Menü

Az almaecet egészségre gyakorolt hatásai

Az almaecetet biológiai úton állítják elő, amelynek során az erjesztett almalevet (almabor) fahordókban ecetesen fermentálják. A jó minőségben biztosak lehetünk, ha az ecetből kiérezzük az alma illatát és aromáját, valamint ha egy kissé zavaros, kevésbé tiszta és áttetsző az almaecet.

A savtartalma alacsonynak mondható, mindössze 4-5%.

Az almaecet kiváló vitamin-, ásványi anyag- és rostforrás. Vitaminok közül A-, B- és C-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül pedig megtalálható benne többek között a foszfor, a kalcium, a kálium, a nátrium, a vas és a magnézium. Kis mennyiségben tartalmaznak aminosavakat, enzimeket, pektint, valamint antioxidáns hatással rendelkező polifenolokat és szerves savat (almasav) is, de a biológiailag hatékony tartalomra hatással van az előállítási módszer. Zsírtartalommal nem rendelkezik.

Hogyan ajánlott az almaecetet fogyasztani?

Az étrendi ajánlások szerint naponta elfogyasztott 1-2 teáskanálnyi (10-15 ml) almaecet semmilyen problémát nem okoz egészséges felnőttek számára. Ezt a mennyiséget lehet akár ivóvízhez (2-3 dl) keverve, vagy önmagában is fogyasztani, de a legjobb, ha a főétkezések mellé tálalt salátánkat ízesítjük almaecetes dresszinggel. A sült burgonya vagy párolt rizs helyett elfogyasztott saláta köret minden bizonnyal jótékonyan fogja befolyásolni testtömegünket, közérzetünket, és általános egészségi állapotunkat is. Az almaecet különleges ízt kölcsönöz a húsnak, ha ecetes páclében pácoljuk, de kis mennyiségben adhatjuk levesekhez, mártásokhoz és desszertekhez is. Halételekhez adva csökkenti a halszagot.

Az almaecet az alma erjedése során létrejövő almabor további fermentálásával jön létre, és igen alacsony, 5 százalék savtartalmú (nagy részét víz alkotja). Már őseink korában is előszeretettel alkalmazták, hiszen sokféle értékes tápanyagot (kalcium, kálium, magnézium, nátrium, foszfor, szilícium, vas, aminosavak, enzimek, pektin, A- és C- vitamin, béta-karotin) tartalmaz, és egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai kiemelkedőek.

Magas rosttartalmának köszönhetően enyhíti a gyomor- és emésztési problémákat, ugyanakkor csökkenti a szervezet koleszterinszintjét, antioxidáns-tartalmának köszönhetően pedig a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek megelőzésében is fontos a szerepe. Használhatjuk magas vérnyomás, asztma, valamint ízületi gyulladások és migrén kezelésére is. Remek fertőtlenítőszer, gomba- és baktériumölő, ennek köszönhetően Candida diétában is alkalmazható. A szervezetet frissítő hatása miatt fiatalítószerként is emlegetik.

Az almaecet segíti a fogyókúrát is

Az almaecetfogyókúraesetén is kiválóan alkalmazható, hiszen felgyorsítja az anyagcserét, segíti az emésztést, vízhajtó, méregtelenítő és étvágycsökkentő hatású, és gátolja a zsírok lerakódását. Hosszú távon fejti ki jótékony hatását, így a többletsúly fokozatosan adható le. Étkezés előtt 10-15 perccel egy evőkanál almaecetet keverjünk el 3 dl vízben, és igyuk meg. Ha valakinek érzékeny a gyomra, vagy gyomorfekélye van, inkább ne kísérletezzen vele.

Bőr- és hajápolás almaecettel

Az almaecet szépségünk megőrzésében is nagy segítségünkre lehet. Az ecetvizes fürdő feszessé varázsolja a bőrt, hámlasztó hatású, valamint tisztítja és illatosítja a bőrt. Egy kád vízhez 200 ml ecetet adjunk, valamint egy pohár tejszínt is, hogy bőrünk igazán bársonyos legyen. Nagy hasznát vehetjük a hajápolásban is. Az ecetes öblítés selymessé, lazává és fényessé varázsolja a hajat. 4-5 evőkanál almaecetet kenjünk szét a hajunkon, majd öblítsük le.

A konyhában használhatjuk különböző ételek ízesítésére, remekül harmonizál a salátákkal, szárnyas ételekkel és pácolt halakkal, de befőttekhez és italokhoz is jól illik. A hazánkban is népszerű chutney egyik fontos alapanyaga, lássunk hát egy igazi nyári receptet hozzá, amelyet a grillpartik alkalmával fel is használhatunk

Szerző: Udvari Fanni

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.