Gombából készült finomságok vacsorára
- Dátum: 2020.02.05., 16:56
- Udvari Fanni
- ebéd, egészséges, evés, gomba, táplálkozás, vacsora
A táplálkozástudomány fejlődésével számos gombafélét vizsgáltak már meg. Számos gombafajról kiderült már, mennyire pozitív tulajdonságokkal, jótékony-és gyógyhatással bírnak.
Erős gyógyhatással bír
A magas tápértéken kívül a gyógyhatása is jelentős. A csiperkegomba számos olyan pozitív tulajdonságot mutat, ami jótékonyan hat az emberi egészségre. Egyes gombafajok TBC-ellenes, míg mások tífusz-, illetve rákellenes antibiotikumot is tartalmaznak. A csiperkegomba rendszeres fogyasztása segíthet a rákos megbetegedések és a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben. Csökkenti az ösztrogénszintet megemelő aromatáz enzim aktivitását, ez azért fontos, mert a mellrák kialakulásáért felelős. De a koleszterin szintet és az immunrendszert is rendben tartja.
Snidlinges mackósajttal töltött gombafejek recept
Hozzávalók:
8-10 db nagyobb gomba
1 doboz mackósajt
½ csokor snidling apróra vágva
20 dkg reszelt trappista sajt
só
őrölt fehér bors
étolaj
Elkészítése:
A gombákat alaposan megmostam. A szárakat kivettem, apróra vágtam, sóval, őrölt fehér borssal ízesítve lepirítottam.
A mackósajtokat összekevertem a snidlinggel és a pirított gombaszárakkal.
Ebből a töltelékből raktam mindegyik gombafejbe, majd megszórtam a reszelt trappista sajttal.
A gombafejeket kiolajozott tepsire tettem és előmelegített sütőben 180 fokon /légkeveréses/ 25 percig sütöttem.
Tejfölös erdei gombapörkölt recept
Hozzávalók:
1 kg erdei gomba (nekem fenyőtinóru)
1 vöröshagyma
1 poharas tejföl
3 ek zsír
1 kk kakukkfű
2 kk pirospaprika
ízlés szerint bors
só
Elkészítése:
Az erdei gombát megtisztítjuk, és a kalapjáról lehúzzuk a héját, mert nyálkás lesz az étel, majd felszeleteljük.
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a zsíron megdinszteljük, majd hozzáadjuk a gombát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával és kakukkfűvel. Fedő alatt puhára pároljuk.
A tejfölt kevés vízzel elkeverjük, és a gombához adjuk. Felforraljuk, és tálaljuk.
Nokedli, tarhonya vagy párolt rizs illik hozzá.
Gombafejek orly módra
Hozzávalók:
10 db gomba. 1,5 dkg só, 5 dkg liszt, 20 dkg zsír, 1 cs. zöldpetrezselyem. Orly tészta: 20 dkg liszt, 2 db tojás, 2 dl sör, 1 dl olaj.
Elkészítése:
A válogatott gombafejeket megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük, megsózzuk, lisztben megforgatjuk és sörtésztába mártva, forró zsírban mindkét oldalát szép pirosra sütjük. Zöldpetrezselyemmel díszítjük.
Orly tészta: A tojássárgáját sörrel elkeverjük, megsózzuk és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy sűrűbb palacsintatészta legyen belőle. A tojásfehérjét habbá verve, a tésztához keverjük, végül kevés olajat keverünk hozzá. A bemártott gombafejről a tészta ne folyjon le, sütés közben is rajtamaradjon.
Klasszikus gombapörkölt
Hozzávalók:
50 dkg gomba (rókagombából a legfinomabb, de amit te szeretsz)
1 nagy hagyma
1 paradicsom
1 paprika
1 ek olaj
1 ek pirospaprika
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors
Elkészítés:
A gombát alaposan megmossuk, felvágjuk. A hagymát felaprítjuk olajon megdinszteljük és a kis darabokra vágott paprikát és paradicsomot. Ha ezek megpuhultak, szétfőttek, jöhet bele a gomba. Megszórjuk a pirospaprikával, és felöntjük annyi vízzel, hogy ne lepje el (a gomba levet enged). Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk az apróra vágott petrezselymet is. 15 -20 perc alatt készen is van.
Kutatások szerint a gombafélék - antikarcinogén hatású összetevőinek köszönhetően - hatékony segítséget jelentenek a mell- és a prosztatarák megelőzésében. Aki egészségesen szeretne táplálkozni, érdemes akár heti 2-3 alkalommal is gombát fogyasztania.
Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.
Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?
A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.