Közel-keleti csicseriborsókrém: hummusz
- Dátum: 2020.03.07., 08:37
- Sipos Zsófia
- citrom, csicseriborsó, egészséges, fokhagyma, fűszerek, hummusz, Közel-Kelet, krém, szendvics, szezámmag, tahini
A hummusz évek óta sláger-élelmiszernek számít. Egészséges, jól néz ki és sokféleképpen felhasználható.
A Közel-Keletről származó ételt már évszázadok óta fogyasztják. Alapja a csicseriborsó (a hummusz tulajdonképpen csicseriborsókrém) és a tahini, ami szezámmagból készült paszta. A tökéletes keverék pedig még olívaolaj, citromlé és fokhagyma hozzáadásával készül el. A Közel-Keleti országokban hidegen és melegen is fogyasztják, szinte mindenféle étel mellé. Szendvicsekhez, csirke, hal és zöldségalapú ételekhez is használják, de a például a falafel mellett is előfordulhat kísérőként. Leggyakoribb felhasználása a hétköznapi étkezés során pitávál vagy kenyérrel jellemző.

Hozzávalók:
50 dkg csicseriborsó
2 gerezd fokhagyma
2 db citrom leve
2 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál tahini
só
bors
ízlés szerint más (erősebb) fűszerek

A csicseriborsót, hogyha csomagolva vásároljuk és nem konzervben, akkor egy éjszakára ázni kell hagyni egy tál vízben. Főtt csicseriborsót konzervben lehet venni, ez sokkal egyszerűbb és gyorsabb megoldás. A konzervet egy lábasban felforraljuk, ezalatt megtisztítjuk és felszeleteljük a hagymát, és a 2 darab citrom levét kifacsarjuk. A forrásban lévő csicseriborsót lehúzzuk a tűzről és leszűrjük.
Robotgéppel krémesre keverjük a csicseriborsót és a fokhagymát, amihez hozzáadjuk a citromlevet, az olívaolajat és a tahinit. Ezután pedig sóval, borssal, vagy ízlés szerint még más fűszerekkel ízesítjük. Ha elkészült a kissé folyós krémet a hűtőbe tesszük és pár óráig állni hagyjuk.
A hummuszt fogyaszthatjuk egyszerűen pirítós kenyérre és zöldségekkel, de mártogatósként is tökéletesen megállja a helyét, pitával vagy bármilyen sós finomsággal. Leginkább előételnek vagy nasinak készítik el, de egy gyors reggeli vagy vacsora alkalmával nagyon finom szendvics hozzávaló. Saláta mellé is ki lehet próbálni, bár nem feltétlenül öntet formájában, ahhoz nem elég folyós az állaga.

A hummusz sok fontos vitamint tartalmaz, mivel alapanyagai is rendkívül egészségesek. Kalcium, magnézium, cink, vas és E- és B-vitaminok bevitelét is segíthetjük a fogyasztásával. Két fontos hozzávalója a csicseriborsó és szezámmag is segít a cukorbetegség megelőzésében, valamint pozitív hatással van a koleszterinszintre is.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.