Menü

Sorozatajánló a karantén idejére

A karantén ideje alatt teljesen megváltoztak a napi beosztások, új rutin alakult ki. Ebbe pedig olyan pontok is bekerülhetnek, amire eddig nem volt idő: sorozatnézés.

A streaming szolgáltatatók aranykorát éljük, amikor szinte hetente jelenik meg új sorozat (vagy film) a Netflix, HBO GO vagy az Apple TV+ gondozásában. Ezek az alkotások pedig nagyon figyelemreméltók, hiszen nem egy közül rendkívül elgondolkodtató és akár vitaindító is.

Íme egy lista azokról a sorozatokról, amiket mindenképp érdemes megnézni a karantén egysíkú napjai alatt.

Egy fiatal zsidó lány menekülése

Deborha Feldman regénye alapján debütált az Unorthodox (magyarul A másik út címmel fut) című sorozat a Netflixen. A négyrészes alkotás nagyon hitelesen mutatja be a New York, Williamsburg kerületében élő ortodox zsidó közösséget, akik még a második világháború után Szatmárnémetiből menekültek az Egyesült Államokba. A napjainkban játszódó történet a közösség egyik tagja, Esty (Shira Haas) útkeresését mutatja be. A lány elszökik a férjétől és Berlinben keresi önmagát. Nagyon érzelmes és elgondolkodtató történet, ami megmutatja milyen hatalmas ereje van a szabadságvágynak és a saját döntéseknek.

Fordított világ

Az ikszek és nullák című sorozat szintén könyvadaptáció, Malorie Blackman irodalmi sorozatán alapszik. Egy olyan világot tár elénk, ahol a feketék alkotják a vezető réteget és a fehérek azok, akik alávetettek és lenézettek. Nagyon erős alaphelyzettel indít a történet, ami bemutatja, hogy a rasszizmus független a bőrszíntől, ugyanúgy jelen van, mint a mi valós világunkban. A történet szerint egy iksz (azaz előkelő fekete) lány és egy nulla (alárendelt fehér) fiú egymásba szeretnek. Kapcsolatuk törvény által is tiltott, ezért rendkívül veszélyes. Ők mégis együtt maradnak és szerelmük által is meg akarják változtatni a világot. Titkok, árulás és hűség és megannyi nagyon fontos kérdést vet fel a történet.

Egy igazi feminista sikersztori

A Netflix új sorozata az első afroamerikai, önerőből lett milliomos üzletasszonyát, Madam C.J. Walkert mutatja be. A rendkívül merész, bátor és ambiciózus nő, aki nem fél a férfiak erejétől és tudja, hogy többre hivatott. A Self made inspired by Madam C.J. Walker című sorozat négy része mutatja meg a szépségipar királynőjének izgalmas, kihívásokkal, sikerekkel és tragédiákkal kövezett útját, amely ma sok nőnek jelent inspirációt.

A berlini krimi

A három éve futó Babilon Berlin című sorozat Magyarországon az HBO-n érhető el. Szintén könyvadaptáció, amelynek az 1929-es Berlin adja a helyszínét. Borongós, izgalmas krimi, ami realisztikusan mutatja meg a 20-as évek Németországának problémáit. Az első világháború tragédiája még nagyon közeli, a szélsőséges politikai erők pedig a városvezetésbe és a kormányba is beszivárogtak. A náci párt felemelkedésének árnyékában nyomoz egy rendőr felügyelő, Gereon Rath (Volker Bruch) és egy szegéyn, de tehetséges fiatal lány Charlotte Ritter (Liv Lisa Fries). A különleges német alkotást ajánlom mindenkinek, aki szereti a krimiket és az izgalmas, fordulatokkal teli történelmi sztorikat.

A fiúk is szomorúak csak nevetnek rajta - A kaszkadőr

A nemrégiben megjelent A kaszkadőr egyfajta bemutatása azon szakmának, ami nélkül a filmezés lehet nem is létezhetne. Az alkotás attraktív akciójeleneteken keresztül bemutatott szerelmi történet, ami közben meglovagolja a retró stílus világát is. Kitekint rengeteg ikonikus 80-as évekbeli alkotásra, és közben nézői szempontból egész végig fenntartja a karakterekért való izgalmat.

Bad Boys - Mindent vagy többet

Michael Bay az első két Bad Boys mozival a 90-es és a 2000-es években is megmutatta, miként kell korhatáros, mégis szórakoztató akció-vígjátékot rendezni. A két főhős, a dumák és a stílus emlékezetessé tették az akkori összképet. 17 évvel később napvilágot látott a Mindörökké rosszfiúk alcímre hallgató, afféle “visszatérés”, immár Bay nélkül. Adil el Arbi és Billal Fallah akkor elkészítették a franchise legsikeresebb darabját, ami után most jött is egy 4. rész, teljesen újult erővel.

A valódi szelíd motorosok kálváriája

A Motorosok egy letűnt korszak tesztoszteronszagú fényképalbumának bűvöletével árulja magát. A színészgárda pazar: a tüneményes Jodie Comer a szerelmes főhősnő, az überkemény Tom Hardy a bandavezér, szexi ösztönember, a vágy tárgya pedig Austin Butler. A rendező Jeff Nichols (Mud, Take shelder) dokumentarista alapossággal mutatja be a valódi „Szelíd motorosokat” azaz egy 60-as évekbeli Chicago-i motorosbanda fénykorát és átfordulását a bűnbe.

A sötétség ébredése – Az akolitus

A Star Wars egyelőre nem tudott elszakadni a Skywalker korszaktól sorozatok szintjén sem, az Andor és az Ahsoka is felidézték azt. A nemrég megjelent Az akolitus a köztársaság fénykorába kalauzolja el a nézőket, és üde színfoltja a Star Wars élőszereplős világának. Kicsit krimi, kicsit fantasy, és persze némi drámával is fűszerezik az alkotást, a kezdés nagyon ígéretes, viszont kérdéses, hogy mit hoz az évad többi része.

Esztétikusan szórakoztató világvége

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a videójáték-adaptációk aranykorát éljük, az utóbbi években kritikai és anyagi sikereket is arattak a különféle videójátékokból készült filmek. Gondolhatunk itt a League of Legends-ből készült Arcane-ra, ami animációs filmként a Netflixen aratott nagy sikert, vagy a Super Mario Bros.-ra. Valamint a Last of Us tavaly évi sikere után meg is érkezett egy újabb posztapokaliptikus játék képernyőre adaptálása a Fallout széria, ami egy fokkal még magasabbra teszi a lécet.