Menü

Frissítő fagylalt receptek házilag

A nyár közeledtével újra nagy népszerűségnek örvendenek a fagylaltok. Ha nem vizezett, íz fokozókkal teli édességre vágysz, hanem olyanra, melyet saját kezeddel készítesz, és pontosan tudod az összetevőit, tedd le voksod a házi fagylalt receptek mellett! A gyümölcsös, csokis finomságok garantálják a hűs perceket még a legnagyobb kánikulában is, és boldogsághormonokkal telítik majd szervezeted.

Oreo kekszes fagyi

hozzávalók / 4 adag

5 dl habtejszín

340 g sűrített tej

250 g fehér csokoládé

6 db oreo keksz

elkészítés

A csokit megolvasztjuk, kissé visszahűtjük.
A sűrített tejet és a felolvasztott csokoládét összekeverjük.
Hozzáadjuk a tejszínt, és addig verjük, amíg tejföl sűrűségűvé nem válik.
Az Oreo kekszeket kis darabokra vágjuk, és a krémhez keverjük.

Málnás-vaníliás házi jégkrém

hozzávalók / 5 adag

A rózsaszín málnás részhez

50 g málna (villával összetörve)

100 g krémsajt (natúr vagy 80 g natúr joghurt és 20 g habtejszín)

1 csapott ek porcukor

0.5 teáskanál méz (vagy juharszirup, elhagyható)

A málnás-vaníliás parfé részhez

50 g cukor (ízlés szerint)

0.5 dl víz

3 db tojássárgája

180 g habtejszín

80 g málna (fagyasztott, szétmorzsolt)

0.25 db vanília (kikapart magja)

elkészítés

A rózsaszín málnás rész hozzávalóit összekeverjük, és a jégkrém formákba (vagy kicsi joghurtos pohárkákba) teszünk 1-1 evőkanállal. Betesszük a fagyasztóba.

A vaníliás-málnás parfé részhez először cukorból és a vízből szirupot főzünk, és amíg kissé hűl, addig:

Mixerrel jól elkeverjük a vanília kikapart magját a 3 tojássárgájával (kb. 3 perc), ezután a langyosra hűlt sziruppal, gőzfürdő felett fehéredésig keverjük a sárgákat. (Én lábasban vizet forraltam, amikor a víz felforrt, lezártam alatta a gázt, és erre a forró vizes lábasra állítottam a keverőtálat.)

A tejszínből tejszínhabot készítünk, majd 2 részletben, laza mozdulatokkal a tojássárgás masszába forgatjuk.

Az így kapott masszába keverjük a kissé összetört fagyasztott málnát, és a masszát a jégkrém formába kanalazzuk. Beleszúrjuk a pálcikát (spatulát, 3-4 összefogott bambusz nyársat v. hurkapálcikát), és lefagyasztjuk.

Fogyasztás előtt pár perccel célszerű kivenni a fagyasztóból, mert akkor könnyedén ki tudjuk venni a formából a jégkrémeket. Ugye milyen egyszerű? És még fagyigép sem kell hozzá!

Mennyei cukormentes banános málnafagyi

hozzávalók / 4 adag

2 közepes db érett banán

20 dkg fagyasztott málna (friss is jó)

1 db vanília (kikapart belseje)

elkészítés

Az érett banánokat, málnát és a vaníliarúd kikapart belsejét összemixeljük.

Én egy üres műanyag tojástartót használtam formának, de lehet szilikon forma, vagy kinek mi van otthon.

Kanállal formába rakjuk, és lefagyasztjuk

Sült fagyi

4 db tojás

4 ek cukor

1 csomag vaníliás cukor

4 evőkanál finomliszt

A fagyihoz

40 dkg csokoládé fagylalt

10 dkg meggy

0.5 dl rum

4 db tojásfehérje

4 ek cukor

1 ek citromlé

elkészítés

A meggyet rumba áztatjuk.

A szokásos eljárás szerint sütünk egy piskótalapot:

A négy tojásfehérjéből pár csepp citrommal és a 4 ek cukorral kemény habot verünk.

2 fél tojáshéjat megmosva félreteszünk.

Hozzáadjuk a vaníliás cukrot is.

Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.

Majd a 4 ek lisztet.

Lapos tepsibe öntjük, amelyet előtte kivajazunk és liszttel szórunk vagy sütőpapírral béleljük.

Forró sütőbe téve mérsékelt lángon megsütjük.

Kihűtjük.

A sütőt bekapcsoljuk, alaposan előmelegítjük.

Kivágunk a piskótából egy akkora lapot, amekkora a tál, amelyen tálalni akarunk, illetve a fagyi dobozának a méretének megfelelőt.

A piskótalapot a tálaló tálra tesszük (amelyet úgy választunk ki, hogy be kell tegyük a forró sütőbe!)

A piskótalapra ráhelyezzük a meggyet.

A tojásfehérjéből a cukorral és a citromlével nagyon kemény habot verünk.

Amikor a sütő már forró, a meggyre helyezzük a fagyit és bevonjuk a kemény cukros tojáshabbal.

Két fél tojáshéjat nyomunk a habba.

Forró sütőben pirosra sütjük - 10 perc.

A tojáshéjakat kiemeljük, a helyükre meggyet teszünk.

Azonnal tálaljuk.

Tejszínfagyi alaprecept

hozzávalók / 12 adag

5 dl habtejszín (teljes zsírtartalmú, hideg)

2.5 dl növényi tejszín (szobahőmérsékletű)

1.5 dl tej (teljes zsírtartalmú, hideg)

30 dkg sűrített tej (cukrozott)

1 csomag habfixáló

0.5 dl méz

elkészítés

A növényi tejszínen kívül mindent jól hűtsünk le (néhány órára a hűtőben, esetleg előző este).

A mézen kívül az összes alapanyagot egyben verjük fel a gépmixerrel, nagyon jól, kb. 15 percig.

Amikor már jó testes, sűrű habot nyertünk, utoljára belecsorgatjuk a mézet.

Jól záródó műanyag dobozokba osztjuk szét, több mint 2 liter fagyink lesz.

Mélyhűtőben fagyasztjuk néhány órán vagy egy éjszakán át.

Ha te is imádod a fagyit, és szívesen csinálnál a forró nyári napokra sajátot ebből az isteni édességből, akkor vágj bele bátran a fagylaltkészítésbe, hiszen fele annyira sem bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik.

Szerző: Udvari Fanni

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.