Menü

Csináld magad – vagy inkább mégse

Aki csak teheti és elővigyázatos, az betartja a #maradjotthon felhívást, ez viszont kialakít egy csomó új otthoni élethelyzetet, ám sok-sok mindent nem lehet online megoldani. Gondolok itt a műkörömépítésre, kozmetikai kezelésekre, fodrászati tevékenységekre.

A neten egy lány csak amolyan „nap csókolta” barnított hatást szeretett volna elérni az arcbarnítóval, de a fotói alapján rendesen túltolta, mintha egy pirosra sült grillcsirkét vennék ki a sütőből.

Egy szépen formázott szemöldök csodás keretet ad az arcnak és szépen kiemeli a szemet is, amennyiben viszont nem értünk hozzá, bízzuk kozmetikusra és ne kezdjük el otthon festegetni, vagy amatőr kontároknál tetováltatni, hajat hosszabbíttatni. Ezeket pláne ne.

A profi smink egyik alapja a finom porpúderek, színek, anyagok, textúrák alapos és részletes eldolgozása, aminek köszönhetően egységes és friss lesz az arcszín, azonban a kevesebb néha több elvet tartsuk szem előtt, s ne nézzünk ki úgy, mint akire ráborult egy fél flakon - sok árnyalattal a bőrtől eltérő - hintőpor.

A hajfestés is az a tevékenység, amit jobb a szakemberekre bízni. Egy laza színező felvitele nem hiszem, hogy olyan veszélyes, de mondjuk a fekete hajból holnapra szőkét ne otthoni hajfestéssel próbáljunk meg kivitelezni és pláne nem egyik napról a másikra, mert rémisztő lehet a végeredmény.

Az agyonnapoztatott bőr sem szép, s rendkívül veszélyes is, így aki teheti, hogy erkélyre, teraszra, udvarra kifeküdjön napozni a házi karantén ideje alatt, nos mindezt mértékkel tegye. Nagyon kellemes dolog élvezni a jó időt és a D vitaminra is szükség van, de a bőrt tilos kitenni erős UV sugárzásnak, mértéktelen napfürdőnek. A napozás is mértékkel ajánlott, s megfelelő fényvédőszerek használata mellett.

Műszempillát se próbáljunk meg otthon felragasztani, sem hennával tetoválni, vagy bármi olyat, amihez nem értünk, a sort pedig nem is merem folytatni, nehogy bárkinek ötletet adjak arra, mit nem kellene kipróbálni. Inkább azt tanácsolom, várjuk meg, míg visszaáll az élet a rendes kerékvágásba és keressük fel a profikat. Viszont az a jó, hogy amíg begyógyul/elmúlik/lekopik, legalább otthon senki se látja.

Martinka Dia

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.