Menü

Hogy is néz ki a jó reggeli menü? Mennyire életszerű?

Bevallom, jó magam sem táplálkozom egészségesen reggel, már ami a hivatalos álláspontot illeti. Ha valóban laktató ételt akarok enni, akkor ugyanis nem ajánlott sem a pékáru, sem a joghurt, igaz utóbbi csak éhgyomorra nem. Pedig általában ezeket, illetve tejet fogyasztok reggelire. Tehát változtatni kell. Szintén kerülendőnek tartják a szénsavas üdítőket, a citrus gyümölcsöket vagy a paradicsomot is.

Hogy mit érdemes enni? Nekem is mondták már, hogy fogyasszak több zabpelyhet, tojást, búzacsírát reggelire. Bevallom, ezeket kevésbé szoktam enni, bár első körben a zabpelyhet éppen elfogadhatónak tartom. Emellett könnyen, bár talán drágábban, de hozzá lehet jutni az élesztő nélküli teljes kiőrlésű kenyérhez is. Akad pár olyan gyümölcs, a dinnye, a szőlő, az áfonya, amik általában szezonális jellegűek. Mivel jó magam is gyomorsavas vagyok, így erre hatványozottan oda kell figyelnem, így valóban, olyanokat kell, kellene ennem, amik ezt csökkentik, a kialakulásukat megakadályozzák.

Bevallom egyébként, ha eljön a szezonjuk, nagyon szeretek dinnyéket, sárgát és görögöt egyaránt enni, pont ezekért is, mert kellemesen érzi magát tőle a gyomrom. Amit még érdemes kipróbálni, és megtalálható a háztartásokban, az a méz, ami állítólag az agyi működést is serkenti. Van azért néhány olyan étel, mint a kukoricakása vagy a dió, amit férfiasan bevallom, nem szeretek. Ez persze mindenkinek egyéni meggyőződése és ízlése.

Mindenkinek érdemes áttekinteni, miket lehet és érdemes reggelizni. Meg kell találni az egyensúlyt a laktató és az egészséges étel között, a különböző érzékenységekkel is, mint például a már említett savasodás, számolva. Azt is el kell döntenie, melyik a legfontosabb étkezés, mire fordít nagyobb figyelmet. Vagy esetleg az összesre, és életének egyik központi kérdésévé teszi a helyes táplálkozást. Persze nem mindenki viseli ezt ennyire a szívén. Az ételallergiáról pedig még egy szót sem ejtettünk.

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.