Menü

Görögdinnyés receptek

Afrika déli részéről származó gyümölcs, onnan terjedt el Kínába, majd Európába. Nem ismert, hol termesztették először, de a legkorábbi feljegyzett görögdinnye szüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt a dinasztikus Egyiptomban történt, hieroglifával is megörökítették. A növényt gyakran helyezték fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra.

Fetás-dinnyés falatok

Hozzávalók:

200 g görögdinnye

75 g feta sajt

őrölt fekete bors

friss citromlé

A hideg, magtalan dinnyét vágd kis katonákra, és a sajtot is darabold hasonló méretű kockákra. Egy-egy darabot szúrj fel egy fogvájóra, majd csepegtess rá pár csepp frissen facsart citromlevet, és szórd meg frissen őrölt borssal. Apró bazsalikom leveleket is húzhatsz a mininyársakra, hogy még különlegesebb legyen az ízvilág.

Dinnye Sorbet

Hozzávalók:

1 kg görögdinnye

10 dkg cukor

1 citrom leve

1 dl száraz pezsgő

A dinnye színhúsát tedd bele a turmixgépbe, öntsd hozzá a cukrot, a citromlevet, a pezsgőt, és turmixold le. Öntsd egy tálba, és legalább 3-4 óra hosszára tedd a mélyhűtőbe. Félóránként jól keverd át.

Görögdinnye-puding

Hozzávalók 4 személyre

50 dkg kimagozott görögdinnye

8 dkg cukor

3 evőkanál citromlé

6 lap fehér, 1 lap piros zselatin

0,5 l almalé

mentalevél a dekorációhoz

A dinnyét a cukorral és a citromlével egy órán keresztül marinírozzuk. A zselatint hideg vízben feloldjuk. A dinnyét pürésítjük, átnyomjuk egy szűrőn és felöntjük az almalével. Hideg vízbe mártjuk a pudingformát. A zselatint kinyomkodjuk, 2 evőkanál forró vízben feloldjuk, és simára keverjük. Hozzáadjuk a dinnyelét. Hideg vizet engedünk a mosogatótálcába, beletesszük a masszát tartalmazó edényt, és addig kevergetjük, amíg kocsonyás állagú lesz. Kitöltjük a puding formába, és dermedésig a hűtőben tároljuk. Tálalás előtt a formát meleg vízbe merítjük, és rögtön lefordítjuk. Friss mentalevéllel szervírozzuk.

Dinnye vaníliás-karamellás krémmel

Hozzávalók négy személyre

5 dl tej

1 vaníliarúd

1 fahéjrúd

6 tojás

12,5 dkg cukor

3 teáskanál étkezési keményítő

1 kg dinnye (sárga, görög vegyesen)

2 evőkanál konyak

1 csomag vaníliás cukor

mentalevél a díszítéshez

A tejet kitöltjük egy tálba. A vaníliarudat felhasítjuk és kiszedjük a belsejét. A vaníliarudat, a belsejét és a fahéjrudat beletesszük a tejbe, és lassan főzni kezdjük. Négy tojást felütünk, elválasztjuk a fehérjét a sárgájától. A maradék két tojást összekeverjük a tojássárgákkal, hozzáadunk 5 dkg cukrot, és egy tálban krémesre keverjük. A vaníliarudat és a fahéjat kivesszük a tejből. A tejet lassú kavarás mellett a tojásos masszához adjuk. A tálat forró vízbe tesszük, és kb. 10 perc alatt sűrű krémmé keverjük a benne lévő masszát. A krémet tűzálló tálkákba töltjük és lehűtjük. Legalább egy órát hűtőben tároljuk. A dinnyét kimagozzuk és felszeleteljük. A konyakot elkeverjük a vaníliás cukorral, és a dinnye darabokra locsoljuk. A maradék cukrot a tálkákban lévő krémre szórjuk, és a grillfokozatra állított sütőben aranybarnára karamellizáljuk. A krémet együtt kínáljuk a dinnyével, mentalevéllel díszítjük.

Dinnyés zselépuding

Hozzávalók

Negyed görögdinnye

kb. 25 g zselatin

1 tk. méz

Elkészítés

Magozzuk ki a dinnyét, daraboljuk bele egy lábasba, és pürésítsük botmixer segítségével. Keverjük hozzá a mézet és a zselatint, majd folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel. Ezután öntsük muffinformákba (vagy bármilyen formába, amit otthon találunk), várjuk meg, amíg kihűl kicsit, és tegyük a hűtőbe. Kb. 1 óra múlva fogyaszthatjuk is.

Joghurtos, görögdinnyés fagylalt

Hideg, egyszerre édes és fanyar, és még krémes is. Kell ennél több?

Talán csak annyi, hogy ne kelljen órákat a konyhában izzadva töltened az elkészítésével, de szerencsére ez egy ennél sokkal barátságosabb recept.

Egy villával törj össze három csésze felkockázott, mag nélküli görögdinnyét, majd keverj hozzá egy evőkanál citromlevet, negyed csésze porcukorral és fél csésze görög joghurttal.

A krémet töltsd jégkrém formába, szúrj mindegyikbe egy pálcikát, majd dermedésig mehetnek is a fagyasztóba.

Szerző: Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.