Villámgyors epres édességek
- Dátum: 2020.05.15., 13:10
- Udvari Fanni
- desszert, édesség, egészséges, eper, frissítő, gyümölcs, méregtelenítés, sütemény, vitamin
EPRES-MASCARPONÉS LEVELES KOCKA
HOZZÁVALÓK
1 csomag leveles tészta
25 dkg mascarpone
1 dl habtejszín
2 csomag vaníliás cukor
porcukor (ízlés szerint)
1 db bio citrom
40 dkg eper
ELKÉSZÍTÉS
A leveles tésztát 6 egyforma kockára vágjuk. Ezután a tészta szélétől kb. 1,5 cm-re egy éles késsel belevágunk egy kört, vigyázva, hogy ne vágjuk át teljesen.
Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és mindegyik közepét villával néhány helyen megszurkáljuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
A mascarponét krémesre keverjük ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral, a tejszínnel, a citrom kifacsart levével és lereszelt héjával.
A teljesen kihűlt tésztákba belekanalazzuk a mascarponés krémet, majd kirakjuk a tetejét megmosott, szárazra törölt és félbevágott eperszemekkel.
EPRES-PISKÓTÁS ALAGÚT
HOZZÁVALÓK
Hozzávalók:
1 nagy csomag hosszúkás babapiskóta
8 dl tej
2 csomag eper ízű pudingpor
20 dkg cukor
25 dkg eper
Miután a puding kihűlt, fóliával bélelt gyümölcskenyérformába öntünk egy keveset. Erre ráhelyezünk egy sor babapiskótát. Ezt a folyamatot még kétszer megismételjük. Az utolsó sornál a pudingra összedarabolt epret teszünk. Miután megtelt a forma, hagyjuk néhány órát dermedni.
Ezután kiborítjuk a süteményt egy tányérra, bevonjuk a megmaradt krémmel és felszeletelt eperrel díszítjük.
EPRES TOJÁSLIKŐRÖS KRÉMES SÜTÉS NÉLKÜL
HOZZÁVALÓK
1,5 csomag babapiskóta
3 dl tejföl
3 dl habtejszín(cukrozott)
1/2 dl tojáslikőr
4 ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor
30 dkg eper (darabolva a díszítéshez)
A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadagoljuk a tejfölt, a kétféle cukorral.
Ezután belekeverjük a tojáslikőrt. Egy jénai tál alját kirakjuk babapiskótával, rákenjük a krém felét, majd ismét egy sor piskóta jön, majd a rásimítjuk a maradék krémet. A tetejét eperdarabokkal díszítjük.
Pár órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük és hidegen tálaljuk.
TARKEDLI (CSEH FÁNK) EPERREL
HOZZÁVALÓK
30 dkg liszt
2 db tojás
1 csipet só
1 ek cukor
4 dl tej
1 dkg élesztő
1 db citrom reszelt héja
1/2 dl étolaj
Az öntethez:
30 dkg eper
porcukor vagy méz
citromlé
Az élesztőt elkeverjük a langyos tejjel, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet, a tojást, a sót, a cukrot, az olajat és a citrom reszelt héját. A tésztát csomómentesre keverjük, majd 30 percig állni hagyjuk.
Miután a tészta eleget pihent, négyesével kisütjük a fánkokat egy teflon bevonatú, négy mélyedéssel ellátott, olajjal kikent serpenyőben.
Az epreket megmossuk, kicsumázzuk, felaprítjuk, majd egy kevés porcukorral (vagy mézzel) és pár csepp citromlével egy botmixer segítségével pürésítjük.
A fánkokat eperöntettel tálaljuk.
EPRES-TÚRÓS TORTA
HOZZÁVALÓK
A tortához:
1 db tojás
25 dkg cukor
1 csomag sütőpor
5 dkg vaj (+ a formához)
4 ek kakaópor
25 dkg liszt (+ a formához)
2,5 dl tej
10 dkg étcsokoládé
A krémhez:
25 dkg túró
cukor (ízlés szerint)
eper
2 dl cukrászhab
A tojást a cukorral, a sütőporral és a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport és a lisztet, majd a tejjel simára keverjük. A csokit apró kockákra daraboljuk és hozzákeverjük a masszához. A masszát kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük. Kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, két lappá vágjuk.
A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrot, majd pár szem epret pépesre nyomunk, és a krémbe keverjük. A cukrászhabot keményre verjük, és óvatosan belekeverjük a krémbe.
Megkenjük az első lapot a túrókrémmel, ráborítjuk a másikat, és azt is megkenjük a krémmel. A tetejét félbevágott eperszemekkel díszítjük.
Az eper egy C-vitaminban gazdag, alacsony cukortartalmú gyümölcs, melynek vértisztító és méregtelenítő hatása jelentős, kitűnő vas-, kalcium- és magnézium forrás, fájdalomcsillapítónak sem utolsó, illetve a megfázással is segít felvenni a harcot.
Szerző: Udvari Fanni
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.
Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.
Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.