A gyorsételek tönkreteszik a testet
- Dátum: 2020.02.24., 08:46
- Udvari Fanni
- étkezés, fejfájás, felszívódás, gyorskaja, hangulatingadozás, lélek, pms, test, vitaminok
Vannak olyan diéták, amik kifejezetten nyersen vagy párolva javasolják bizonyos ételek készítését, amiben van is logika. Kevesen tudják ugyanis, hogy a grillezés, az olajban sütés és a pirítás mennyire sejtromboló hatású lehet. Ez a rész különösen a rendszeres húsfogyasztókat érinti, de a többiek se dőljenek még hátra. A húsfélékben, a tojásban, az olajos magvakban, tehát általánosságban a magas fehérje- és zsírtartalmú ételekben lévő protein és zsírok, a szervezetben nagy mennyiségben jelen lévő cukorral glikációnak nevezett reakcióba lépnek.
Hosszú távú hatások
Rengeteg jól megalapozott bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a rendszeres gyorséttermi étkezés bizony komoly károkat okozhat az ember egészségében. Ennek szintén az az oka, hogy a legtöbb gyorskaja rengeteg szénhidrátot, sót, zsírokat és kalóriát tartalmaz, ennek ellenére antioxidánsokban, rostokban és más tápanyagokban pedig szegény. Az alacsony rosttartalmú étrendhez gyakran társul székrekedés, vagy más, bélrendszeri betegségek, valamint csökkent az egészséges bélbaktériumok száma is.
Jó, ha tudjuk, hogy vannak olyan esetek, amikor a gyorskaja rendszeres fogyasztásának helyrehozhatatlan hatásai lesznek az egészségre, mint például az elhízás, az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a különböző szív- és érrendszeri problémák.
Az immunrendszerünket sem hagyja hidegen, ha rendszeresen dobunk be egy-egy hamburgert nagyobb kólával és krumplival. Tanulmányok eredményei szerint ezzel elősegítjük a gyulladásos és rákos megbetegedések, valamint különböző fertőzések kialakulását is, hiszen az immunrendszer kevésbé tud védekezni.

Kimutatható a gyermekkorban történő gyorsételek fogyasztása és az asztma, az ekcéma, valamint a szezonális allergiás orrnyálkahártya- és kötőhártya-gyulladás kialakulása közötti összefüggés, de a memória és a tanulás hatékonysága is romlik, az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kockázata viszont nő.
A kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik rengeteg gyorséttermi ételt esznek, nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósok. Még ha nem is leszel teljesen magad alatt, a gyorséttermi adagok fogyasztását követően lassú és melankolikus leszel, valamint kevésbé fogod kívánni az olyan egészséges ételeket, amelyek létfontosságúak lennének a szervezeted számára.
Az élelmiszerek önmagukban még nem okoznak PMS-t, de néhány közülük határozottan ronthatnak rajta. A cukor és a keményítő az egekbe képes emelni az inzulinszintet, ami ugyanilyen gyorsan le is esik, ez pedig hatással van az agyadban található vegyi anyagokra, valamint súlyosbíthatják a hangulati ingadozásokat is.

Az édes kávéitalok a lehető legrosszabbak, amiket választhatsz ilyenkor, amikor a hormonjaid tombolnak – a cukor és a koffein kombinációja (és az azt követő inzulinszint csökkenés) ugyanis komoly PMS-tüneteket okozhat.
Szerző: Udvari Fanni
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Téli közlekedés: közös felelősség az utakon
A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.
A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?
A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.
Tradíció vagy környezettudatosság?
A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.
Segítsük az állatmenhelyeket: Hogyan tehetünk jót a rászoruló állatokért
Az állatmenhelyek rendkívül fontos szerepet töltenek be a társadalomban, hiszen ők biztosítják a védelmet, ellátást és szeretetet azoknak az állatoknak, akik gazdátlanul vagy rossz körülmények között élnek. Sajnos a menhelyek működése nem mindig egyszerű, hiszen folyamatosan szembesülnek a pénzhiánnyal, az önkéntesek hiányával és a túlzsúfoltsággal. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a társadalom minden tagja tegyen valamit az állatok védelméért.