Menü

Földimogyoró egészségre gyakorolt hatásai

A földimogyoró a kétszikűek osztályába, a hüvelyesek rendjébe és a pillangósvirágúak családjába tartozik. Őshazájában, Dél- Amerikában vadon is előfordul. Amerika felfedezése után Afrikán keresztül terjedt el fokozatosan az egész világon.

Ásványi anyagai közül kiemelkedik a réz, mangán, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és szelén. Nagy mennyiségben tartalmaz polifenol antioxidánsokat, elsősorban p-kumársavat, amely csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát azáltal, hogy korlátozza a karcinogén nitrózaminok képződését a gyomorban. A földimogyoró kiváló rezveratrol forrás, amely antioxidáns vegyület hozzájárul a daganatok, szívbetegségek, degeneratív-,és idegrendszeri betegségek megelőzésében, valamint hatásos a magas vérnyomás, vírusos és gombás fertőzések kezelésében is.

Gazdag E-vitaminban, amely szintén erőteljes antioxidáns, támogatja az immunrendszer védőfunkcióját, csökkenti a bőr sérülékenységét, gyorsítja a seb gyógyulását, védi a vörösvértesteket a károsodástól. Szerepe van a sejtmembrán épségének megőrzésében, a szabad gyökök semlegesítése révén pedig késlelteti az öregedési folyamatokat. A földimogyoró a B-vitamincsoport számos tagját tartalmazza,-riboflavint, niacint, tiamint, pantoténsavat, piridoxint és folsavat-,melyek a depresszió és szorongás enyhítésében is szerepet játszanak. Együttesen felelnek az energiatermelésért, és energiát biztosítanak a szervezet számára, azáltal, hogy támogatják a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok anyagcseréjét.

Magas a tápanyagtartalma

Felpattintod a földimogyoró héját és rengeteg hasznos tápanyag tárul máris eléd! A mogyoró egyedi bioaktív komponenseket tartalmaz, antioxidánsként viselkedik és számos betegség megelőzésében segít.

Hozzájárul a karcsúbb test eléréséhez

A mogyoróevők és mogyoróvaj-fogyasztók karcsúbb alakkal rendelkeznek, annak ellenére, hogy több kalóriát esznek.

Csökkenti a koleszterinszintet

Annak ellenére, hogy a mogyoró magas energiatartalmú (magas a kalória- és zsírtartalma), egy tanulmány kimutatta, hogy a mogyoróvaj és földimogyoró csökkenti a koleszterinszintet, anélkül, hogy súlygyarapodást okozna.

Szívbaj, idegbetegségek, Alzheimer-kór és fertőzések ellen:

A mogyoróban található polifenolos antioxidáns, a rezveratrol hatékonyan előzi meg a szívbaj, a rák, az idegbetegségek és a vírusos-, valamint gombás fertőzések kialakulását.

Epekövek:

Hetente 3 dkg mogyoró vagy két evőkanál mogyoróvaj 25%-kal csökkenti az epekövek és az epehólyag betegségek kialakulásának kockázatát.

A diófélékben lévő rost segít megszabadulni a méreg- és salakanyagoktól. A szervezetben lévő méreganyagok a külső megjelenésre is hatással vannak, pattanásokat, fakó és zsíros bőrt okozhatnak. Fogyasszon rendszeresen mogyorót, így a méreganyagok gyorsabban kiürülnek a szervezetéből és a bőre egészségesebb lesz.

A mogyoró L-arginint tartalmaz, egy olyan aminosavat, amivel hatékonyan kezelhető a kopaszodás, valamint serkenti az egészséges haj növekedését. Ezenkívül hozzájárul az artériák falának egészségéhez és megakadályozza a vérrög kialakulását, így serkenti a vérkeringést. A megfelelő vérkeringés által a haj erősebb és egészségesebb lesz.

A mogyoró sokféleképpen fogyasztható dióféle, így könnyedén beépítheti az étrendjébe. Alább többféle tippet is talál a mogyoró elkészítését illetően, melyek mindegyike egyedi a maga módján.

Szerző: Udvari Fanni

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.