Menü

Krízisvonal és online távkonzultáció az ELTE PPK és a Doktor24 összefogásával

Egy tapasztalt team, pszichoterapeutákból és pszichiáterekből álló közösség segít mostantól a személyes, a családban, párkapcsolatban kialakult konfliktusok kezelésben. A Doktor24, valamint az ELTE PPK krízis specializációjának szakemberei az egyetem szupervíziója mellett krízisvonalon, illetve online távkonzultáció keretében nyújtanak terápiás segítséget az esetlegesen kialakuló egyéni, illetve családi válságok megelőzéséhez, megoldásához, a szorongások, a tehetetlenség vagy a kilátástalanság okozta belső félelmek oldásához. „A krízisállapot önmagában nem betegség, de betegséghez vezethet. Ezért érdemes időben segítséget kérni az erőforrásaink mozgósításához”— hangsúlyozza Kissné Viszket Mónika egyetemi adjunktus, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai karának oktatója, aki szerint a krízisintervenció olyan speciális segítség, amelynek jellemzője az azonnali beavatkozáson túl a páciens stabilitásának visszaállítása, és mindezek hátterében az önbizalom, önelfogadás növelése.

A Doktor24 szakorvosi, szakpszichológusi/pszichiátriai teamje, valamint az ELTE krízis specializációjának szakemberei az együttműködés keretében összetett, testi panaszokat mutató kórképek esetén is komplex segítséget igyekeznek nyújtani a hozzájuk. fordulóknak. „Minden szakemberünk rendelkezik klinikai, kórházi tapasztalattal, ezért a krízishelyzetek nem teljesen ismeretlenek számukra. Szükség esetén pszichiátereinket vagy egyéb szakorvosainkat is be tudjuk vonni az ellátásba, vagy lehetőségünk nyílik konzultálni velük” – mondja Dr. Spányik András a Doktor24 járóbeteg rendelésének orvosigazgatója. A pszichiáterek, gyermekpszichiáterek, klinikai szakpszichológusok, család- és párterapeuták, valamint pszichoterapeuták mellett, 16 további szakorvosi területen dolgozó orvosok (például allergológus, tüdőgyógyász, belgyógyász, kardiológus, neurológus, endokrinológus, gyermekgyógyász, gyermek-gasztroenterológus) segítenek a páciensek ellátásban online (video) távkonzultáció keretében. Mivel a koronavírus járványügyi helyzete miatt a nem sürgős vizsgálatok, beavatkozások, illetve műtétek elvégzését rendelet korlátozza, a személyes orvos-beteg találkozások jelenleg online (video) konzultáció keretében jelenthetnek segítséget a kezelt illetve tanácsadásra váró pácienseknek.

„Olyan helyzetekben kerülünk krízisbe, mikor kénytelenek vagyunk számunkra kedvezőtlen körülményekkel szembenézni, ezeket sem megoldani, sem elkerülni nem lehet, ezek fenyegető közelsége betölti a gondolatainkat, és úgy érezzük, eddigi megküzdési eszközeink nem alkalmasak vagy nem elegendőek a helyzet kezelésére” - magyarázza Kissné Viszket Mónika egyetemi adjunktus, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai karának oktatója.

A krízisvonal az alábbi élethelyzetekben nyújthat segítséget:

félelmek leküzdésének megsegítése - amikor a félelmeken nehéz lenne egyedül átlendülni (megélhetés, megbetegedéstől való félelem, mások megfertőzése, szülők iránti aggodalom, betegség tünetei miatti érzett aggodalom, stb.),
ha nehézségeket élünk meg az otthoni munkavégzésre átállással kapcsolatban,
ha nehezen viseljük a szeparációt a szeretteinktől, vagy ennek bekövetkezésétől tartunk,
ha felerősödtek párkapcsolati konfliktusaink,
ha gyermekekkel kapcsolatos és a család működését érintő nehézségekhez keressük a megoldásokat,
ha aggasztó gondolatok akadályozzák alvásunkat vagy napi tevékenységünket,
ha úgy érezzük, hogy egyedül nehéz megküzdeni a magányosság, az elszigeteltség az unalom érzésével, netán reménytelennek érezzük a helyzetet,
ha döntésképtelennek érezzük magunkat,
ha korábbi rossz élményre, tapasztalatra emlékeztet a kialakult helyzet,
feszültségek csökkentésére nem találunk megfelelő utat,
vagy ha a stressz kezeléséhez keresünk szakértői útmutatást.

Doktor 24 Egészségközpont www.doktor24.hu

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.