Menü

Sütőporral készült egyszerű finomságok

A legegyszerűbb muffin

hozzávalók / 6 adag

2 bögre finomliszt (finom)

1 bögre cukor

250 ml tej

125 ml napraforgó olaj

1 db tojás

1 csomag sütőpor

elkészítés: A lisztet a sütőporral elvegyítjük. A tojást habosra keverjük és hozzáadjuk a cukrot, valamint a tejet és az olajat is. Végül az egészet elkeverjük. A muffinformákat kivajazzuk vagy muffinpapírral béleljük. A masszát a formákba öntjük és 175-180 fokon tűpróbáig sütjük.

Falusi almás pite

hozzávalók / 4 adag

50 dkg finomliszt

25 dkg margarin

10 dkg porcukor

2 db tojás

0.5 csomag sütőpor

7 nagy db alma

fahéj ízlés szerint

1 csomag vaníliás cukor

15 dkg cukor

elkészítés: A tálba összekeverjük a lisztet a sütőporral. A lisztbe belemorzsoljuk a margarint, porcukrot, tojásokat és összegyúrjuk. A tésztát meglisztezzük, hogy ne ragadjon. 2 részre osztjuk. Egy másik tálba belereszeljük az almákat, és hozzáadjuk a kristálycukrot (a cukor mennyiségét az alma savanyúsága is meghatározza, ha az alma savanyúbb, több cukor is mehet bele). Összekeverjük. Az almából kinyomkodjuk a levét (mert különben a tészta elázna), hozzáadjuk a fahéjat, vaníliát. Az egyik tésztánkat kisodorjuk, tepsi aljába elhelyezzük (a tepsit nem zsírozzuk!), és egyenletesen elosztjuk az almát. Kisodorjuk a másik tésztánkat is, és befedjük vele az almánkat. Villával megszurkáljuk a tészta tetejét, hogy sütés közben fel ne hólyagozzon. Előmelegített sütőben közepes hőfokon aranybarnára sütjük. Még forrón megszórjuk vaníliás cukorral.

Tíz perces kuglóf

hozzávalók / 4 adag

20 dkg finomliszt

25 dkg porcukor

4 db tojás

1 dl napraforgó olaj

1 dl tej

0.5 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

2 ek cukrozatlan kakaópor

1 csipet só

1 teáskanál citromhéj (vagy narancshéj, reszelve)

elkészítés: A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A sárgákat kikeverjük a porcukorral, beletesszük a tejet, meg az olajat. A lisztbe belekeverjük a sütőport, a sót és a vaníliás cukrot, és kis adagokban hozzáadjuk a tojásssárgás masszához. Ehhez a tojáshabot óvatosan beledolgozzuk a reszelt narancs- vagy citromhéjjal. Kivajazott, lisztezett kuglófsütőbe tesszük 2/3-át. A maradékba keverjük a kakaót, és a massza tetejére csurgatjuk.

Kókuszos kevert vaníliapudinggal

hozzávalók / 6 adag

Tészta

25 dkg finomliszt

1 db tojás

6 dkg margarin

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag sütőpor

12 dkg cukor (kristály)

12 dkg kókuszreszelék

5 dl tej

Vaníliapuding

1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)

5 dl tej

1 csomag vaníliás cukor

1 ek cukor (kristály)

1 fél citromból nyert citromlé

15 ml rumaroma

elkészítés: A pudingot a tasakon lévő utasításnak megfelelően megfőzzük, és beletesszük a rumaromát, a vaníliás cukrot, cukrot és egy kevés citromlevet. A tészta hozzávalóit jól kikeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben 15-20 percig sütjük, 180°C-on. Ha megsült, kiborítjuk, és kettévágva megtölthetjük a pudinggal, vagy a tetejére is tehetjük, de magában is nagyon finom.

Gyors kefires pogácsa

hozzávalók / 4 adag

25 dkg finomliszt

1 teáskanál cukor

só ízlés szerint

1 csomag sütőpor

12 dkg hideg vaj

300 g kefir

1 db tojás (a kenéshez)

5 dkg sajt (a tetejére)

elkészítés: Egy tálba szórjuk a lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport, majd jól összekeverjük. Belemorzsoljuk a vajat, majd belekeverjük a morzsás alapba a kefirt. 1 órát a hűtőben pihentetjük. Egy lisztezett vágódeszkán kinyújtjuk a tésztát, majd pogácsákat szaggatunk belőle. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egy felvert tojással megkenjük, és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15 percig sütjük.

Citromos süti

hozzávalók / 6 adag

1 citromból nyert citromlé

3 citromból nyert citromhéj

150 g vaj (olvasztott)

150 g cukor

180 g finomliszt

1 tk sütőpor

3 db tojás

1 csipet só

elkészítés: A tojásokat a cukorral és a citromhéjjal robotgéppel addig keverjük, míg világos és sűrű nem lesz. Hozzáadjuk a kihűlt olvasztott vajat, majd a citromlevet. Tovább keverjük A lisztbe elkeverjük a sütőport, és a tojásos masszához adjuk. Alaposan összedolgozzuk. Tetszőleges sütőformát kivajazunk, lisztezünk. Belesimítjuk a citromos tésztát és légkeverésen 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Tűpróbáig sütjük. (Én egy kuglófformában készítettem, amiben kb. 8-10 centi magasan állt a tészta. Ennek a sütéséhez 40 perc kellett. Értelemszerűen, ha vékonyabbra sütjük, rövidül a sütési idő.)

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.