Menü

Chia mag: csak mértékkel!

A chia mag sok egészséges, diétás recept alapvető hozzávalója, mivel különlegesebbé teszi az ételt és hamar ad telítettség érzést. A dél-amerikai növényt azonban odafigyeléssel kell használni, mert túlzott és korlátlan fogyasztása többféle panasz okozója lehet.

A chia mag Dél-Amerika egyes részein őshonos, tulajdonképpen az aztékzsálya magja, ami omega-3 zsírsavakat, fehérjét és B vitaminokat is tartalmaz és emellett magas a rosttartalma is. A mentafélék családjába tartozó növényt már az aztékok is fogyasztották.

A chia mag fogyasztásának veszélyeire a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is felhívja a figyelmet, ami „új élelmiszerként” kategorizálja a magot. Részletes és pontosan kimért adagokat hoz példának, hogy mivel, milyen mennyiségben fogyasztható úgy, hogy ne legyen káros az egészségre.

A magas rosttartalom miatt jelentkezhetnek emésztőrendszeri problémák. Az átlagosan ajánlott napi adag a 15 gramm.

Kereszt allergiás reakció is jelentkezhet a fogyasztásakor, a mustárra érzékenyeknél jellemző a tünetek megjelenése.

A chia mag fogyasztása kellő odafigyelés mellett nagyon hasznos az egészségnek, a kiegyensúlyozott táplálkozást segíti elő. Jótékony hatásai közé tartozik, hogy rendben tartja az emésztőrendszer működését, segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását. A magas vérnyomást csökkenti és egyensúlyba hozza a koleszterinszintet.

Sokféleképpen felhasználható, legegyszerűbben joghurthoz vagy kefirhez hozzáadva fogyasztható. Tejjel elkeverve, gyümölccsel puding is készíthető belőle, de sós ételekhez, salátára szórva is tálalható. Sütemények és kenyerek, zsemlék tésztájába is tehetünk, feldobja és ízletesebbé teszi a pékárukat.

Az aztékzsályamagot nem csak szilárd formában használhatjuk fel az étkezés során, hanem olajként is. Az olajat hidegsajtolással állítják elő a magból, oldószer hozzáadása nélkül.

Salátaöntetek hozzávalója, de akár müzlire és gyümölcs- vagy zöldséglevekre is tehetjük. Fontos, hogy a chia mag olaj esetén figyeljünk a napi 2 gramm maximális bevitelre.

Az alapos odafigyelés mellett a chia mag remek táplálék, ami segít a megfelelő rost és fehérje-bevitel fenntartásában is. Mint minden táplálékot, ezt is mértékkel és odafigyeléssel kell fogyasztani.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.