Menü

Fogyj éhezés nélkül

Pedig sok ember erre gondol, ha a borzongató diéta szót meghallja. Pedig csak megfelelő időben kell adagolnod az egészséges élelmiszert, okosan megtervezni a kalóriabevitelt, és garantáltan nem fogsz koplalni. Az övedre pedig elkezdhetsz fúrni egy újabb lyukat, mert biztosan szorosabbra kell majd húznod, ha nem akarod, hogy leessen a szoknyád!

Egyél gyakrabban!

Lehet, hogy három nagy étkezés elégnek tűnik, azonban sok óra telik el evés nélkül, amikor könnyedén rád törhet az éhség. Állítsd be az étkezési menetrendedet! Tartalmazzon három kisebb étkezést (a napi kalórialimitedtől függően 300-500 kalóriát), és iktass be mellé két vagy három kis nasit (150 vagy kevesebb kalória), hogy kitöltsd a hézagokat. Ha 2-3 óránként elrágcsálsz valamit, a vércukorszinted egyenletes marad és ez megakadályozza, hogy kiéhezettnek érezd magad.

Barátkozz az egészséges zsírokkal!

Az egyszeresen telítetlen zsírsavak bizonyítottan csökkentik a hasi zsírt. Megtalálhatók az olívaolajban, a dióban és az avokádóban. Sőt, a teltségérzetet is segít megőrizni, így nem akarsz majd plusz kalóriákat a szervezetedbe vinni a nap folyamán.

Egyél naponta egy nagy tál salátát!

Minden nap legyen az egyik étkezésed egy hatalmas tál egészséges, friss saláta. Az alacsony kalóriatartalmú és nyers zöldségek teletöltik rostokkal a pocakodat, a sok rágást pedig úgy értékeli az agyad, mintha rengeteget ettél volna. Bánj csínján azonban a saláta „extráival”, mint a szárított gyümölcsök, sajt, crouton és a salátaöntet. Adj hozzá inkább sovány fehérjét, például sült csirkét vagy sült tofut, így nem lesz olyan érzésed, mintha nyúl lennél.

Nem kell, hogy teljesen megvond magadtól az édességet

A kiegyensúlyozott étrendbe hetente pár alkalommal belefér 1 db kis Túró Rudi vagy 1-2 kocka étcsokoládé! A legjobb, ha ezeket ebéd után, desszertként vagy uzsonnára fogyasztod el. A sütikről, a kakaós csigáról és társairól azonban sajnos le kell mondani... Ugyanez vonatkozik a sós nassolnivalókra: a csipszeket és a ropit felejtsd el!

Aludj többet!

Ha minden nap csak egy órával alszol többet a szokásosnál, akkor átlagosan 6,35 kilogrammot fogyhatsz egy évben. Egy ember körülbelül 2500 kalóriát vesz magához naponta. Ha az esti tevékenység helyett – amely főleg nassolással telik el – alszol, akkor a napi kalória mennyiség 6 százalékát lefaraghatod. Ez az eredmény minden embernél más és más. Az alvás máshogy is segíthet. Bizonyított tény, hogy a túlságosan kevés alvás növeli az étvágyat.

Legyen szem előtt a fürdőruhád!

Akassz ki egy régi, kedvenc ruhádat, szoknyádat, farmerodat oda, ahol minden nap látod. Tűzz ki magadnak egy díjat (ruha, ékszer, cipő stb.), amit akkor kapsz meg magadtól, amikor már egy kicsit belefogytál a kiszemelt ruhába. Majd ha ez megvan, akkor vegyél elő egy még kisebb méretű ruhát. Ha ebbe is belefogytál, akkor jöhet a következő ruha. Ezt csináld addig, amíg végül a fürdőruhád is rád megy.

Ne igyál alkoholt!

Amikor elmész a barátaiddal szórakozni, ne igyál egyáltalán semmilyen alkoholt. De ha mégis iszol, akkor is csak egyet, majd válts alkoholmentes italra. Az alkohol nem csak a fejlődő szervezetedre káros, hanem minden egyes milliliterjében 7 kalória van. Sőt van, aki az alkohol mellé még nagyban nassol is chipset, ropit, magvakat. Ez sem tesz jót a fogyókúrádnak.

Igyál zöld teát!

A zöld tea fogyasztása egy nagyon előnyös dolog, ha fogyni akarsz. Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy egy időre felgyorsítják az anyagcserét. Mind emellett kapsz egy frissítő italt kalória nélkül.

Egy ideális étrend

Reggeli: teljes kiőrlésű péktermék kombinálva vajjal, margarinnal vagy lekvárral; vagy müzli gyümölccsel és zöldséggel, fehérjét nem szabad fogyasztani.

Tízórai: ásványvíz, cukor nélküli tea vagy kávé.

Ebéd: változatos, teljes értékű, vegyes étrend hal, hús, tojás, tejtermékek fogyasztása nélkül, sok zöldséggel, növényi fehérjével, például hüvelyes növényekkel.

Uzsonna: ásványvíz, cukor nélküli tea vagy kávé.

Vacsora: kombináld a fehérje tartalmú élelmiszereket - sovány hús, hal, tojás, túró vagy natúr joghurt - salátával, zöldséggel.

Az egészséges életmódot követve sokkal több örömet okoz a fogyás: nem kell éhezned, sőt az a cél, hogy többször egyél egy nap, csak egy kicsit kevesebbet, a zsírégetés egyik fő támogatója pedig a több alvás.

Szerző: Udvari Fanni

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.