Menü

Bőrünk védelme

Olykor azt sem tudjuk, milyen tevékenységek hogyan hatnak a testünkre. A bőrünk, mint a szigetelés, a mechanikai és hő-védelem feladatának fő ellátója elsődlegesen érintkezik a külvilággal, s annak minden elemével. Ezáltal a levegő, a víz, a szennyeződések, a hideg és meleg, a piszok, de ugyanúgy a tisztaság is hatással van az állapotára. Ezektől a hatásoktól nem tudjuk megvédeni bőrünket, de nem is szükséges. Elegendő az is, ha rendszeresen figyelmet fordítunk a regenerálódásra.

Melyek is azok a hatások, amelyek folyamatosan befolyásolják bőrünk állapotát? Először magát a levegőt kell megemlítenünk. Legyen az hideg, meleg, a folyamatos igénybevétel és a hőmérséklet folytonos változása apránként szárítja ki a bőr rétegeit. A felső, vagyis a hámréteg, bár állandóan cserélődik, a sokféle hatással nem tudja felvenni a tempót, ezért időnként nekünk is be kell avatkoznunk a helyreállításba. A levegő általi igénybevételt hidratáló krémekkel egyszerűen orvosolni tudjuk. Figyelnünk kell azonban arra, hogy ne glicerines krémet használjunk, azok ugyanis nagy mennyiségben épp ellenkező hatást érnek el, és a bőrből vonják el a megmaradt nedvességet.

A kozmetikumok, parfümök, tisztálkodási szerek, ha nem is gondolnánk, de sokat árthatnak a bőrünknek. A sminktermékek erősen szárítják és faggyúsítják az arcbőrt, ráadásul használatuk mellett könnyebben kialakulnak gyulladások is. A parfümök némelyike bőrirritációt okoz, de olykor allergiás reakcióhoz hasonló bőrpír is jelentkezhet a használatuk közben. Ezt úgy tudjuk elkerülni, hogy amely termékekre a bőrünk immunis, azt nem használjuk, hanem megpróbáljuk pótolni. A tisztálkodási szerek, tehát szappanok, tusfürdők, samponok nagy része pedig szárító hatású. Ez persze nem azt jelenti, hogy kerüljük a használatukat, csak hogy mértékkel alkalmazzuk őket, és valamilyen természetes módon próbáljuk meg pótolni a bőrünkből kivont vizet. Például a tej, vagy tejet tartalmazó természetes készítmények nagyszerűen megfelelnek ennek a célnak.

Szolárium, napozás, strand? Ha a három közül legalább egyiknek nagy híve vagy, akkor valószínűleg te magad is észrevetted, hogy milyen könnyen kiszárad a bőröd. A legjobb, ha a testápolók, krémek használata mellett arra is odafigyelsz, hogy elegendő vizet fogyassz. Napozáskor és szolárium használata előtt és után pedig napvédő krémet érdemes használni.

Csinálj edzősarkot otthon!

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy saját, jól felszerelt konditeremmel rendelkezzen otthon, azonban mini torna-sarkot, edző-részt leválaszthatunk valamelyik helyiségből!

Gyógyteák, a természet kincsei

A gyógyteák pozitív hatása már régóta ismert. Amikor betegek vagyunk, vagy bármilyen kisebb egészségügyi panaszunk van egy jól kiválasztott teafű is sokat segíthet!


Erősítsük a tüdőnket

A tüdő nemcsak abban játszik létfontosságú szerepet, hogy a sejtjetinket elláthassuk az élethez nélkülözhetetlen oxigénnel, de abban is, hogy a káros méreganyagoktól, így a széndioxidtól megszabaduljunk. A szennyezett levegő miatt azonban a tüdőnknek a szokásosnál is keményebben kell dolgoznia.

Koffeintúladagolás

A hirtelen koffeinmegvonás sem jó, de a túlzásba vitt koffeinfogyasztás sem. Koffein túladagoláson a napi 600 mg-ot meghaladó koffeinfogyasztást értjük, ami napi pár kávéval, csokival, vagy kólával hamar elérhető. Mi történik ilyenkor, s milyen tünetek jelzik, hogy sok volt a pörgető?

Gyógyszerszedés és mellékhatások

„A kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét” – halljuk naponta többször is a reklámokban. Vajon valóban tisztában vagyunk azzal, hogy a gyógyszereknek mellékhatásaik is vannak?