Menü

Erősítsük a tüdőnket

A tüdő nemcsak abban játszik létfontosságú szerepet, hogy a sejtjetinket elláthassuk az élethez nélkülözhetetlen oxigénnel, de abban is, hogy a káros méreganyagoktól, így a széndioxidtól megszabaduljunk. A szennyezett levegő miatt azonban a tüdőnknek a szokásosnál is keményebben kell dolgoznia.

Ajakfékes légzés. A leghatékonyabb légzési gyakorlat az ellenállással szembeni kilégzés. A belélegzett levegőt az összecsücsörített ajkakon keresztül lassan fújja ki a beteg, mintha hang nélkül fütyülne. A kilélegzett levegő útjába állított akadály meggátolja a kishörgők falának az összeesését, és így lehetővé válik az, hogy több levegőt fújjon ki a páciens. Figyelni kell arra, hogy legalább háromszor annyi ideig tartson a kilégzés, mint a belégzés. Már néhány perce ajakfékes légzés érezhetően csökkentheti a nehézlégzést, és emelheti a vér oxigéntartalmát. Az ajakfékes légzés kedvező mechanikai hatásait egészíti ki rezonanciaképzéssel az ún. KS-pipa (kép, hozzáférhetőség). A kilégzés során magasabb nyomás mellett keletkező rezgőmozgás segít leszakítani, illetve felköhöghető magasságba hozni a hörgők falára tapadt váladékot is.

Hasi-rekeszi légzés. Legnagyobb és leggazdaságosabban működő légzőizmunk a rekeszizom. A hasprés fokozásával segíthetjük a lelapult rekeszizmot az eredeti kupolaformájának a visszanyerésére. Fekvő vagy ülő testhelyzetben tegyük a kezünket a hasunkra, és próbáljuk meg a hasunkra beszívni a levegőt. Ha jól csináljuk, akkor belégzéskor a hasunkra tett kezünk megemelkedik. Kilégzéskor a hasra gyakorolt nyomással segítsük a rekeszizmot a minél nagyobb mértékű kilégzésben.

Bizonyos gyógynövények is nagyon jó, méregtelenítő és salaktalanító, frissítő hatással vannak a tüdőnkre. Ilyen a tüdőfű. Pompás tölcsér alakú virágai kezdetben pirosak, majd kék színűre változnak, légzőszervi megbetegedésekre leveléből készítenek teát. Nyálkatartalma folytán a drog irritációcsökkentő hatású, és hagyományosan légúti megbetegedések kezelésére alkalmazzák. A népi gyógyászat bélnyálkahártya-gyulladás esetén is latba veti, allantoin-tartalma folytán külsőleg kisebb sérüléseket gyógyít vele. Korábban úgy gondolták, hogy a benne levő kovasav kedvezően hat a tüdőbetegségekre, különösen a tuberkulózisra. A homeopátia hörghurut kezelésére használja.

Hasznos ásványi anyagok. A magnézium közvetlenül elősegíti az egészséges légzést, mivel segít ellazítani a légutak izmait. A mag­néziumhiányban szenvedő embe­reknek gyakrabban vannak légzési nehézségeik, mint azoknak, akik­nek magas a magnéziumszintjük.

Megfázáskor a cink gyorsítja a gyógyulást. Azt nem tudjuk, hogy segít-e a megfázások megelőzésé­ben, de sokan állítják, hogy erre a célra is alkalmas.

Mi az edzés légzőrendszerre gyakorolt hatása?

Az edzés során megnövekszik az oxigénszükséglet, a légzésnek ehhez alkalmazkodnia kell, ezért felgyorsul a tüdő munkája, ezért mélyebb és gyakoribb lesz a légzés.A mellkasi nyomásváltozások szívó hatást fejtenek ki a gyűjtőeres rendszerre. Ez a hatás a légzőmozgásokkal párhuzamos. Belégzéskor nő a mellkasüreg, a tüdőben csökken a nyomás. Kilégzéskor csökken a mellkas térfogata, nő a légnyomás a tüdőben, ezzel párhuzamosan nő a vérnyomás is az erekben.A belső szervek tornájához nagyban hozzájárul a teljes tüdőlégzés közben le-feldomborodó rekeszizom nyomása: belégzéskor egyre jobban leszorítja a hasi szerveket, kilégzéskor pedig tehermentesíti azokat.

Egy ember alaplégzéséből egyértelműen következtetni lehet a fizikai és szellemi állapotára. A légzési mód az életmód tükörképe. A helytelenül, rendszer nélkül légző emberek vére nagyon kevés oxigént kap: ez mind a testükben, mind a lelkükben bizonytalanságérzést okoz.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?