Menü

A lenmag igazi szuperétel

A lenmag magas fehérjetartalmú, rostokban, B-vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Kiemelkedő a tiamin-, magnézium- és foszfortartalma. Mégis, az utóbbi időkben számos tudományos publikációban tanulmányozott, egészségre gyakorolt kedvező hatását a benne lévő különleges olajokra és lignánokra lehet visszavezetni.

A len kicsi, sötétbarna- vagy arany barna színű mag, mely a leggazdagabb forrása a növényi alapú omega-3 zsírsavaknak, melyet alpha-linolenic (ALA) zsírsavaknak is neveznek.

A másik egyedülálló tulajdonsága, hogy táplálkozásunkban első számú forrása a lignánoknak. A lenmag körülbelül 7-szer több lignánt tartalmaz, mint a 2. helyezett szezámmag. A lignan a női hormonok egyensúlyban tartásáért felelős, növelheti a termékenységet, csökkenthetii a menopauzát megelőző tüneteket.

A lenmag lenyűgöző tulajdonságai

3 teáskanál lenmag az alábbiakat tartalmazza (általánosságban):

Omega-3 (ALA) 6,338mg

Rost 8g

Fehérje 6g

B1 vitamin 31% RDA*

Mangán 35% RDA*

Magnézium 30% RDA*

Foszfor 19% RDA*

Szelén 10% RDA*

Ezen kívül sok B6 vitamint, vasat, káliumot, rezet és cinket is tartalmaz.

Fogyókúrához

Az USA-ban a Journal of Nutrition megállapította, hogy a lenmag csökkentheti az elhízás mértékét és támogatja a fogyást.

Mivel a len tele van egészséges zsírokkal és rosttal, növeli a szervezett telítettség érzését, emiatt kevesebb lesz a kalória igény ami a fogyókúrát segíti. Az ALA zsírsavak segíthetik a gyulladás csökkentését is. Ez azért fontos a fogyás szempontjából, mert a gyulladásos test hajlamosabb “megtartani” a túlsúlyt.

Adjunk néhány teáskanál őrölt lenmagot levesekhez, salátákhoz, vagy turmixokhoz, amikor összeállítjuk a diétás étrendet.

Rák megelőzésére

A lenmag előnyei már többször bizonyítást nyertek, még az emlő-, prosztata-, petefészek- és vastagbél daganatok ellen is segítség lehet.

A Journal of Clinical Cancer Research-ben publikálták, hogy a lenmag fogyasztása csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát. A lenben található három féle lignánt a bélbaktériumok átalakítják enterolaktonná és enterodiollá, amely természetesen módon hozza egyensúlyba a hormonrendszert, így ez lehet az oka, hogy a lenmag csökkentheti a mellrák kockázatát. A Journal of Nutrition másik tanulmánya szerint megállapította, hogy a lignánok a lenmagban csökkenthetik endometrium és a petefészekrák kialakulásának kockázatát.

Keringés és a szív egészsége

Több bizonyíték is alátámasztja, hogy akik ALA-t fogyasztanak, azok kevésbé teszik ki magukat a szívroham kockázatának és csökkenti a magas vérnyomást. Nemrég, a Bostoni Egyetem 5 éves kutatásából az derült ki, hogy az ALA rendszeres fogyasztása megakadályozza egy második szívroham kialakulását. Ezt a gyulladásos reakciók gátlásával teszi, ami az artériákban plakokat vagy rossz vérkeringést okozhat. A len segíthet megtartani a szabályos szívverést, jót tesz szívritmusban szenvedőknek.

A lenmag fogyasztása

Fogyasztható teaként: két evőkanálnyi összezúzott lenmagot áztassunk egy bögre vízbe, ahol egy félóra alatt megduzzad. Leszűrve, melegítve kortyoljuk el. Egészben is fogyasztható, ilyenkor arra kell vigyázni, hogy bőséges - legalább tízszeres mennyiségű - folyadékkal nyeljük le. Borogatáshoz néhány evőkanálnyi lenmagot összetörve tesznek gézanyagból készített zacskókba, és ezt leforrázva, már nem forrón helyezik a gyulladt bőrfelületre.

A hasznos tápanyagainak egy része nem tud hasznosulni a szervezetben, mert a maghéj felületén található nyálkaanyag nem emészthető. Ezért fogyasztás előtt kicsit törjük össze a magokat.

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!