Menü

Mennyit kell inni?

A megfelelő vízfogyasztás az egészséges élet alapfeltétele. A szervezetünk körülbelül 70%-át víz teszi ki, ezért is elengedhetetlen a pótlása.

Mire jó a víz?

A víz olyan a testünknek, mint az üzemanyag. A kiegyensúlyozott működéshez bizonyos mennyiséget muszáj bevinni. Ha keveset vagy talán egyáltalán nem iszunk az először fejfájáshoz, fáradékonysághoz vezet. Hogyha a testtömegünk 10%-ának megfelelő víz hiányzik, az már a keringési rendszert veszélyezteti, 20% felett pedig ennek összeomlása, életveszélyes állapot következik be. Ezért is nagyon fontos, hogy rendszeresen és lehetőleg sokat igyunk.

Mennyi vízre van szükség?

A számok eltérnek női és férfi szempontból, de az életkortól és a testtömegtől is függenek. Gyermekkorban a napi folyadékbevitel egy és két liter között mozog, fiúknál mindig kicsit több, mint lányoknál. Tizennégy éves kor felett már egységesen minimum 2 liter ajánlott nőknek és 2,5 liter férfiaknak. Természetesen ezek irányadó, minimum számok, amelyek az évszakokkal, az időjárással és a mozgás mértékével változnak.

Mikor és mit jó inni?

Vannak időpontok, amikor különösen jó a szervezetnek egy vagy két pohár víz. Rögtön felkelés után érdemes két pohár vizet meginni, ami segít az ébredésben és beindítja az emésztést is.

Nemcsak a víz jó a folyadékpótlásra. Olyan ételeket is fogyaszthatunk, amiknek magas a folyadéktartalma, mint például nyáron a görögdinnye vagy más lédús zöldségek és gyümölcsök.

Akinek nehézkes ennyi vizet meginnia, érdemes kipróbálni a házilag ízesített italokat. Eperdarabokat, citrom vagy narancsszeleteket vagy uborkát is lehet belevágni az innivalóba, ami ettől ízletesebb lesz és több vitamint is tartalmaz.

Hasznos lehet

Sokan vannak, akik egyszerűen elfelejtenek inni, annyira belemerülnek a munkába vagy a tanulásba. A mai világban már erre is létezik egy applikáció, ami emlékeztet, ne felejts el meginni egy pohár vizet.

Mások hasznos tipp a kulacs. Érdemes beszerezni egy jó kulacsot, amit mindenhová el lehet vinni és így bármikor tudjuk használni. A környezetvédelem mellett a folyamatos vízpótlást is elősegíti

A megfelelő folyadékpótlás az egészséges életmód kulcsa. A fizikailag és szellemileg produktív életet alapvetően meghatározza, hogy mennyit iszunk. Az elegendő mennyiségű és jó minőségű víz fogyasztása a kiegyensúlyozottságra is hatással van.

Hogyan halványíthatóak a májfoltok?

A májfolt talán az egyik leggyakoribb rendellenessége a bőrnek. Betegségnek talán nem kell nevezni, hiszen ártalmatlan dologról van szó, csupán esztétikailag lehetnek zavaróak, s sok embernek keserítik meg az életét.

Hogy gyorsabban múljon el a szúnyogcsípés

Abban talán mindannyian egyetértünk, hogy a nyár legkellemetlenebb velejárója a szemtelen szúnyogok inváziója, a rovarokat pedig olykor sajnos a szúnyogriasztó szerek sem tartják távol. Mivel csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket?

Egészséges tészta alternatívák

A hagyományos, fehér lisztből készült tészták helyett már több alternatíva is rendelkezésünkre áll, melyek sokkal egészségesebbek is. Ilyen például a feketebab tészta, vagy a rizstészta is.

Mindent a K- vitaminról

A K-vitaminnak két csoportja létezik, egyszerű módon K1 és K2-vitamin néven tartjuk számon. A kettő között a legalapvetőbb különbség, hogy míg a K1-vitamint csak a bevitt táplálékkal, a K2-vitamint a bélrendszerünk baktériumain keresztül is biztosíthatjuk szervezetünk számára. Körülbelül fele-fele arányban érvényes ez normál esetben.

Használjunk vitaminokat, étrendkiegészítőket nyáron?

Valószínűleg nagyanyáink korában elintézték volna a témát annyival, hogy számtalan idénygyümölcs és zöldség, illetve természetes napfény és friss levegő áll rendelkezésre, minek a sok szintetikus bogyó, ám azért ez a mai világban sajnos nem állja meg a helyét.