Menü

Fogyókúra és feszes bőr?

Ha sokat fogyunk hirtelen, vagy terhesség után előfordul, hogy bőrünk megnyúlik, veszít feszességéből. Sajnos a kinyúlt bőr eltüntetése sokszor már plasztikai feladat, a megelőzésre azonban nagy hangsúlyt fektethetünk.

A bőr többek között fehérjéből, kollagénből és elasztinból - áll, amely gondoskodik róla, hogy erős és rugalmas legyen. Amikor a bőr hosszú időn át van megnyúlt állapotban, például terhesség, vagy túlzott súlytöbblet miatt, akkor a kollagén- és elasztin rostok sérülnek, és így a bőr veszít a rugalmasságából.

Gyakori probléma a fogyókúrázók, vagy várandósok életében, hogy bőrük megnyúlása után hiába érik el a vágyott karcsúságot és súlycsökkenést, striás, csíkos, lógó bőrtömeg marad rajtuk.

A bőr hiába rugalmas, egy bizonyos kor után veszít rugalmasságából és a hirtelen fogyással sem tudja felvenni a tempót, ezért a megelőzésre kell koncentrálnunk.

Fogyókúra esetében a megelőzést egyértelműen a lassú és türelemmel viselt diéta, a lassú fogyás (heti fél kg) jelenti, amely során a bőrnek van ideje visszahúzódni.

A kötőszövet akármilyen rugalmas is, nem tud alkalmazkodni a túl gyors térfogatcsökkenéshez. Ha valaki túl gyors ütemben fogy, - azaz több mint havi 4-5 kg-t- , akkor nagyobb eséllyel számolhat a megereszkedett bőr problémájával.

Szerencsés esetben később valamennyire regenerálódhat, de eredeti formáját már nem nyeri vissza. Ráadásul a korral csökken a bőr kollagéntartalma, s annál valószínűbb, hogy megereszkedik fogyás után. A genetika sokat számít, azonban tudni kell, hogy a túlzásba vitt napozás, illetve a dohányzás is csökkenti a kollagén – és elasztin termelését, ezzel is vigyázni kell.

Várandósság során nagyon sokat számít a különféle olajak, testápolók használata, de véleményem szerint ezek nem érnek önmagukban sokat, ha táplálkozásunk, étrendünk nem tartalmaz elég kollagént.

Bizonyos kor felett (35 – 40év) érdemes kapszula formájában szedni a kollagént, mely segít a bőr rugalmasságának megőrzésében.

Kismamák esetében fogyókúrába amúgy is csak a szoptatás után javasolt kezdeni, és a fenti tempót, mértékletes fogyást be kell tartani. A hatékony megelőzés itt rengeteget számít, hiszen javasolt testápolók és olajok rendszeres használata, s mellettük - bár nem nevezhetőek manapság már olcsó mulatságnak ezek az étrendkiegészítők – kollagén, hyaluronsav szedése.

A fentieken kívül mit tehetünk még?

Elsőnek abbahagyjuk a dohányzást, a mértéktelen napozást. A türelmes diétázás és kollagénpótlás után megtehetjük, hogy sokkal több vizet iszunk, mint eddig.

Szedünk A vitamint, C vitamint, komplex B vitamint, s figyelünk a gyümölcs-és zöldségfogyasztásra, fehérjebevitelre.

Ápoljuk a bőrünket megfelelő készítményekkel, melyek önmagukban nem csodaszerek, de a fentiek betartása mellett sokat segítenek és sportoljunk. A súlyzós edzések definiált testet adnak.

A megfelelő táplálkozás is különösen fontos. Ilyen létfontosságú tápanyagok a fehérje, a C-vitamin, amire szükség van a kollagénszintézishez, valamint az omega-3 zsírsav, ami szintén segíthet növelni a bőr rugalmasságát.

Martinka Dia

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.