Menü

A ginzengben rejlő csodálatos erő

A ginseng hatása

A ginzeng egy elismert gyógynövény, aminek legfőbb hatóanyaga a ginzengoid, ami számos pozitív egészségre gyakorolt hatással rendelkezik. Legfőképpen a stressz által okozott problémák kezelésére használják. A mellékvese kéregben termelődő kortizol felelős többek között a stresszért, míg a ginzeng ennek a hormonnak az elburjánzását akadályozza meg. Emiatt ajánlható depressziósoknak, rossz kedélyállapotúaknak. A potencianövelő, férfierő támogató hatása is annak köszönhető, hogy csökkenti a kortizol szintjét és csökkenti a szorongást és feszültséget. A szervezet stressz elleni védekezőképességét is növeli, amit kutatások is bizonyítanak. Segít felvenni a harcot a szélsőséges fizikai vagy szellemi terhelés okozta stresszel szemben.

A stressz kezelése mellett erős antioxidáns és baktériumölő, vírusölő hatása is ismert. A ginzengből kozmetikumokat is készítenek, melyek rendkívül jó hatással vannak a bőr állapotára.

Ami miatt sokan nem titkolt céllal fogyasztják az a szexuális vágyat fokozó tulajdonsága és anyagcsere gyorsító hatása. Hat a hormonháztartásra és a keringésre, amiken keresztül növeli a férfiúi teljesítőképességet. Hatása nem alkalmi használat esetén jelentkezik, inkább csak egy afrodiziákum, vágyfokozó mely hosszabb kúraszerű használat esetén fejti ki jótékony hatását. Vágyfokozó hatásán túl fokozza a testi és szellemi teljesítőképességet ill. erőteljes élénkítő is. Azonban ezeket a hatásokat szép lassan, kúraszerűen használva fejti ki., nem azonnal, prompt módon.

Stresszkezelés és a koncentráció javítása

Sajnálatos módon sokak mindennapjának része a stressz, a túlhajszoltság és a kialvatlanság. Szerencsére ezen gondok mindegyikére gyógyírt jelenthet a koreai ginseng!

A koreai ginsenget mint adaptogént tartjuk számon, ez a ginseng esetén azt jelenti, hogy a hatóanyagai - a ginzenozidok - pozitívan hatnak azokra a belső szerveinkre, főleg a mellékvesére, amelyek a leghamarabb reagálnak a stresszre. Amikor szervezetünket stressz éri, a mellékvesekéreg elkezd kortizolt termelni, hogy testünk fel tudja venni a harcot a nagy nyomással szemben. Előbb-utóbb viszont a mellékvesekéreg kimerül és kevesebb kortizolt fog előállítani. Ilyen esetben nyújthat segítséget a ginseng, mivel normalizálja a mellékvese működését, így helyreállítja a kortizoltermelést.

A vércukorszint és a szibériai ginseng

Tartósan alacsony vércukorszint beállításában a megfelelő étrend és fizikai aktivitás mellett jótékony hatással bír. Szedése mellett ajánlott naponta többször mérni a vércukorszintet, étkezések előtt és után. A szibériai ginseng adagolása eltér a koreai ginsengétől, ezt naponta kétszer vehetjük be étkezést követően, az esti adagot viszont nem érdemes nagyon későn bevenni, inkább a késő délutáni vagy kora esti órákban.

Hajhullásra ginseng

A hajhullást többnyire hormonális változások vagy vitaminhiány okozza, ezeket belsőleg kezelhetjük, viszont a hajhullás egy olyan probléma, amin akár külsőleg is segíthetünk. Erre való a Panax ginseng folyékony kivonata. Ezt minden hajmosás után ajánlott használni, törölközőszáraz hajon javasolt eloszlatni 20-30 cseppet, emellett érdemes bemasszírozni a fejbőrbe.A ginseng hatóanyagai élénkítik a fejbőr vérkeringését, ezzel javítva a hajhagymák működését. Ezen felül a ginseng támogatja a fejbőr természetes tisztító folyamatait, normalizálja a faggyútermelést, és véd a korpásodástól.

A ginzeng készítmények alkalmazását nem javasolják terhesség vagy szoptatás alatt, valamint magas vérnyomásban és szívritmuszavarban szenvedőknek.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.