Menü

Távmunka előnyei

A távmunka sokak szemében még a mai napig egy elérhetetlen álom. Úgy képzelik el az irodai kötöttségek alól mentes embereket, mint akik egész nap a tengerparton koktélt szürcsölgetve nyomkodják a laptopjukat és hó végén hatalmas összegeket tesznek zsebre.

Előnyök

Szabadság, rugalmasság

Még az elején le kell szögeznünk, hogy távmunka és távmunka között is van különbség. Dolgozhatunk egy cég alkalmazottjaként home office-ban, lehetünk szabadúszók, akik egyéni vállalkozóként bedolgoznak egy vagy több cégnek, de építhetünk saját vállalkozást is.

Mindhárom típusú munka nagyfokú rugalmasságot ad, hiszen így magunk oszthatjuk be az időnket. Ez sokaknak azonban nem feltétlenül előny, inkább hátrány: a szabadúszók határidőkre dolgoznak, ezeket tudni kell tartani, ami hatékony időmenedzsmentet és önuralmat igényel, ami sok emberben nincs meg.

Több idő

Ha magunk oszthatjuk be az időnket, több idő maradhat a számunkra fontos dolgokra. Már az jelentős időmegtakarítás, hogy nem kell két órát azzal tölteni, hogy reggel elkészüljünk és odaérjünk a munkahelyre, majd még egyet arra, hogy este hazaérjünk. Szinte bármikor felállhatunk és elintézhetünk pár apró dolgot, „csak” a határidőket kell tartani.

Nem szakítanak félbe

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor az irodában fél percenként csörög a telefon, folyamatos a háttérzaj és még a kollégánknak is 10 percenként van valami mondandója. Ilyen körülmények között az egyébként pár óra alatt elvégezhető munka sokkal hosszabb időt vesz igénybe, így tulajdonképpen a 8 órás munkaidő jelentős részét teljesen feleslegesen töltjük a munkahelyen ülve.

A munka az nettó munka

Ha senki nem zavar, a munkával töltött órák jelentősen lerövidülhetnek. Ha sok a munka, akkor sokat kell dolgozni, ha kevés, akkor keveset. Az egyetlen dolog, ami nehézséget okozhat ebben az az, hogy képesek legyünk saját magunknak beosztani a feladatokat és ne tologassuk őket magunk előtt.

Nem vagyunk helyhez kötve

Tényleg ülhetünk egy tengerparton laptoppal az ölünkben, bármikor elkirándulhatunk egy másik városba, mert sehol nem kell lennünk állandóan, valószínűleg inkább csak előre egyeztetett megbeszéléseken kell megjelennünk személyesen. Onnan dolgozunk, ahonnan szeretnénk, csak legyen elvégezve a feladat. Szabadúszóként viszont nincs szabadság, nekünk kell úgy beosztanunk a feladatokat, hogy jusson idő a nyaralásra, szórakozásra is.

A távmunka jó megoldás lehet az alábbi csoportoknak:

regisztrált munkanélküliek,
pályakezdők,
fogyatékkal élők,
megváltozott munkaképességűek,
gyermeküket egyedül nevelők,
fogyatékkal élő vagy idős személyt ellátók,
45 éven felüliek,
hátrányos munkaerő-piaci helyzetű térségben élők

Társadalmi, nemzetgazdasági előnyök:

csökken a környezetszennyezés, a közlekedési dugók okozta gondok is csökkennek,
a nagyvárosok zsúfoltsága mérséklődhet,

az energiafogyasztás is csökkenhet,
a távmunka új munkakultúrát eredményez, fejleszti a humán tőkét, mérsékelheti a munkanélküliséget, javítja az esélyegyenlőséget,
a távmunka széles körű alkalmazása korszerűsíti a munkaerőpiacot, ösztönzi a munkaerő felkészítését, átképzését,
fejleszti, modernizálja a szervezeti rendszereket, növeli a gazdasági teljesítményeket,
hátrányos körzetekben, településeken javulhat a foglalkoztatottság,
az egészségügyre, betegellátásra fordítandó költségek mérséklődhetnek,
a helyi közösségeket fejlesztheti,
a rokkantak, hátrányos helyzetűek több foglalkoztatási lehetőséghez juthatnak,
a "régi" ipari körzetek megújítását segítheti.

A munkáltató előnyei:

A munkáltató számára is sok lehetőséget rejt a távmunka: elsősorban az olcsósága vonzó. Egy "távmunkahely"-nek nemcsak a kialakítása, hanem a működtetése is gazdaságosabb.

A Munkaadói Szövetség elemzése szerint egy átlagos irodai munkahely kialakítása kb. 1,5 millió forintba kerül, míg egy távmunkahely technikai, kommunikációs felszereltséggel már létrehozható 4-500 ezer forintból. A hagyományos munkahelyen fizetni kell a rezsit, a bérleti díjat, gondoskodni kell a takarításról, az egyéb fenntartási költségekről is, ezek mind megtakaríthatók távmunkás alkalmazásával. Nem kell állni a munkavállaló bejárási, étkezési költségeit, a kapcsolattartás pedig legalább annyira megoldott a mai informatikai világban, mintha a munkavállaló a másik szobában dolgozna. A felmérések szerint a távmunkások teljesítménye átlagosan 30 százalékkal jobb, mint a munkahelyen dolgozóké.

A munkavállaló stresszmentes, nem veszi el az idejét a munkába járás, így több ideje jut a munkára, hatékonysága, teljesítménye mérhetően nagyobb.

Szerző: Udvari Fanni

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.