Menü

Mit is rabolunk a polcokról?

A járvány teljesen átalakította hétköznapjainkat. Egész egyszerűen át kell állnunk más fajta életritmusra, más fajta egészséges életmódra. Hogy jelenleg pánik folyik az emberek között? Ezt most nem tudom megállapítani. De hogy az első napokban az volt, az bizonyos. A felvásárlási láz a tetőfokára hágott, és ha ez nem lenne elég nagy baj, akkor ezt tetézte, hogy sokszor haszontalan termékeket kezdtek el felhalmozni. Persze a legfontosabb, hogy jelen helyzetben ez indokolatlan is.

Szóval adott pár kép, a veszélyhelyzet kihirdetése utánról. A képek Szegeden készültek, a késő délelőtti órákban, de készülhettek volna Kaposváron, Pécsett, Makón vagy éppen Budapesten is. A pánikrohamot csinálhatták volna fiatalok, középkorúak vagy éppen idősek. Mindenhol és minden korosztályban, társadalmi rétegben vannak emberek, akik felülnek a pánik híreknek, és vannak, akik hideg fejjel, kimérten döntenek és vásárolnak. De tény, sokan pánikoltak, és pánikolnak még talán most is. Az, hogy a képen látható pusztítás kinek az eredménye, azt sem tudom. Nem is fontos.

Amit láttunk többen is ezekben a napokban, hogy a cukros és a lisztes polcok kifosztva, az alkohol szintén. Nem ítélkezem ezek fölött. De mi az, amit mindig tele, vagy legalább normál mennyiségben találtunk? A zöldséges és gyümölcs polcok. Pedig, és erre fel is hívják szakemberek a figyelmünket, nagyon fontos, hogy rendben tartsuk immunrendszerünket, rendszeresen erősítsük azt. Több cikkben beszéltünk már itt az otthoni mozgásról, ami nagyon fontos, de ugyanolyan elengedhetetlen az is, hogy az egyik legfőbb immunerősítőt, a zöldségeket és gyümölcsöket is fogyasszuk. Mert nem csak kenyérrel él az ember, bár kétségtelen annak is kulcsszerepe van. A legjobb immunerősítő gyümölcs, amit ajánlani szoktak, és ami nincs is szezonon kívül, az a narancs, és a grapefruit. Ezek egészen biztosan most is kaphatóak a boltokban. De a zöldségek között is találunk megfelelőeket, mint a sárgarépa, a karfiol, az csemegepaprika, sőt, az édesburgonya. Látható, hogy a paprikát sem emelik le nagy tételben a polcokról.

Szóval a boltok polcait egyáltalán nem érdemes kifosztani. Március 21-én a hivatalos szervek nem jelezték, hogy bármiféle gond lenne az élelmiszer-ellátással. Ha pedig bevásárolunk, gondoljunk a fentebb leírt szempontra is. A járványos időszakot fontos, hogy minél több zöldséggel és gyümölccsel kihúznunk.

B.T.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.