Menü

A tiszta juharszirup jótékony hatásai

A tiszta juharszirup

A juharszirupot akkor kapunk, ha a juharfa cukros, vizes nedvét többszörösen leszűrik. Ma már Délkelet-Kanada és New England az egyetlen juharszirup termelő régiók a világon, bár a juhar szélesebb körben terem meg ebben a régióban. A juharszirup tömegének 66-67 százaléka cukor, Cornell szerint 66, az University of New Hampshire Cooperative Extension szerint 67, emiatt éppen nem a leginkább fogyasztó élelmiszerek közé tartozik, viszont azt meg kell jegyezni, hogy értékes ásványi anyagai, nyomelemei és vitaminjai miatt érdemes ezt az alternatívát választani édesítésre és főzésre, mivel sokkal egészségesebb a tiszta cukornál.

Jó antioxidáns, mivel nagyszerű forrása a mangánnak. Ez az ásványi anyag amellett hogy energiát ad, segít az immunrendszer megerősítésében, ezáltal szembeszáll a különböző baktériumok és fertőzések ellen. A juharszirup antioxidáns vegyületeiről megállapították, hogy semlegesíthetik a szabadgyököket is, és csökkenthetik a sejtek oxidatív károsodásának mértékét. Antioxidáns vegyületei közül az egyik legfontosabbak a fenolok, amelyek segíthetnek cukorbetegeknél szinten tartani a vércukrot, mivel megakadályozzák, hogy az enzimek a szénhidrátokat cukorrá alakítsák.

A juharszirup fontos tápanyagok tárháza: Tartalmaz cinket, vasat, magnéziumot, mangánt, kálciumot és káliumot. A juharszirup tápanyagai támogatják a szervezet egészségét, és segítenek fenntartani a fehérvérsejtek számát – közvetve harcolnak a megfázás és a vírusok ellen.

Tartalmaz flavonoidokat, amelyek köztudottan jó hatással vannak a szervezetre – Maga a juharfa a flavonoidokkal öli meg a számára ártó baktériumokat. A szirup sem működik másképp: Az értékes vegyületeknek köszönhetően véd a betegségekkel szemben.

A juharszirup segít csökkenteni a zsírbevitelt. A ’Fat Secret’ élelmiszer és táplálkozási adatbázisa szerint nem is tartalmaz zsírt, így a tiszta juharszirup a legjobb minőségű főzésre alkalmas zsiradékok egyike. Használhatjuk a húsok ízének fokozására, a sütemények és az édes kenyerek édesítésére.

A kutatások bebizonyították, hogy a juharszirup polifenolokat is tartalmaz. A polifenolokról köztudott, hogy antioxidáns - és gyulladáscsökkentő hatásúak, illetve képesek szabályozni a vércukorszintet is.

Egyes dietetikusok a szuperételek egyre bővülő skálájára sorolják a juharszirupot. Hogy miért? Például mindössze 100g juharszirup elegendő, hogy biztosítsuk a mangán napi bevitelének 100%-át, vagy éppen a cink ajánlott napi mennyiségének 28%-át.

Fenolok

A fenolos vegyületek közé tartoznak a flavonoidok. Ezek általában a bogyós gyümölcsökben, a szőlőben, a szederben, a tőzeg áfonyában, az acai berryben stb. találhatóak meg és köztudott róluk, hogy igen jó hatással vannak a szervezetre. Navindra Seeram szerint a fenolos juharszirup a juharfa önvédelmi fegyvere, mivel ezzel öli meg a számára ártó baktériumokat és kórokozókat. És hasonlóan működik a szervezetben is: értékes anyagainak köszönhetően megvédi a szervezetet a betegségekkel szemben. Összességében tehát elmondható, hogy érdemes a juharszirupot fogyasztani, de nem szabad túlzásba esni vele, mert nagy mennyiségben gátolhatja a fogyást, a súlycsökkenést.

Szerző :Udvari Fanni

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.