Az omega 3 hajkapszulák inkább ártanak, mint használnak
- Dátum: 2020.03.03., 22:09
- Udvari Fanni
- ápoltság, egészség, élet, gyógyászat, halolaj, olaj, omega-3, táplálékkiegészítő, vitamin
A halolaj az olajos halak szöveteiből származik. A hideg tengerekben élő zsíros halak a legfőbb források. A halolajat általában vagy magában a hallal vagy halolaj táplálékkiegészítő formában fogyaszthatjuk.
A halolaj egy koncentrált Omega-3 zsírsav forrás, melyet gyakran hívnak ω−3 zsírsavaknak vagy n-3 zsírsavaknak is. Ennél is tudományosabban az Omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírsavak, PUFA-k (Polyunsaturated fatty acid). Az emberi test önmagában képes előállítani a szervezete számára szükséges zsírokat, de ez nem igaz az Omega-3 zsírsavakra. Az esszenciális zsírsavak, azaz az Omega-3 zsírsavak beviteléről táplálékon vagy étrendkiegészítőkön keresztül kell gondoskodnunk.

Norvégia a halolaj és az omega-3 zsírsavak termelésének meghatározó szereplője: a világ omega-3-tartalmú ételeinek 40%-a származik ebből az országból. Régóta ismert az omega-3 zsírsavak kedvező egészségügyi hatása, azonban ennek okáról viszonylag keveset tudunk.
Livar Froyland, a Táplálkozási és Tengeri Ételkutató Nemzeti Intézet (NFES) igazgatója szerint a vásárlók, a hatóság, és az ipar élénken érdeklődik, ezek az anyagok a szervezetbe miként szívódnak fel, valamint a mennyi ideig lehet ezeket a termékeket felhasználni. Az omega-3 projektben az NIFS-hez csatlakozott az oszlói Uppsala Egyetem, illetve a Bergeni Klinikai Tudományok Központja.
Froyland és munkatársai arra keresték a választ, hogy vajon érdemesebb-e halat fogyasztani, vagy inkább omega-3-mal feldúsított termékeket, esetleg a napi 1 kanál tőkehalmáj-olaj a legcélravezetőbb. A kutatás rá akar világítani az avas halolaj káros hatásaira is - mely kérdéskört eddig még senki nem vizsgálta.
A halolaj hatása
A halolajnak nagyon sok jótékony hatása van. Ez csupán néhány lesz a halolaj tudományosan bizonyított előnyeiből, amiről jó ha tudnak.

ADHD (figyelemhiányos hiperkativitás-zavar). Az orvosközösség számos tagja, beleértve magamat is úgy véljük, hogy az Omega-3 zsírsavak nem megfelelő szintje hozzájárulhat az ADHD tünetekhez, és köze lehet a fejlődési problémákhoz csak úgy, mint más egyéb életen át tartó mentális egészségügyi problémákhoz.
A halolaj és az Alzheimer kór összekapcsolódását évek óta eredményesen tanulmányozzák. Az agyi működéshez szükséges zsírsavak, amik a halolajban megtalálhatóak nem csak a kognitív hanyatlást csökkentik, de megakadályozhatják az időskori agysorvadást is. Egy a FASEB folyóiratban megjelent tanulmány vizsgálta az Omega-3 zsírsavak és antioxidánsok egészségre gyakorolt hatásait 4 és 14 hónapon át tartó fogyasztásakor. A cikkben tett megállapítások még egyszer megerősítették, hogy a halolaj egy lehetséges fegyverként is működhet a demencia és az Alzheimer kór ellen.
A romlott olaj fogyasztása oxidatív stresszt eredményezhet az elő sejtek számára, ami csökkenti a szervezet antioxidáns szintjét, előnytelen folyamatokat beindítva. Egy korábbi vizsgálatban már bebizonyították, hogy az olajkapszulák rendelkeznek ilyen jellegű hatással - akár lejárati idejük előtt egy évvel, ezzel szemben a friss omega-3 kivonat nem káros.
Csak az ilyen zsírsavakat tartalmazó kapszulákat kell megemlítenünk – „mindent az egészségért” jelszóval, ám egy német kutatókból álló csoport szerint a „jóból” is megárt a sok. A szervezet nem képes előállítani, így mindenképp táplálkozással kell fedeznünk. Leginkább növényi olajokban, tengeri halakban fordul elő.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.