Chia mag: csak mértékkel!
- Dátum: 2020.02.21., 03:35
- Sipos Zsófia
- chia mag, diéta, egészséges, emésztőrendszer, fehérjék, koleszterinszint, odafigyelés, panasz, szív és érrendszeri betegség, tünet, vérnyomás, vitamin, zsírsavak
A chia mag sok egészséges, diétás recept alapvető hozzávalója, mivel különlegesebbé teszi az ételt és hamar ad telítettség érzést. A dél-amerikai növényt azonban odafigyeléssel kell használni, mert túlzott és korlátlan fogyasztása többféle panasz okozója lehet.
A chia mag Dél-Amerika egyes részein őshonos, tulajdonképpen az aztékzsálya magja, ami omega-3 zsírsavakat, fehérjét és B vitaminokat is tartalmaz és emellett magas a rosttartalma is. A mentafélék családjába tartozó növényt már az aztékok is fogyasztották.
A chia mag fogyasztásának veszélyeire a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is felhívja a figyelmet, ami „új élelmiszerként” kategorizálja a magot. Részletes és pontosan kimért adagokat hoz példának, hogy mivel, milyen mennyiségben fogyasztható úgy, hogy ne legyen káros az egészségre.
A magas rosttartalom miatt jelentkezhetnek emésztőrendszeri problémák. Az átlagosan ajánlott napi adag a 15 gramm.
Kereszt allergiás reakció is jelentkezhet a fogyasztásakor, a mustárra érzékenyeknél jellemző a tünetek megjelenése.
A chia mag fogyasztása kellő odafigyelés mellett nagyon hasznos az egészségnek, a kiegyensúlyozott táplálkozást segíti elő. Jótékony hatásai közé tartozik, hogy rendben tartja az emésztőrendszer működését, segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását. A magas vérnyomást csökkenti és egyensúlyba hozza a koleszterinszintet.
Sokféleképpen felhasználható, legegyszerűbben joghurthoz vagy kefirhez hozzáadva fogyasztható. Tejjel elkeverve, gyümölccsel puding is készíthető belőle, de sós ételekhez, salátára szórva is tálalható. Sütemények és kenyerek, zsemlék tésztájába is tehetünk, feldobja és ízletesebbé teszi a pékárukat.
Az aztékzsályamagot nem csak szilárd formában használhatjuk fel az étkezés során, hanem olajként is. Az olajat hidegsajtolással állítják elő a magból, oldószer hozzáadása nélkül.
Salátaöntetek hozzávalója, de akár müzlire és gyümölcs- vagy zöldséglevekre is tehetjük. Fontos, hogy a chia mag olaj esetén figyeljünk a napi 2 gramm maximális bevitelre.
Az alapos odafigyelés mellett a chia mag remek táplálék, ami segít a megfelelő rost és fehérje-bevitel fenntartásában is. Mint minden táplálékot, ezt is mértékkel és odafigyeléssel kell fogyasztani.
Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.