Menü

A krumpli különleges „unokatestvére”: az édesburgonya

Köretnek, főételnek, de még rágcsálnivalóknak is tökéletes a manapság nagy népszerűségnek örvendő édesburgonya. Nemcsak egészségesebb, mint a hagyományos krumpli, hanem ízében is különlegesebb, valamint alacsony kalóriatartalma miatt diétázók tányérjára is nyugodtan kerülhet.

Az édesburgonya, vagy másnéven batáta Dél-Amerikában őshonos növény, ami nem is a burgonyafélék, hanem szulákfélék nemzetségébe tartozik rendszertani szempontból. Két fajtáját különböztetjük meg, húsuk színe és ízük alapján. Az egyik már-már fehérhúsú, gesztenyére hasonlító íze van, míg a másik narancssárga húsú és leginkább sütőtökre vagy répára hajaz az ízvilága.

Nemcsak főétel mellé köretként készíthető el a batáta, hanem süteményeknek is finom hozzávalója lehet.

Édesburgonya olaszosan

Egyszerű és nagyon finom recept, igazi olaszos ízvilág, amit a tej- és gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatnak.

Hozzávalói:

1,5 kg édesburgonya

6 db újhagyma és 1 fej fokhagyma

4 teáskanál fűszersó, oregano és bazsalikom

1 teáskanál őrölt fekete bors és fehérbors

8 evőkanál extraszűz olívaolaj

Az adagokat természetesen arányosan lehet csökkenteni, vagy növelni.

Alapos tisztítás után meghámozzuk és karikákra vágjuk a batátát és a hagymákat. Egy nagyobb tepsibe szépen elrendezzük a zöldségeket, közben pedig 200 fokosra melegítjük elő a sütőt. Az olívaolajjal összekevert fűszereket ráöntjük az édesburgonyára és a hagymákra, majd alufóliával fedjük le. A felmelegített sütőben körülbelül háromnegyed órát sütjük.

Gnocchi édesburgonyából

Megint olaszos ízek, de az elkészítés már kicsit összetettebb.

Szükség lesz hozzá

1 kg batátára,

12,5 dkg ricottára,

3 dkg reszelt parmezán sajtra,

1 db tojásra,

1 késhegynyi őrölt szerecsendióra,

frissen őrölt borsra,

28 dkg lisztre,

olajra,

és 1 vagy 2 evőkanál petrezselyemre.

Megtisztítjuk a batátákat, majd előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A villával megszurkált édesburgonyákat 45 percig sütjük sütőpapírral leterített tepsiben. Ezután félbe vágjuk őket és héjukból kiszedjük az átpuhult húsukat. Pépesre turmixoljuk botmixerre, majd ehhez adjuk a ricottát, a sajtot, tojást és a fűszereket. Az összekevert fűszeres krumplit simára gyúrjuk, hozzáadjuk a lisztet és két órát pihentetjük.

Négy részre osztjuk a masszát, aminek negyedét megszórjuk liszttel és egy centiméter vastagságú hengerré sodorjuk. Utána kis darabokat vágunk belőle, ugyanígy teszünk a maradék három adaggal is. Nagyobb lábasban megsózott vizet forralunk. A forró vízben főzzük a kis gnocchikat körülbelül 2-3 percig. Ezután egy serpenyőben olajat forralunk, amin megfuttatjuk a még meleg gnocchikat, megszórjuk őket petrezselyemmel, majd ha kész lettek parmezánnal tálaljuk. Főételnek, köretnek is tökéletes.

Egy kis uzsonna

Az édesburgonya finom és egészséges nasi is, vékonyra felszelelve, olajban vagy tepsiben fűszerekkel kisütve, munkába vagy iskolába is vihetjük.

A csokoládé negatív hatásai

A csokoládé karbonlábnyomát és az édesség más környezeti hatásait vizsgálták a Manchesteri Egyetem kutatói, felmérve az összetevők, a gyártási folyamat, a csomagolás, a szállítás és a keletkező hulladék környezeti hatásait.

Chia mag: csak mértékkel!

A chia mag sok egészséges, diétás recept alapvető hozzávalója, mivel különlegesebbé teszi az ételt és hamar ad telítettség érzést. A dél-amerikai növényt azonban odafigyeléssel kell használni, mert túlzott és korlátlan fogyasztása többféle panasz okozója lehet.

Hogy is néz ki a jó reggeli menü? Mennyire életszerű?

Korábbi írásomban arról elmélkedtem,, hogy vajon érdemes-e sokat enni reggelire, és ha igen, akkor miért. Most persze azt is megnézzük, mennyire életszerűek ezek a reggeli étkek, mennyire kell nagy lelkierő ahhoz, hogy esetleg változtassunk reggeli étrendünkön. És most nem is a pénztárcát veszem alapul.

Egyszerű, egészséges és nagyon finom: pudingok növényekből

A különféle ízesítésű pudingok tökéletes finomságok ebéd utáni desszertnek, vendégeknek vagy akár családi körben.

Most ez komoly?

Ne legyen cukros, zsírban úszó, vagy csupa fehérlisztes, nos ez a fő irány. A többi már csak adalék. Abszolút nem csoda, ha az ember megkeveredik a sok jótanácsban és a sok irányzatban.