Menü

Barackos finomságok

Gyakran mondjuk a fiatal, egészséges arcbőrre, hogy hamvas, mint egy barack. Mindez nem véletlen, hiszen az őszibarack kitűnő szer a száraz és fáradt bőrre. A szépségápoláson túl azonban az egészséges életmódnak is szerves részét képezi ez a kis szőrös gömb.

BORÍTOTT BARACKOS SÜTEMÉNY

Hozzávalók 8 szelethez:

4 őszibarack

1 evőkanál vaj

4 evőkanál cukor

fél citrom

A tésztához:

2 tojás

2 evőkanál cukor

2 evőkanál tejszín

késhegynyi sütőpor

10 dkg liszt

Elkészítés: A barackot megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, húsát cikkekre vágjuk. A sütőformát vajjal kikenjük, cukorral meghintjük, majd a barackgerezdeket elhelyezzük az alján. A citrom levével meglocsoljuk, és amíg a tésztát összeállítjuk, félretesszük. A tésztához a tojások sárgáját a cukorral és a tejszínnel habosra keverjük. A sütőporral összeszitált lisztet beledolgozzuk, végül a tojások kemény habbá vert fehérjéjét is beleforgatjuk. Csipetnyi sóval és a citrom reszelt héjával ízesítjük, majd a barackok tetjére símitjuk. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk (légkeverésesben 180 fok), és 30-35 perc alatt megsütjük. Amikor elkészült, tálcára borítjuk

BARACKOS BÖGRÉS SÜTEMÉNY

HOZZÁVALÓK

1 csomag sütőpor

3 bögre liszt (keverheted is teljes kiőrlésű liszttel, ahhoz több vízre lesz szükséged)

1 bögre barna nádcukor

10 dkg vaj (vegán változatban kókuszzsír)

1 tk szódabikarbóna vanília (vagy vaníliás cukor)

1,5 bögre víz

sárgabarack

ELKÉSZÍTÉS

Megmossuk a barackot, elfelezzük-negyedeljük.

A lisztet, a sütőport, szódabikarbónát, cukrot és a vaníliát összekeverjük egy tálban, majd a vajat megolvasztjuk, és aa vízzel együtt keverékhez öntjük. Az egészet jól elkeverjük. Figyeljük a tészta állagát van amikor elég 1 bögre víz van, hogy sokkal több kell - ez a liszt függvénye.

Az így kapott masszát egy kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és a felvágott barackokat szépen a tetejére helyezzük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg jól átsül, és szép, arany színe lesz.

BARACKOS, JOGHURTOS SÜTEMÉNY

Hozzávalók:

2 pohár barackos joghurt

2 pohár porcukor (joghurtos pohár)

4 pohár liszt

1,5 pohár étolaj

1 csomag sütőpor

6 tojás

1 doboz őszibarack konzerv

Elkészítés: A joghurtot a porcukorral és a tojásokkal simára keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és az olajat. Tepsibe öntjük, és gazdagon megszórjuk a feldarabolt őszibarackokkal. Előmelegített sütőben megsütjük.

BARACKOS-TÚRÓS RAKOTTAS

HOZZÁVALÓK

4 db tojás

7 ek cukor

50 dkg túró

2 ek vaníliás pudingpor

50 dkg őszibarackbefőtt

6 db lasagne lap

ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét lágy habbá verjük 1 csipet sóval, majd kis adagokban beleszórunk 5 ek cukrot, és így keményre verjük.

A tojássárgájákat összekeverjük az áttört túróval, a megmaradt tojásokkal és a pudingporral. Végül óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérjehabot.

A túrókrém 1/3-át tűzálló tálba simítjuk, elosztjuk rajta a lecsepegtetett, cikkekre vágott barack felét, és befedjük 3 db lasagne lappal. Ugyanígy készítünk még egy réteget, végül a tetejére simítjuk a maradék túrókrémet. Meghintjük a rakottast 2 evőknanál cukorral, és 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.

PUDINGOS-BARACKOS-JOGHURTOS SZELET

HOZZÁVALÓK

A piskótához:

3 db tojás

9 dkg cukor

9 dkg finomliszt

1 mk sütőpor

A pudingos réteghez:

1 csomag csokoládé ízű pudingpor

3 ek cukor

4 dl tej

5 dkg csokoládé

A joghurtos krémhez:

4 db felezett őszibarack (befőtt)

1 doboz natúr joghurt (kisebb)

4 ek baracklekvár

1,5 dkg zselatin

1 dl barackbefőtt leve

2 dl cukrászhab

A tetejére:

1 csomag torta zselatinfix

3 ek cukor

2,5 dl víz

ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat a cukorral kemény habbá vejük 10 perc alatt. A lisztet a sütőporral elkeverjük és apránként egy fakanállal beleforgatjuk. Egy 20×30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk és a masszát beleöntjük. 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük a tésztát. A piskótáról lehúzzuk a sütőpapírt, majd kihűtjük.

A pudingot a cukorral és a tejjel felfőzzük, majd belekeverjük a csokoládét. A forró pudingot a kihűlt piskótára kenjük és hagyjuk kihűlni.

A barackot turmixgépben pürésítjük, hozzáöntjük a joghurtot és a lekvárt és géppel kikeverjük. A zselatint a langyosra melegített befőtt levében feloldjuk és a barackos joghurthoz keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük és a zselatinos barackos joghurtba keverjük apránként. Ezt a krémet a pudingra simítjuk és hűtőbe tesszük fél órára.

A zselatin fixet a cukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet és felfőzzük. Langyos állapotban, amikor kezd sűrűsödni, a sütemény tetejére csorgatjuk. Egy órát hűtőbe hagyjuk állni, majd felszeleteljük.

Alacsony kalória-, fehérje-, szénhidrát-, és zsírtartalmának köszönhetően nem terheli le szervezetünket,85-90 százaléka víz.így kitűnően alkalmazható a fogyókúrák során is.

Szerző: Udvari Fanni

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.