Menü

Bőrszépítő ételek

Mint oly sok más, az egészségünket érintő tényező, a szépség is inkább az életmódunkkal függ össze, és nem azon múlik, hogy mennyit költünk különböző termékekre. A szép bőr hasonló dolgokkal érhető el, mint az egészséges szív, az ideális testsúly, vagy a jó közérzet és általánosságban a jobb minőségű élet.

A recept tehát egyszerű; rendszeres testmozgás, elegendő pihenés, és helyes táplálkozás. Lássuk ez utóbbi hogyan valósítható meg a gyakorlatban.

Citrusfélék

A C-vitamin a bőrápoló krémek nagy részében biztosan megtalálható. Szerepe a kollagén termelésben van, ez a fehérje adja a bőr struktúráját. A felgyorsuló kollagén lebontás – amely jellemzően 35 éves kor körül indul be– megereszkedett bőrt eredményez. A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása, mint a citrusfélék, kivi, acerola, paradicsom, paprika, segíthetnek a bőr feszességének megtartásában és a ráncok megelőzésében.

A C-vitamin hatásos gyulladáscsökkentő, mivel antioxidáns tulajdonságai révén semlegesíti a sejtkárosító, idő előtti öregedést okozó szabad gyököket (igen reaktív oxigén molekulás)

Olajos magvak

Mit tartalmaz? E-vitamin

Hatása: Puha, fiatalos kinézetű bőr

Az E-vitamin szintén igen hatásos a bőr öregedését okozó szabadgyökök ellen. Továbbá úgy tűnik, segíti a bőr hidratáltságát megtartani, enyhíti a bőrszárazságot. Sőt, szelénnel párosítva kölcsönösen erősítik egymás jótékony hatását. Pár szem mandula és egy kis szelénben gazdag túró keverékéből kiváló bőrszépítő étel készíthető.A mandula, pisztácia és dió emellett nagyobb mennyiségben tartalmaz még omega-3 zsírsavakat.

Teljes kiőrlésű gabonafélék, sovány baromfihús

Ezek az ételek cinkkel, vassal és más fontos ásványi anyagokkal látják el a szervezetedet. A cink fontos szerepet játszik a sejttermelésben, a vörös vérsejteknek pedig vasra van szükségük ahhoz, hogy kellő mennyiségű oxigént tudjanak a bőr sejtjeinek szállítani.

Tippünk: Fogyassz hetente háromszor-négyszer egy csészényi cukormentes gabonapelyhet (pl. gyümölcsökhöz keverve, reggelire), ebédre pedig válassz natúr csirkemellet friss salátával.

Mintaétrend a gyönyörű bőrért:

Reggelire:

1 csésze teljes kiőrlésű gabonapehely

1 csésze sovány tej

1 csésze eper vagy egy közepes grapefruit

1 csésze zöld tea

Ebédre:

Grill csirkés szendvics:

1 dkg csirkemell

2 szelet teljes kiőrlésű kenyér

2 paradicsom

1 nagy levél saláta

1 teáskanál mustár

1 alma

Vacsorára:

1 dkg lazac spenót salátával

Hozzávalók:

2 csészényi friss spenót

½ csésze szeletelt paradicsom

Így készítsd a salátát: a hozzávalókat jól keverd össze és locsold meg egy teáskanál olíva olajjal és balzsam ecettel. Fűszerezd ízlés szerint

Édesburgonya

Az egyik személyes kedvencem, hiszen az édesburgonya egy olyan étel, amit még a magamfajta nassolásra és gyorsételek fogyasztására hajlamos, torkos emberek is szeretnek. Én nemes egyszerűséggel sült krumpliként szoktam fogyasztani, természetesen olívaolajban megsütve. Finom és egészséges, emellett béta-karotint tartalmaz, ami a nap káros hatásaitól védi a bőrünket és szép arcszínt is kölcsönöz.

Búzacsíra

A teljes kiőrlésű gabonák egyébként is remek hatással vannak a bőrünkre, már elve csak azzal is, hogy kiiktatjuk segítségükkel a fehér lisztet (inzulinszint-emelő hatása az aknék kialakulásának melegágya). A búzacsíra azonban kiemelkedik biotintartalma miatt, amely a zsíranyagcsere alapja, hiánya pedig pikkelyes, fénytelen, száraz bőrt okoz.

Ezen kívül a benne lévő E-vitamin segítségével: gyorsítja a sejtek megújítását, javítja a gyulladásos állapotokat, karbantartja a szöveteket, lassítja az bőr öregedését, rugalmassá, simává teszi az arcbőrt.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?