Menü

Közel-keleti csicseriborsókrém: hummusz

A hummusz évek óta sláger-élelmiszernek számít. Egészséges, jól néz ki és sokféleképpen felhasználható.

A Közel-Keletről származó ételt már évszázadok óta fogyasztják. Alapja a csicseriborsó (a hummusz tulajdonképpen csicseriborsókrém) és a tahini, ami szezámmagból készült paszta. A tökéletes keverék pedig még olívaolaj, citromlé és fokhagyma hozzáadásával készül el. A Közel-Keleti országokban hidegen és melegen is fogyasztják, szinte mindenféle étel mellé. Szendvicsekhez, csirke, hal és zöldségalapú ételekhez is használják, de a például a falafel mellett is előfordulhat kísérőként. Leggyakoribb felhasználása a hétköznapi étkezés során pitávál vagy kenyérrel jellemző.

Hozzávalók:

50 dkg csicseriborsó

2 gerezd fokhagyma

2 db citrom leve

2 evőkanál olívaolaj

3 evőkanál tahini

bors

ízlés szerint más (erősebb) fűszerek

A csicseriborsót, hogyha csomagolva vásároljuk és nem konzervben, akkor egy éjszakára ázni kell hagyni egy tál vízben. Főtt csicseriborsót konzervben lehet venni, ez sokkal egyszerűbb és gyorsabb megoldás. A konzervet egy lábasban felforraljuk, ezalatt megtisztítjuk és felszeleteljük a hagymát, és a 2 darab citrom levét kifacsarjuk. A forrásban lévő csicseriborsót lehúzzuk a tűzről és leszűrjük.

Robotgéppel krémesre keverjük a csicseriborsót és a fokhagymát, amihez hozzáadjuk a citromlevet, az olívaolajat és a tahinit. Ezután pedig sóval, borssal, vagy ízlés szerint még más fűszerekkel ízesítjük. Ha elkészült a kissé folyós krémet a hűtőbe tesszük és pár óráig állni hagyjuk.

A hummuszt fogyaszthatjuk egyszerűen pirítós kenyérre és zöldségekkel, de mártogatósként is tökéletesen megállja a helyét, pitával vagy bármilyen sós finomsággal. Leginkább előételnek vagy nasinak készítik el, de egy gyors reggeli vagy vacsora alkalmával nagyon finom szendvics hozzávaló. Saláta mellé is ki lehet próbálni, bár nem feltétlenül öntet formájában, ahhoz nem elég folyós az állaga.

A hummusz sok fontos vitamint tartalmaz, mivel alapanyagai is rendkívül egészségesek. Kalcium, magnézium, cink, vas és E- és B-vitaminok bevitelét is segíthetjük a fogyasztásával. Két fontos hozzávalója a csicseriborsó és szezámmag is segít a cukorbetegség megelőzésében, valamint pozitív hatással van a koleszterinszintre is.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.