Házi szörp receptek
- Dátum: 2020.05.23., 20:09
- Udvari Fanni
- bodza, citrom, folyadék, frissítő, gyümölcs, innivaló, levendula, szörp, üdítő
Tartsd be az alapszabályokat, és ha jól csinálod, lefőzhetetlen leszel a befőzésben! A lekvárok és dzsemek mellett szörpöket is készíthetsz házilag, amelyek sokkal finomabbak lesznek, mint a bolti változatuk!
Elállós bodzaszörp
hozzávalók / 10 adag
30 db bodzavirág
4 kg cukor
6 l víz
100 g citromsav
4 db citrom
0.5 kávéskanál borkén (vagy más tartósító)
elkészítés
Egy nagy fazékban 5 liter vizet és 3,5 kg cukrot addig forralunk, amíg a cukor elolvad, majd félretesszük hűlni.
Amikor már éppen csak langyos, feloldjuk benne a citromsavat (ez egy egész doboz, elsőre talán rémisztően hangzik a mennyiség, de kell bele!) és fél kávéskanál borként.
A maradék fél kg cukrot egy másik lábasban világosbarnára karamellizáljuk. Felöntjük 1 liter vízzel, persze megkeményedik, de újra felforraljuk, amíg a karamell fel nem olvad teljesen. Ezt az oldatot is lehűtjük szobahőmérsékletűre.
A virágokat átnézzük, nincs-e rajta bogár. Lemosni nem kell, mert egy csomó finom virágpor megy kárba.
Beletesszük egy kb. 10 literes edénybe.
a lehetőleg bio citromot felkarikázzuk nagyjából fél cm-re. Ezt a virágokra dobjuk. (A sok citromsav ellenére fontos, hogy tegyünk bele, sokkal finomabb így.)
Ráöntjük a kétféle, teljesen lehűlt oldatot. Biztonságos helyre tesszük az edényünket, és konyharuhával letakarjuk.
4-5 napig állni hagyjuk, és minden nap megkeverjük. Ezután fogunk egy nagy tésztaszűrőt, beleterítünk egy textilpelenkát vagy egy konyharuhát ,egy másik edénybe leszűrjük szörpöt .
A leszűrt szörpöt palackokba átöntjük, és lezárjuk. Én sima 1,5 literes PET palackokat használok, persze nem olyan csinos mint a nagyi szörpje, de praktikus. Tetszés szerinti hígításban fogyasztjuk. Nagyon sokáig eláll, mi tél elején bontottuk fel az utolsót.
Tipp: Ha van egy elég nagy fazekad, (kb. 8-10 literes), akkor ezt a két fázist egyben is meg lehet csinálni. Először elkészítjük a karamelles oldatot, és azt öntjük fel a többi vízzel, és olvasztjuk fel benne az összes cukrot, aztán ugyanúgy jöhet a folytatás. + még egy ötlet: ha PET palackban tároljátok a szörpöt, feltöltés után nyomjátok össze óvatosan a palackot úgy, hogy a lé feljöjjön a palack tetejéig, és ekkor csavarjátok rá a kupakot. Így teljesen légmentesen lehet lezárni, még biztosabban eláll a szörp.
Citromfűszörp
hozzávalók / 4 adag
2 l víz
2 db citrom
2 csokor citromfű
50 g citromsav
2 kg cukor
elkészítés
A citromfüvet a karikára vágott citrommal a 2 liter vízben egy egész napig állni hagyjuk.
Másnap hozzáadjuka cukrot és a citromsavat, majd felforraljuk és 15 percig hagyjuk, hogy a főzetünk a tűzön zubogjon.
Leszűrjük, üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hűtjük ki.
Málnaszörp
hozzávalók / 12 adag
5 kg málna
2.5 kg nádcukor
1 teáskanál borkősav
elkészítés
A málnát átválogatjuk és megmossuk.
Egy nagy dunsztos üvegbe tesszük és kicsit megtörjük a kezünkkel, majd egy vékony ruhával letakarjuk és hűvös helyen egy napig érleljük.
Ezután vékony tüllön átszűrjük és hagyjuk jól lecsöpögni.
Minden liter málnaléhez 1 kg cukrot és 1 tk borkősavat adunk és többször megkeverjük, hogy a cukor elolvadjon.
Ha frissen fogyasztjuk, akkor üvegekbe töltjük és a hűtőben tároljuk, de ha télire szeretnénk eltenni, akkor egy ép zománcú edényben felforraljuk és forrástól számítva 2-3 percig főzzük. Rögtön üvegekbe töltjük és jól lezárjuk. Még forrón száraz dunsztba tesszük és úgy hagyjuk kihűlni.
Levendulaszörp mentával
hozzávalók / 9 adag
1 l víz
1 kg cukor
2 citromból nyert citromlé
1 szál menta (friss)
elkészítés
A vizet a cukorral felfőzzük, egyet forraljuk.
Hozzáadjuk a 2 marék virágot, valamint a citromlét (ha nincs citrom, jó a citromsav is), és a mentát, amit csak 2 percig forralunk. Levesszük a tűzről, és állni hagyjuk 24 órát.
Másnap sűrű tiszta gézen átszűrjük. Tisztára mosott üvegbe töltjük, jól lezárjuk. A hűtőben félévig is eláll. (Felbontás után is hűtőben tartva!)
Szerző:Udvari Fanni
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.