Menü

Hűsítő, fogyasztó ételek

Nyáron az a legegyszerűbb, ha sok friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, amelyek nem csak kalóriaszegények, hanem tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rengeteg rosttal.

DINNYE

Ki nem szereti a ropogós friss, lédús, jégbe hűtőtt görögdinnyét a forró nyári napokon? Ráadásul ez a zöldség nem csak az édesség iránti vágyadat csillapítja, hanem rengeteg vizet is tartalmaz, így nem csak kalóriaszegény, hanem folyadékpótlásban is segít.

GYÜMÖLCSÖS DESSZERTEK

Csak azért mert diétázol, nem tudsz egy csapásra lemondani az édességekről. Sőt ilyenkor talán még jobban kívánod őket. De elkészítheted őket steviával vagy nyírfacukorral is, így biztosan nem lesz lelkiismeret-furdalásod, ha eszel belőlük. Ha különösen oda akarsz figyelni, válassz epres édességet, ez a gyümölcs ugyanis még zsírégető hatású is.

ITALOK

A hőségben nehéz megállni, hogy az ember ne vegyen le egy jéghideg cukros üdítőt a boltok polcairól, vagy ne vegyen jégkását az utcán. Ezeket a kísértéseket azonban ki tudod küszöbölni, ha magadnak készítesz üdítőt. Házi limonádét vagy jeges teát hamar összedobsz otthon, a hűtőben pedig több liternyi elfér belőlük.

AZ ALMA

Az alma a sikeres diétához nélkülözhetetlen, hiszen aktiválja az anyagcserét és gyorsítja a zsírégetést. Vízhajtó hatású, a benne lévő kálium fokozza a vese működését és segít eltávolítani a fölösleges folyadékot. Ha méregtelenítésre adod a fejed, akkor is pompás választás a káliumdús, ropogós gyümölcs.

Az alma szénhidrátot is tartalmaz, mégpedig többnyire gyümölcscukor formájában. Ez pedig azonos szinten tartja a vércukrot, és megakadályozza a farkaséhség kialakulását.

Ha félbevágod, rövid idő múlva az alma húsa megbarnul. Ennek az az oka, hogy a gyümölcssavakkal reakcióba lépnek a benne található enzimek. Másrészt ezek a fontos összetevők segítik az emésztést, illetve salaktalanítják a szervezetet.

A CITROM

A másik olcsó csodaszer a citrom, mely serkenti az emésztést és jót tesz a gyomornak és a beleknek, ezért felkelés után, éhgyomorra kis kortyokban igyál meg 1 dl langyos vizet úgy, hogy citromlevet csavarsz bele. Óránként fogyassz el egy különleges villámitalt. Ehhez keverj össze 2 ek frissen facsart citromlevet 2 ek juharsziruppal és csipetnyi Cayenne-borssal. Majd az egészet vegyítsd 3 dl hideg vízbe. A nap folyamán összesen 6-12 pohárral fogyassz el belőle. Ha meleg italra vágysz, forró vízzel is felhígíthatod, de semmiképp se forrald fel, mert a C-vitamin elveszti jótékony hatását.

A ZÖLD TEA

A harmadik leghatékonyabb természetes "fogyiszer" a zöld tea, mely egy különleges növényi anyagot tartalmaz. Az epigallocatechin gallate (röviden EGCG) nevű összetevő hőtermelésre ösztönzi a szervezetet. Ennek során a zsírmolekulák energiává alakulnak át, illetve a légutakon, a bőrön és a beleken át távoznak. Azonban ahhoz, hogy látványos eredményt érj el, napi négy csészével ajánlott elkortyolnod a jótékony hatású italból.

Egy 1,5 decis csészéhez egy teafiltert vagy egy púpozott teáskanál (2-4 gramm) teafüvet számíts. Forrald fel a hideg vizet, majd hagyd állni 3 percig. Csak ezt a körülbelül 70 fokosra hűt vizet öntsd rá a filterre vagy a teafűre. Áztasd lefedve, még legalább három percig fogyasztás előtt.

Szerző: Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.