Menü

Keltsük új életre a hűtőben árválkodó maradékot

Ha van olyan téma, amelyről hosszan lehetne írni, akkor biztos ez a mai az, persze figyelek majd a terjedelemre, de a végére sose érnék, csak ha magamba fojtom a szót. Ez a téma pedig: matassunk a hűtőben kicsit és alkossunk újat!

Tudnánk sorolni, egy jobb hétvégi menü, vagy ha már itt tartunk, pár nap bezártság után, - főleg ha ezalatt az idő alatt sokat süt-főz valaki -, mennyi maradék étel halmozódik fel a hűtőben, spájzban, aminek sokkal jobb sorsa is lehet, mint szemétbe dobni. Ezt megelőzendő: kezdjünk valamit a maradékokkal! Az a legjobb ezekben a receptekben, hogy nem receptek és nem is kell hozzájuk recept, se mérőedény, se plusz bevásárlás, s felhasználásukkal nemcsak a pazarlást kerüljük el, de gyerekeink előtt is példa lesz a tudatos életmód, a szemétbe dobott élelmiszerhalmok elkerülése.

A maradékokban épp az a jó, hogy rengeteg étel ötletet hordoznak magukban, melyeknek tényleg csak a fantáziánk szab határt.

S akkor jöjjenek a maradékmentő tippek!

A frittata, vagy omlett az egyik örök klasszikus, amibe tényleg bármit beletehetünk, s bele is teszünk. Lehet az zöldség, húsféle, megmaradt rizs, sült húsok, vagy virsli, sajt, tejföl, megmaradt krumpli, minden belemehet. Én legtöbbször a tojásba keverem, s mint egy rántottát olívaolajon megsütöm.

A pizza-alapra is bármilyen feltét kerülhet, ami a hűtőnk aljában árválkodik, bármit rápakolhatunk kedvünk és maradék ételeink szerint.

Egyszerű zöldséges leves is jó ötlet a maradékok felhasználására, de számtalan recept is található világhálón, ha valaki megadott szempontok szerint szeretne nekiállni.

Vacsorára saláta készülhet minden megmaradtból, húsfélék, zöldségek, paradicsomszósz, sajt, tejföl, tojás, amit egy halom zöldsaláta tetejére halmozhatunk, vagy össze is keverhetünk némi öntet kíséretében, de forró főtt tésztával is tálalhatunk.

S ha már tészta! A tésztaételek aztán pláne bármilyen feltéttel tálalhatók, zöldséggel, húsokkal, hús nélkül, sajttal-tejföllel, édes dolgokkal, tonhalkonzervvel, paradicsompürével a teljesség igénye nélkül.

A sós ételek mellett édességek gyártásába is foghatunk, méghozzá maradék kalácsból készíthetünk máglyarakást (ezer éve nem ettem), de nagyon kedvelt nálunk a maradék szikkadt kiflikből készült mákosguba, vagy túróval töltött zsemle. A kenyérpuding is maradékmentő étel, ha esetleg sok kenyér halmozódott fel és pár naposan már nem szívesen fogyasztjuk el magában, de az örök kedvencem amit senki se bénáz el, a pohárkrémek: bárhol akad maradék piskóta, keksz, megszikkadt süti, melyet joghurtokkal, vagy főzött pudinggal, felvert tejszínnel rétegezve olyan szemet gyönyörködtető pohárdesszertet kapunk, amelyről senki meg nem mondaná, hogy szikkadt piskótatekercsként figyelt még az előbb a hűtőből.

Bátran kijelenthetjük, hogy a legjobb ételek mindig akkor készülnek, amikor kinyitjuk a hűtő ajtaját, s mindenféle maradékot felhasználva elkezdünk főzni, úgy, hogy gyakorlatilag minden családtag „bedob valamit”, amit odavalónak gondol. Kedvenc idős rokonom szavajárása: „az se rontsa el”.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.