Menü

A sokoldalú tojásfestés

A Húsvét nem az igazi egy nagy fonott kosár színes tojás nélkül. De vajon melyek a legnépszerűbb és legötletesebb technikák? Ha eddig nem is volt kedved nekiállni a tojásfestésnek, most reméljük kedvet hozunk hozzá.

Mi általában nem szoktuk megenni a festett tojásokat, amelyek pedig pár napja az asztalon díszelegnek, azokat meg pláne nem szabad, tudom, hogy ezeket dekorációnak szánjuk, de figyeljünk rá, hogy a kisebbek, gyermekek se kapjanak kedvet az elfogyasztásukhoz.

A saját kisfiamat ismerve, jobb, ha erre figyelek.

Kisebbekkel egyébként a megfőtt keménytojásokat alkoholos filctollakkal is díszíthetjük, vagy legalábbis, amíg ők ezzel foglalatoskodnak, nekünk több időnk és nyugalmunk van elkészíteni a felnőttesebb verziókat.

Régen a harisnyás megoldás volt a kedvencem, otthon mindig rám maradt a tojásfestés, így reggel korán kimentem a lakótelep udvarára és mindenféle cakkos leveleket igyekeztem gyűjteni, de olykor a lépcsőházunk virágait is megnyirbáltam kissé (ezért utólag is elnézést kérek). A különböző formájú levélkéket és virágokat vékony női harisnyával szorítottam a főtt tojásokra, s így kerültek a festékkel teli befőttes üvegekbe. Majd mikor jó sötét színt kaptak a húsvéti tojások, kivéve a festékből, levágtam a harisnyákat és hagytam megszáradni őket. A minta gyönyörűen kirajzolódott minden esetben – feltéve ha elegendő ideig hagytam őket a festékes vízben.

A festékes vízbe egy evőkanál ecetet ne felejtsünk el tenni, én mindig szoktam.

A kész és megszáradt tojásokat zsírral kentem be, így gyönyörűen fényesek és színesek lettek.

A tojásokra matricákat is ragaszthatunk, ez is inkább a gyerekek elfoglaltsága, azt gondolom, ők igazán élvezik a matricázást, illetve azért, mert a tojásfestés úgy jó, ha családi program, ezért vonjuk be a gyerekeket is!

Régi szokás hagymával festeni, ezesetben a főtt tojásokat a forró, hagymahéjas vízbe kell áztatni, illetve gyermekem technika órán hallotta, hogy az áfonyával gyönyörű kék színű tojásokat kapunk, ezt is érdemes lehet kipróbálni azoknak, akik szívesen kísérleteznek természetes technikákkal.

Ha márványos festett húsvéti tojásokat szeretnénk alkotni, akkor minden színhez 1 evőkanál ecetet, 1 evőkanál olajat, és fél -1 deci vizet tegyünk. Festés előtt keverjük fel az olajos festéket, hogy az olaj apró cseppekre váljon szét és gyors mozdulattal mártsuk bele a tojást. Ahol olajfolt éri a tojást, ott nem fogja be a festék, így kapunk tetszetős márványos mintát.

Nagyon mutatós tojásokat készíthetünk, ha hímzőfonallal tekerjük körbe az előzőleg ragasztóval bevont tojásokat. Ezzel az egyszerű technikával nagyon látványos díszeket kaphatunk, illetve szintén nem hagyományos tojásfestés a dekupázs technika, ez sem igényel komolyabb kézügyességet, csak megfelelő eszközöket.

A lehetőségek tárháza végtelen, érdemes utánanézni a különböző technikáknak. Örömteli tojásfestést, kísérletezést, sütés-főzést és Boldog Húsvéti Ünnepeket kívánok!

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.