Menü

Hogyan kerüld el a kommunikációs zsákutcákat

Vannak kommunikációs zsákutcák, amelyekbe ha belefutunk, bizony garantált a konfliktus, a vita, a feszültség, a sértődés.

Gyakran előfordul, hogy egy ártalmatlannak induló beszélgetés végül heves veszekedéssé fajul, a felek pedig már nem érvelnek, nem vitatkoznak, csak vádaskodnak, vagdalóznak, kiabálnak. A hetek óta tartó karantén valószínűleg a legharmonikusabb kapcsolatokat, házasságokat is próbára teszi, az összezártság feszültséget generál. A gondolatok és érzések megfelelő megfogalmazása, időzítése és átadása csöppet sem egyszerű, hiszen figyelni kell a másik kedvére, hangulatára, lelki állapotára. A következő kommunikációs zsákutcákra biztosan többen ráismernek.

Az időzítés például kulcsfontosságú. Nem mindegy, hogy mikor találjuk meg a másikat egy kérésünkkel, egy témával, mikor rukkolunk elő egy szívesség megfogalmazásával… Ebbe a hibába könnyű beleesni, s rosszkor megérkezni a témánkkal, például amikor a másik nyűgös, rosszkedvű, vagy éhes. Meg, ha éhes. Főleg, ha éhes.

A nem várt reakciót kapjuk akkor is, ha a partner nem épp befogadókész a sok információra, amivel elárasztjuk, ezzel felidegesítjük, s máris kialakult a feszült helyzet.

Nem jó a hiszti, a dráma. Nyugodt hangnemben beszéljünk. A férfiak egy párkapcsolati vitában nem bírják a drámázást, a hisztit, nem tudnak vele mit kezdeni. A soha és a mindig szavak kerülendőek. Nincs szükség hatásvadász mondatokra, beszéljünk higgadtan, őszintén.

Ha egy beszélgetés már veszekedéssé fajult, a legfontosabb, hogy kerüljük a káromkodást, a nyers beszólásokat, a vádaskodást és ítélkezést, ezeket később valószínűleg meg is bánjuk, de a kimondott szavakat már nem lehet „visszaszívni”.

Ha a későbbi feszültséget szeretnéd elkerülni, akkor semmiképp se minősítsd a másikat, ne tegyél bántó megjegyzéseket rá, még akkor se, ha nehéz ezt megállni.

Személyesen a legjobb! Bizonyos témákat nem való telefonon, vagy chaten keresztül megbeszélni, személytelen. A személyes kommunikáció a legjobb.

A saját igazam bizonygatása helyett érvelés. Az eszmecsere, a nézőpontok ütköztetése nem hatalmi harcokkal tud megoldódni, ha nem nézzük a másik szemével a dolgokat, nem vesszük figyelembe az ő helyzetét, nem vezet sehová a vitánk. Próbáld meg a partnered helyzetébe képzelni magad, s bármilyen nehéz is, az ő nézőpontjából is meglátni a dolgokat.

Egy párkapcsolat, vagy házasság nem mindig rózsaszín és nem mindig felhőtlen és vannak napok, amikor nem rózsaszirmok hullanak az égből, hanem konfliktushelyzetek adódnak, akár gyereknevelésből, akár anyagiak terén, vagy a munka miatt, ha netán még anyósunk is velünk él, ami eleve nehéz szituációk tömkelegét teremti. Bizony ez is hozzátartozik a mindennapokhoz, s a karantén alatt talán még fontosabb jobban odafigyelni a másikra és lehetőleg csak a felét szóvá tenni annak, ami miatt veszekedhetnénk…

Martinka Dia

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.