Menü

Chia mag: csak mértékkel!

A chia mag sok egészséges, diétás recept alapvető hozzávalója, mivel különlegesebbé teszi az ételt és hamar ad telítettség érzést. A dél-amerikai növényt azonban odafigyeléssel kell használni, mert túlzott és korlátlan fogyasztása többféle panasz okozója lehet.

A chia mag Dél-Amerika egyes részein őshonos, tulajdonképpen az aztékzsálya magja, ami omega-3 zsírsavakat, fehérjét és B vitaminokat is tartalmaz és emellett magas a rosttartalma is. A mentafélék családjába tartozó növényt már az aztékok is fogyasztották.

A chia mag fogyasztásának veszélyeire a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is felhívja a figyelmet, ami „új élelmiszerként” kategorizálja a magot. Részletes és pontosan kimért adagokat hoz példának, hogy mivel, milyen mennyiségben fogyasztható úgy, hogy ne legyen káros az egészségre.

A magas rosttartalom miatt jelentkezhetnek emésztőrendszeri problémák. Az átlagosan ajánlott napi adag a 15 gramm.

Kereszt allergiás reakció is jelentkezhet a fogyasztásakor, a mustárra érzékenyeknél jellemző a tünetek megjelenése.

A chia mag fogyasztása kellő odafigyelés mellett nagyon hasznos az egészségnek, a kiegyensúlyozott táplálkozást segíti elő. Jótékony hatásai közé tartozik, hogy rendben tartja az emésztőrendszer működését, segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását. A magas vérnyomást csökkenti és egyensúlyba hozza a koleszterinszintet.

Sokféleképpen felhasználható, legegyszerűbben joghurthoz vagy kefirhez hozzáadva fogyasztható. Tejjel elkeverve, gyümölccsel puding is készíthető belőle, de sós ételekhez, salátára szórva is tálalható. Sütemények és kenyerek, zsemlék tésztájába is tehetünk, feldobja és ízletesebbé teszi a pékárukat.

Az aztékzsályamagot nem csak szilárd formában használhatjuk fel az étkezés során, hanem olajként is. Az olajat hidegsajtolással állítják elő a magból, oldószer hozzáadása nélkül.

Salátaöntetek hozzávalója, de akár müzlire és gyümölcs- vagy zöldséglevekre is tehetjük. Fontos, hogy a chia mag olaj esetén figyeljünk a napi 2 gramm maximális bevitelre.

Az alapos odafigyelés mellett a chia mag remek táplálék, ami segít a megfelelő rost és fehérje-bevitel fenntartásában is. Mint minden táplálékot, ezt is mértékkel és odafigyeléssel kell fogyasztani.

Smoothie, szigorúan házilag!

A smoothie nem olyan rég jött divatba. Ezek a kiváló turmixok nemcsak telítenek, laktatnak, egészségesen és fitten tartanak, fogyasztanak, rostokkal és vitaminokkal látnak el, hanem finomak is. Az egészséges verziók alatt persze nem a bolti értendő.

Légy egy napra vegán!

Sokak fejében a vegán szó automatikusan magával vonzza a bonyolult, drága és nehezen megoldható kifejezéseket. De ennek nem kell így lennie, hiszen a vegán recepteket elkészíteni néha könnyebb is, mint a hagyományosokat.

Ráérős főzés

Ha abban a szerencsés, avagy kevésbé szerencsés helyzetben vagy, hogy sok időt tölthetsz az otthonodban, esetleg van egy-két ráérősebb napod, próbálj ki valami olyat, amire néha sajnálod az idődet. Gyors ételek, gyors étkezés, gyors főzés helyett próbáld ki a lassú ételek, hosszú étkezés, ráérős főzés kombinációját. Adjuk meg a tiszteletet az ételnek, amit készítünk és fogyasztunk!

Sütőporral készült egyszerű finomságok

Íme pár gyorsan elkészíthető, egyszerű desszert, sós sütemény receptje.

Gyógyteák, a természet kincsei

A gyógyteák pozitív hatása már régóta ismert. Amikor betegek vagyunk, vagy bármilyen kisebb egészségügyi panaszunk van egy jól kiválasztott teafű is sokat segíthet!