Lassú fogyás okai
- Dátum: 2020.06.30., 02:18
- Udvari Fanni
- életmód, életvitel, energia, feldolgozás, fogyás, testsúly
Sajnos vannak olyan betegségek, amik természetükből adódóan gátolják a fogyást, gyakran épp a zsír raktározására ösztönzik a szervezetet.
Egyesek olyan gyorsan használják fel a kalóriákat, hogy viszonylag sokat ehetnek büntetlenül, míg mások szervezetének a működéséhez elegendő kevesebb is. Utóbbi csoportba tartozók éppen ezért hízékonyabbak, mivel a fel nem használt energiát elraktározzák, zsírpárnák formájában. Ezek szerencsére legtöbbször mozgással és egészséges étrenddel eltüntethetőek, azonban vannak olyan esetek, amikor a lassú fogyás mögött betegség húzódik meg.
Ehhez előbb alapos önmonitorozás szükséges, egy hónapig, étkezési és edzésnaplóval, kalóriaszámolással, az italokat is feltüntetve, hogy kiderüljön, valóban mindent betart-e az ember. Megvan-e a fogyáshoz szükséges kalóriadeficit, nincs-e nassolás, alkoholfogyasztás, ami elfelejtődött, elegendő-e a mozgás. Ha úgy találod, hogy igen, mindent megtettél, akkor konzultálj szakorvossal, aki kivizsgál. A nehéz fogyás hátterében a következő betegségek állhatnak.
Inzulinrezisztencia gyakran PCOS mellett, vagy hatására jelentkezik, következményeként metabolikus szindróma alakulhat ki, ami hastájéki hízáshoz vezet. Látványos tünetei közé tartoznak az állandó szomjúság- és éhségérzet, illetve a menstruációs zavarok.
A változókor ugyan nem betegség, hanem állapot, amit a hormonháztartás változásai idéznek elő. Az ösztrogén szintjének csökkenése elhízáshoz vezet, amit ebben az időszakban sokan tapasztalnak, látványos tünetei a hőhullámok és a hangulatingadozások.
Az alapanyagcseréje mindenkinek fedezi azt a szintű energiát, ami ahhoz szükséges, hogy életben maradjunk, tehát az alapvető életműködésünkhöz (légzés, emésztés, idegrendszer működése, stb.) . Az alapanyagcsere mértéke mindenkinél más és más, sok tényező befolyásolja, például nemünk, testmagasságunk, korunk, sőt, a korábbi sikertelen fogyókúrák is.
Attól függően, hogy mennyire élünk aktív életet, mennyit, milyen intenzitással sportolunk, növelni, vagy inkább csökkenteni szeretnénk testsúlyunkat, az alapanyagcserénket fedező energiabevitelt különböző mértékben kell növelni. Növelni, semmiképp sem csökkenteni!
Abban az esetben ugyanis, ha kevesebb energiát viszünk be az alapanyagcserénknél, a negatív energiamérleg miatt természetesen fogyni fogunk, hiszen több energiát égettünk el, mint amennyit bevittünk, szervezetünk azonban takarékos üzemmódba fog kapcsolni, le fogja csökkenteni az alapanyagcsere mértékét, saját védelme érdekében.
Az ideális az egészséges táplálkozás elvein alapuló fogyókúrával heti 0,5-1 kg mínuszt lehet elérni. Ez jóval kedvezőbb, mint a heti 5-6 kg leadása, mert a szervezetet kevésbé terheli meg, és a gyors fogyást követő gyors visszahízástól (a jojó effektustól) sem kell tartani. Emellett lassú fogyás esetén a bőr rugalmassága is megtartható.
Szinte hihetetlen, de az egyik leggyakoribb hiba a fogyásnál, hogy valaki túl keveset eszik.
Ha túl keveset eszel, szervezeted azonnal alkalmazkodik a kevés kalóriához, és ehhez igazodva lelassítja az anyagcserét is. A fogyás pedig megáll vagy nagyon lelassul.
Szintén gyakran előforduló hiba, amikor valaki nem tesz eleget a fogyásért. Például, ha valaki csak zsírégető tablettákra és fogyasztószerekre hagyatkozik, reménykedve bedől a reklámoknak, s semmit vagy csak nagyon keveset változtat étrendjén és/vagy életmódján, fogyása legjobb esetben is csak átmeneti lesz.
Nem megvalósíthatatlan néhány kilónyi súlyfelesleget leadni, de 10-20 kiló súlytöbblettől semmiképp sem ajánlatos 1-2 hónap alatt megszabadulni, vélik a dietetikus szakemberek.
Szerző: Udvari Fanni
Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.
Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?
A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.