Menü

Smoothie, szigorúan házilag!

A „smoothie” szó nálunk nem olyan rég jött divatba, én abban sem vagyok biztos, hogy helyesen ejtem ki, de azt tudom, hogy nemcsak telítenek, laktatnak, egészségesen és fitten tartanak, fogyasztanak, rostokkal és vitaminokkal látnak el, hanem finomak is. Az egészséges verziók alatt persze nem a boltit értem.

Házilag egyrészt pikk-pakk összedobja az ember, másrészt olcsóbban is kijövünk, illetve ha nem nyomjuk tele hozzáadott cukorral, akkor még egészséges is.

Most, hogy hetek óta otthon dekkolunk, igazán van idő arra, hogy kísérletezzünk kicsit az ízekkel, lehet zöldséges, gyümölcsös, zöld, vagy más színű, ez a kis turmix nagyon szemet gyönyörködtető reggeli, délelőtti ital egy magas falú kis csinos pohárban.

De ismétlem, tényleg csak akkor bajlódjunk vele otthon, ha nem rontjuk el a lényegét cukorral.

Én valamiért a zöld színű turmixokért vagyok oda, s inkább a gyümölcsös, édes verziókat kedvelem, de elkészítettem már zöldségeset is, az bár nem volt a kedvenc, de mivel tudtam mi mindent tartalmaz, simán elkortyolgattam.

No, nem mindenki akar fogyni feltehetőleg, a gyerekeim biztosan nem e célból kapják, azonban nekik is érdemes adni, a nagyobbik fiam székrekedésére ez az egyetlen és legjobb csodaszer, a rostok fontosak, a vitaminokról nem is beszélve, bár a gyerekek inkább a gyümölcsös smoothiekat kedvelik, az enyémek egy zöldségesre nem igazán vevők. Nem baj, több jut nekem.

De milyen turmixok is lehetnek, milyen alapanyagokban gondolkozzunk?

A répa-narancs kiváló párosítás, igazi vitamin bomba, a fodros kel-alma, gyömbér adja az egyik legszebb variációt zöldturmixra, a szilva-tej-fahéj pedig az a bizonyos csodafegyver bizonyos emésztési problémákra.

Az eper-rebarbara verzió a piros csodát valósítja meg a poharunkban, a banán – kivi – körte pedig a zöldturmix gyümölcsös verzióját adja, esetleg kis zöldteával meglocsolva.

Nagyon szeretek zabkorpát vagy zabpelyhet és egy teáskanál útifűmaghéjat tenni a koktélokba, esetleg egy teáskanál (és nem több!) chia magot, majd picit állni hagyva sokkal jobban laktat, hiszen ezek a rostok megdagadnak a gyomorban és remekül telítenek, órákig nem éhezik meg az ember, s mivel a gyümölcs kicsit felviszi a vércukrot, ezért rostokkal remekül lehet lassítani a felszívódásukat.

A zöldturmixokba tehetünk sóska- vagy spenótlevelet, bébispenótot, uborkát, almát, avokádót és zellerszárat. Aki a zöldséges ízvilágot kedveli, jóízűen fogja elkortyolgatni.

Az biztos, hogy az otthonlét kevesebb mozgással jár, s megköveteli az odafigyelést a táplálkozásra, én sem engedhetek meg magamnak nagy evészetet, mikor nem futok semmit, így inkább turmixokhoz folyamodom, most tényleg nem mondhatom, hogy nekem erre reggel nincs időm. Vigyázzanak magukra, jó egészséget!

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.