A hisztamin intolerancia tünetei
- Dátum: 2020.05.02., 04:20
- Sipos Zsófia
- allergia, érzékenység, gabona, hal, hisztamin, intolerancia, kolbász, orrfújás, padlizsán, paradicsom, sajt
Paradicsom, sajt, vagy egy szál kolbász. Meglepően sok dolog kerül tiltólistára a hisztaminérzékenyek számára. De mi is az a hisztamin?
Az okok és tünetek
A hisztamin egyike a szervezetben található hírvivő molekuláknak. Ez a kémiai közvetítő anyag részt vesz a szervezet immunválaszának kialakításában, a gyulladáscsökkentés során is van szerepe, valamint allergiás reakcióknál vagy kisebb mértékben sportoláskor is felszabadul. A probléma akkor alakul ki, ha a szervezet nem tudja lebontani a felszabadult hisztamint, ekkor beszélünk intoleranciáról. Hisztamin nemcsak a szervezetben, de több élelmiszerben is található.
A hisztamin intolerancia tünetei közé az allergiához hasonló jelek tartoznak, mint bőrpír, kiütés, orrfolyás vagy orrdugulás. De jelentkezhet heves szívdobogás, hányinger vagy torokkaparás, torokfájdalom is. A legsúlyosabb esetben anafilaxiás sokk is kialakulhat. Ezek a tünetek általában a hisztamint tartalmazó étel fogyasztása utáni órákban jelentkeznek, de vannak esetek, amikor ez az időszak megnyúlik és napokkal később tapasztalhatóak.
Mit lehet tenni?
A hisztamin intoleranciát vérvétel útján tudják vizsgálni. Ha pozitív lett a teszt, meg kell kezdeni a hisztaminmentes diétát, ami egyéntől függő, ezért érdemes dietetikussal közösen átnézni pontosan milyen ételből mennyire van szükség. A diéta mellett gyógyszerekkel is (antihisztamin) lehet kezelni az érzékenységet.
Miből áll a diéta?
A hisztamin érzékenység összetett probléma, hiszen az esetek sokszor nem írhatók le egy sémára. Nagyon sokféle étel kerülhet tiltólistára.
Ezek közül a legfontosabbak:
Gabonafélék közül a búzacsírát és hajdinát (hámozatlanul) kell kiiktatni, gyümölcsök és zöldségek terén pedig többek között a paradicsom, padlizsán, hagymafélék, eper, málna és banán az, amit ajánlott elkerülni. A hisztamin a különféle húskészítményekben is előfordulhat, ezért a felvágottak és kolbászfélék fogyasztásakor nagyon körültekintőnek kell lenni, mindez a halfélékre is vonatkozik. Olajos magvak fogyasztását is minimalizálni kell, valamint tiltólistára kerül a tojásfehérje is.
Nemcsak az ételek, hanem az italok között is van, ami hisztamint tartalmaz, ezért kerülni kell az alkoholos italokat, kávét és fekete teát.
Természetesen az itt felsoroltak között nem jelenik meg az összes élelmiszer és ital, ami nem ajánlott, ezért, ha a tünetek fennállnak és a vizsgálat is kimutatta az érzékenységet, mindenképp konzultálni kell szakemberrel.
A hisztamin intolerancia sokféle módon jelentkező allergia, ami nagy odafigyelést igényel.
Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.
Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?
A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.