Menü

Frissítő fagylalt receptek házilag

A nyár közeledtével újra nagy népszerűségnek örvendenek a fagylaltok. Ha nem vizezett, íz fokozókkal teli édességre vágysz, hanem olyanra, melyet saját kezeddel készítesz, és pontosan tudod az összetevőit, tedd le voksod a házi fagylalt receptek mellett! A gyümölcsös, csokis finomságok garantálják a hűs perceket még a legnagyobb kánikulában is, és boldogsághormonokkal telítik majd szervezeted.

Oreo kekszes fagyi

hozzávalók / 4 adag

5 dl habtejszín

340 g sűrített tej

250 g fehér csokoládé

6 db oreo keksz

elkészítés

A csokit megolvasztjuk, kissé visszahűtjük.
A sűrített tejet és a felolvasztott csokoládét összekeverjük.
Hozzáadjuk a tejszínt, és addig verjük, amíg tejföl sűrűségűvé nem válik.
Az Oreo kekszeket kis darabokra vágjuk, és a krémhez keverjük.

Málnás-vaníliás házi jégkrém

hozzávalók / 5 adag

A rózsaszín málnás részhez

50 g málna (villával összetörve)

100 g krémsajt (natúr vagy 80 g natúr joghurt és 20 g habtejszín)

1 csapott ek porcukor

0.5 teáskanál méz (vagy juharszirup, elhagyható)

A málnás-vaníliás parfé részhez

50 g cukor (ízlés szerint)

0.5 dl víz

3 db tojássárgája

180 g habtejszín

80 g málna (fagyasztott, szétmorzsolt)

0.25 db vanília (kikapart magja)

elkészítés

A rózsaszín málnás rész hozzávalóit összekeverjük, és a jégkrém formákba (vagy kicsi joghurtos pohárkákba) teszünk 1-1 evőkanállal. Betesszük a fagyasztóba.

A vaníliás-málnás parfé részhez először cukorból és a vízből szirupot főzünk, és amíg kissé hűl, addig:

Mixerrel jól elkeverjük a vanília kikapart magját a 3 tojássárgájával (kb. 3 perc), ezután a langyosra hűlt sziruppal, gőzfürdő felett fehéredésig keverjük a sárgákat. (Én lábasban vizet forraltam, amikor a víz felforrt, lezártam alatta a gázt, és erre a forró vizes lábasra állítottam a keverőtálat.)

A tejszínből tejszínhabot készítünk, majd 2 részletben, laza mozdulatokkal a tojássárgás masszába forgatjuk.

Az így kapott masszába keverjük a kissé összetört fagyasztott málnát, és a masszát a jégkrém formába kanalazzuk. Beleszúrjuk a pálcikát (spatulát, 3-4 összefogott bambusz nyársat v. hurkapálcikát), és lefagyasztjuk.

Fogyasztás előtt pár perccel célszerű kivenni a fagyasztóból, mert akkor könnyedén ki tudjuk venni a formából a jégkrémeket. Ugye milyen egyszerű? És még fagyigép sem kell hozzá!

Mennyei cukormentes banános málnafagyi

hozzávalók / 4 adag

2 közepes db érett banán

20 dkg fagyasztott málna (friss is jó)

1 db vanília (kikapart belseje)

elkészítés

Az érett banánokat, málnát és a vaníliarúd kikapart belsejét összemixeljük.

Én egy üres műanyag tojástartót használtam formának, de lehet szilikon forma, vagy kinek mi van otthon.

Kanállal formába rakjuk, és lefagyasztjuk

Sült fagyi

4 db tojás

4 ek cukor

1 csomag vaníliás cukor

4 evőkanál finomliszt

A fagyihoz

40 dkg csokoládé fagylalt

10 dkg meggy

0.5 dl rum

4 db tojásfehérje

4 ek cukor

1 ek citromlé

elkészítés

A meggyet rumba áztatjuk.

A szokásos eljárás szerint sütünk egy piskótalapot:

A négy tojásfehérjéből pár csepp citrommal és a 4 ek cukorral kemény habot verünk.

2 fél tojáshéjat megmosva félreteszünk.

Hozzáadjuk a vaníliás cukrot is.

Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.

Majd a 4 ek lisztet.

Lapos tepsibe öntjük, amelyet előtte kivajazunk és liszttel szórunk vagy sütőpapírral béleljük.

Forró sütőbe téve mérsékelt lángon megsütjük.

Kihűtjük.

A sütőt bekapcsoljuk, alaposan előmelegítjük.

Kivágunk a piskótából egy akkora lapot, amekkora a tál, amelyen tálalni akarunk, illetve a fagyi dobozának a méretének megfelelőt.

A piskótalapot a tálaló tálra tesszük (amelyet úgy választunk ki, hogy be kell tegyük a forró sütőbe!)

A piskótalapra ráhelyezzük a meggyet.

A tojásfehérjéből a cukorral és a citromlével nagyon kemény habot verünk.

Amikor a sütő már forró, a meggyre helyezzük a fagyit és bevonjuk a kemény cukros tojáshabbal.

Két fél tojáshéjat nyomunk a habba.

Forró sütőben pirosra sütjük - 10 perc.

A tojáshéjakat kiemeljük, a helyükre meggyet teszünk.

Azonnal tálaljuk.

Tejszínfagyi alaprecept

hozzávalók / 12 adag

5 dl habtejszín (teljes zsírtartalmú, hideg)

2.5 dl növényi tejszín (szobahőmérsékletű)

1.5 dl tej (teljes zsírtartalmú, hideg)

30 dkg sűrített tej (cukrozott)

1 csomag habfixáló

0.5 dl méz

elkészítés

A növényi tejszínen kívül mindent jól hűtsünk le (néhány órára a hűtőben, esetleg előző este).

A mézen kívül az összes alapanyagot egyben verjük fel a gépmixerrel, nagyon jól, kb. 15 percig.

Amikor már jó testes, sűrű habot nyertünk, utoljára belecsorgatjuk a mézet.

Jól záródó műanyag dobozokba osztjuk szét, több mint 2 liter fagyink lesz.

Mélyhűtőben fagyasztjuk néhány órán vagy egy éjszakán át.

Ha te is imádod a fagyit, és szívesen csinálnál a forró nyári napokra sajátot ebből az isteni édességből, akkor vágj bele bátran a fagylaltkészítésbe, hiszen fele annyira sem bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik.

Szerző: Udvari Fanni

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.