát, a barackot, a fügét, a szőlőt ajánlják a sajt mellé. Szintén szokták a barackot is ajánlani, de bizonyos kéksajtok mellé a szárított gyümölcsök és az őszi gyümölcsök illenek. A szilvát és a körtét azonban mozzarella mellé is ajánlják, nyári gyümölcsöket a kecskesajtok mellé.

Én személyesen még narancsot is nagyon szeretek sajt mellé fogyasztani, a narancs, a körte, és amikor szezonja van, a szőlő igazán gyengém. Apropó, szezon: a dinnyékhez is szokták használni, bár inkább a sárgadinnye mellé, ami néhol előételnek számít, Magyarországon, ebéd esetében inkább a desszert helyén szokott lenni, vagy vacsoránál teljesen külön. Bármelyik gyümölcsöt is válasszuk, bíztatok mindenkit, aki még nem fedezte fel ezt a finom világot, igazán laktató és egészséges vacsorát nyer vele.

Kompressziós zokni sportolóknak – teljesítmény, regeneráció és egészség egyben

A sportolók körében egyre népszerűbb a kompressziós zokni, amely már nemcsak az élsportban, hanem a hobbifutók és amatőr atléták körében is elterjedt. De vajon valóban csodaszert rejt a rugalmas szövet? Utánajártunk, mikor és hogyan érdemes viselni a kompressziós zoknit sportolás közben és után.

Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan

A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.

A csend, amely összeköt – Mindenszentek és Halottak napja

Ahogy az ősz lassan átszínezi a tájat, és a hűvös levegőben megjelenik a füst és a gyertyák illata, elérkezik az évnek az az időszaka, amikor megállunk egy pillanatra. November elején nem a rohanásé, nem a zajé a főszerep. A temetők fényei, a mécsesek pislákolása, a virágok halk üzenete mind-mind arról mesél, hogy az emlékezésben ott van az élet legmélyebb szeretete.

Utazás önmagunkhoz - A pszichodrámáról

Nemrég belevágtam egy nagy utazásba önmagamhoz. Ez nem volt más, mint egy másfél éves pszichodráma tanfolyam, ahol remek társasággal igazán mély pillanatokat élhettünk át. Egyértelműen jó téma ez egy interjúra. A pszichodráma alapvetően nem más, mint egy személyiségfejlesztő-, önismereti- (csoport)módszer, mely a cselekvésen, a cselekvés átélésén, a cselekvés közben érzett érzelmek tudatosításán, a belátáson alapul. Az egyik volt segítőmmel, Schneider Zsófiával beszélgettem egy jót erről a kaland lehetőségről.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.