Menü

Hogy is néz ki a jó reggeli menü? Mennyire életszerű?

Bevallom, jó magam sem táplálkozom egészségesen reggel, már ami a hivatalos álláspontot illeti. Ha valóban laktató ételt akarok enni, akkor ugyanis nem ajánlott sem a pékáru, sem a joghurt, igaz utóbbi csak éhgyomorra nem. Pedig általában ezeket, illetve tejet fogyasztok reggelire. Tehát változtatni kell. Szintén kerülendőnek tartják a szénsavas üdítőket, a citrus gyümölcsöket vagy a paradicsomot is.

Hogy mit érdemes enni? Nekem is mondták már, hogy fogyasszak több zabpelyhet, tojást, búzacsírát reggelire. Bevallom, ezeket kevésbé szoktam enni, bár első körben a zabpelyhet éppen elfogadhatónak tartom. Emellett könnyen, bár talán drágábban, de hozzá lehet jutni az élesztő nélküli teljes kiőrlésű kenyérhez is. Akad pár olyan gyümölcs, a dinnye, a szőlő, az áfonya, amik általában szezonális jellegűek. Mivel jó magam is gyomorsavas vagyok, így erre hatványozottan oda kell figyelnem, így valóban, olyanokat kell, kellene ennem, amik ezt csökkentik, a kialakulásukat megakadályozzák.

Bevallom egyébként, ha eljön a szezonjuk, nagyon szeretek dinnyéket, sárgát és görögöt egyaránt enni, pont ezekért is, mert kellemesen érzi magát tőle a gyomrom. Amit még érdemes kipróbálni, és megtalálható a háztartásokban, az a méz, ami állítólag az agyi működést is serkenti. Van azért néhány olyan étel, mint a kukoricakása vagy a dió, amit férfiasan bevallom, nem szeretek. Ez persze mindenkinek egyéni meggyőződése és ízlése.

Mindenkinek érdemes áttekinteni, miket lehet és érdemes reggelizni. Meg kell találni az egyensúlyt a laktató és az egészséges étel között, a különböző érzékenységekkel is, mint például a már említett savasodás, számolva. Azt is el kell döntenie, melyik a legfontosabb étkezés, mire fordít nagyobb figyelmet. Vagy esetleg az összesre, és életének egyik központi kérdésévé teszi a helyes táplálkozást. Persze nem mindenki viseli ezt ennyire a szívén. Az ételallergiáról pedig még egy szót sem ejtettünk.

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.

Három recept hús nélkül

Receptek a nagyböjti időszakra.