Menü

Kalóriaszegény pizza receptek

A pizza az egyik legaddiktívabb és legnépszerűbb étel. Az emberek viszont a legritkább esetben készítik el a saját pizzájukat otthon. Ennek vagy az az oka, hogy bonyolultnak gondolják, vagy az, hogy a futár gyorsabban megérkezik vele.

Zabpehelylisztes pizza recept

hozzávalók (1 db 32 cm átmérőjű pizzához):

15 dkg zabpehelyliszt

5 dkg szezámliszt (csökkenti a ch tartalmat, de ha nincs, akkor mehet helyette ugyanennyi zabpehelyliszt)

7,5 dkg búzasikér

1 kávéskanál himalája só

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

3 g instant élesztő

2 dl langyos víz

Zabpehelylisztes pizza elkészítése:

A tésztához a hozzávalókat – a víz kivételével – egy tálban elkeverjük, majd a vizet apránként hozzáadva addig dagasztjuk, amíg fényes felületű nem lesz és el nem válik a tál falától.

Ha ragacsos lesz egy kissé a tészta, nem baj, mivel a szezám és a zabpehelyliszt több folyadékot vesz fel. Így az eleinte kissé ragacsosnak tűnő tészta könnyebb állagú lesz a sütés után.

Ha kész a tésztánk, egy tiszta konyharuhával letakarjuk és kb. 1 óráig kelesztjük.

Miután megkelt a pizzatészta, olívaolaj spray-vel befújt, nagy, lapos tepsire kiborítjuk és lisztes kézzel méretre kihúzogatjuk.

Megkenjük diétás pizzaszósszal, megpakoljuk a kedvenc feltétünkkel, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Pizza margherita rozsliszttel

hozzávalók / 4 adag

500 g finomliszt

150 g rozsliszt

4 ek olívaolaj

2 ek tej

14 g élesztő

1 kávéskanál só

400 ml víz

600 g mozzarella

100 g rukkola

6 ek pizzaszósz

Egy nagy tálba öntünk 150 ml langyos vizet, hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. Hozzákeverjük a rozslisztet, és tésztát gyúrunk belőle. Robotgéppel a legjobb, mert a rozsliszttel elég nehéz dolgozni. Nedves konyharuhával letakarjuk, és meleg helyre tesszük 30 percre.

Ha kissé meg kelt, hozzáadjuk a langyos tejet, olívaolajat, 250 ml langyos vizet, sót és a lisztet. Robotgéppel 10 percig gyúrjuk, és ismét meleg helyre tesszük 1 órára.

Nekem ebből az adagból 3 pizza lesz, de el lehet osztani négy felé is. Tehát megkenjük a tepsit olívaolajjal, három felé vesszük a tésztát, kerekre nyújtjuk, mindegyiket megkenjük 2-3 ek paradicsomszósszal, rápakoljuk a sajtot. (A mozzarellát jól csöpögtessük le, vágjuk fel, majd szárítgassuk fel papírtörlővel. Nagyon csúnyán eláztathatja a tésztát.) Nem kell rá túl sok sajt, a "kevés néha több" mondás itt feltétlenül érvényesül.

230 fokos sütőben 6-8 percig sütjük, nekem van pizza programom én azon sütöm. Friss rukkolával vagy bazsalikommal tálaljuk.

Pizza teljes kiőrlésű liszttel-kovásszal

hozzávalók / 2 adag

240 g kovász (teljes kiőrlésű búzaliszt és teljes kiőrlésű rozsliszt keverékéből)

120 ml langyos víz

1 bögre teljes kiőrlésű liszt (250 ml-es bögre)

1.5 bögre kenyérliszt BL80

1 dkg élesztő

1 tk só

0.5 teáskanál méz

1 ek kevés olívaolaj

A paradicsomos szószhoz

70 g sűrített paradicsom

0.5 dl víz

1 gerezd fokhagyma

1 tk morzsolt bazsalikom

1 tk morzsolt oregánó

1 csipet cukor

só ízlés szerint

A feltéthez (lehet tetszőleges) itt

4 szelet bacon (csíkokra vágva)

10 dkg gomba (vékonyra szeletelve)

1 közepes fej lila hagyma (vékony karikákra vágva)

10 dkg mozzarella (kis darabokra tépkedve)

1 közepes db hegyes erős paprika

elkészítés

A langyos vízbe tesszük a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, feloldjuk, majd hozzákeverjük a kovászt.

Egy tálba kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a sót, beleöntjük a kovászos keveréket, és kidolgozzuk a tésztát.

Letakarva langyos helyen 3-4 óra alatt duplájára kelesztjük.

Egy kis lábasba tesszük a sűrített paradicsomot, a fűszereket, a finomra vágott fokhagymát, egy kevés vizet, és 2-3 perc alatt összefőzzük.

A sütőt előmelegítjük 250°C-ra.

A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 35 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük, és a szélét kissé felhajtva peremet készítünk, amit megkenünk kevés olívaolajjal.

Míg előkészítjük a feltéthez valókat, addig pihen a tészta (kb. 10 perc).

Pihentetés után megkenjük a paradicsomos szósszal, elosztjuk rajta a bacont, gombát, hagymát, sajtot és paprikát.

Forró sütőbe téve 12-14 perc alatt készre sütjük.

Az igazi olasz pizza nincs tele feltéttel, vékony, a tésztájában nincsenek adalékanyagok, és csak pár feltét van rajta. Ha nagyon szereted a pizzát, akkor válaszd az eredeti nápolyi változatot.

Szerző: Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.