Menü

Lassú fogyás okai

Sajnos vannak olyan betegségek, amik természetükből adódóan gátolják a fogyást, gyakran épp a zsír raktározására ösztönzik a szervezetet.

Egyesek olyan gyorsan használják fel a kalóriákat, hogy viszonylag sokat ehetnek büntetlenül, míg mások szervezetének a működéséhez elegendő kevesebb is. Utóbbi csoportba tartozók éppen ezért hízékonyabbak, mivel a fel nem használt energiát elraktározzák, zsírpárnák formájában. Ezek szerencsére legtöbbször mozgással és egészséges étrenddel eltüntethetőek, azonban vannak olyan esetek, amikor a lassú fogyás mögött betegség húzódik meg.

Ehhez előbb alapos önmonitorozás szükséges, egy hónapig, étkezési és edzésnaplóval, kalóriaszámolással, az italokat is feltüntetve, hogy kiderüljön, valóban mindent betart-e az ember. Megvan-e a fogyáshoz szükséges kalóriadeficit, nincs-e nassolás, alkoholfogyasztás, ami elfelejtődött, elegendő-e a mozgás. Ha úgy találod, hogy igen, mindent megtettél, akkor konzultálj szakorvossal, aki kivizsgál. A nehéz fogyás hátterében a következő betegségek állhatnak.

Inzulinrezisztencia gyakran PCOS mellett, vagy hatására jelentkezik, következményeként metabolikus szindróma alakulhat ki, ami hastájéki hízáshoz vezet. Látványos tünetei közé tartoznak az állandó szomjúság- és éhségérzet, illetve a menstruációs zavarok.

A változókor ugyan nem betegség, hanem állapot, amit a hormonháztartás változásai idéznek elő. Az ösztrogén szintjének csökkenése elhízáshoz vezet, amit ebben az időszakban sokan tapasztalnak, látványos tünetei a hőhullámok és a hangulatingadozások.

Az alapanyagcseréje mindenkinek fedezi azt a szintű energiát, ami ahhoz szükséges, hogy életben maradjunk, tehát az alapvető életműködésünkhöz (légzés, emésztés, idegrendszer működése, stb.) . Az alapanyagcsere mértéke mindenkinél más és más, sok tényező befolyásolja, például nemünk, testmagasságunk, korunk, sőt, a korábbi sikertelen fogyókúrák is.

Attól függően, hogy mennyire élünk aktív életet, mennyit, milyen intenzitással sportolunk, növelni, vagy inkább csökkenteni szeretnénk testsúlyunkat, az alapanyagcserénket fedező energiabevitelt különböző mértékben kell növelni. Növelni, semmiképp sem csökkenteni!

Abban az esetben ugyanis, ha kevesebb energiát viszünk be az alapanyagcserénknél, a negatív energiamérleg miatt természetesen fogyni fogunk, hiszen több energiát égettünk el, mint amennyit bevittünk, szervezetünk azonban takarékos üzemmódba fog kapcsolni, le fogja csökkenteni az alapanyagcsere mértékét, saját védelme érdekében.

Az ideális az egészséges táplálkozás elvein alapuló fogyókúrával heti 0,5-1 kg mínuszt lehet elérni. Ez jóval kedvezőbb, mint a heti 5-6 kg leadása, mert a szervezetet kevésbé terheli meg, és a gyors fogyást követő gyors visszahízástól (a jojó effektustól) sem kell tartani. Emellett lassú fogyás esetén a bőr rugalmassága is megtartható.

Szinte hihetetlen, de az egyik leggyakoribb hiba a fogyásnál, hogy valaki túl keveset eszik.

Ha túl keveset eszel, szervezeted azonnal alkalmazkodik a kevés kalóriához, és ehhez igazodva lelassítja az anyagcserét is. A fogyás pedig megáll vagy nagyon lelassul.

Szintén gyakran előforduló hiba, amikor valaki nem tesz eleget a fogyásért. Például, ha valaki csak zsírégető tablettákra és fogyasztószerekre hagyatkozik, reménykedve bedől a reklámoknak, s semmit vagy csak nagyon keveset változtat étrendjén és/vagy életmódján, fogyása legjobb esetben is csak átmeneti lesz.

Nem megvalósíthatatlan néhány kilónyi súlyfelesleget leadni, de 10-20 kiló súlytöbblettől semmiképp sem ajánlatos 1-2 hónap alatt megszabadulni, vélik a dietetikus szakemberek.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.