Menü

Füge áldásos hatásai

A füge nagyon gazdag béta-karotinban, A-,C-,E-, és K-vitaminban, kalciumban és más ásványi anyagokban. Összegyűjtöttünk 14 érvet, hogy miért lenne érdemes beépítened az étrendedbe.

100 gramm füge, ami körülbelül fél csészényi mennyiségnek felel meg, 74 kalóriát és kevesebb mint 1 gramm zsírt tartalmaz. Fehérjetartalma elenyésző, szénhidrát viszont bőven van benne, akárcsak rost, így bátran beépíthető az egészséges étrendbe.

A füge frissen és aszalva is fogyasztható

A gyümölcs magas rosttartalma miatt emésztéssegítő hatású, és a koleszterinszint kiegyensúlyozásában is hatékony. Fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, sőt még bizonyos rákfajták megelőzésében is segíthet. Egy kutatás szerint például menopauza után álló nőknél csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Fél csésze fügében majdnem 3 gramm rost található, ami nők esetében a napi szükséglet nagyjából 12, férfiak esetében pedig 8 százalékát fedezi. Fügét a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatnak, mivel növeli a teltségérzetet, és az anyagcserét is támogatja.

FIATALÍTÓ ARCPAKOLÁS FÜGÉBŐL

Törjünk pépesre 1-2 friss fügét és ezt a masszát kenjük az arcunkra. Hagyjuk legalább 10 percig hatni. Öregedést gátló hatású és a pattanásos bőrt is szebbé teszi.

Cukorbetegség ellen

Mivel az egészséges füge kálium-tartalma magas, segít csökkenteni az inzulint. Fogyasszunk fügemagokat naponta, egy teáskanál mézzel keverve, hogy kordában tartsuk a diabéteszt. Érdemes egy hétig folyamatosan enni a mézes fügemagokat, hogy érezhető legyen a füge hatása. A gyümölcs levele egyébként szintén hatékony cukorbetegség ellen.

A csontokra

A fügében nagy mennyiségű kalcium van, amely segít a csontok erősítésében.

Bárányhimlőre

A betegség korai szakaszában a füge hatékony ellenszer lehet.

Fogyásra

Értékes rostokat tartalmaz a füge, ezért a testsúlycsökkentésben igen hatékony.

Torokfájásra

Keverjünk össze aszalt (száraz) fügét és mézet vízben, majd fogyasszuk el: nagy eséllyel megszabadulunk a torokfájástól.

Fügetorta

Hozzávalók:

6 érett füge, félbevágva, 8 dkg vaj, 8 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 tojás, 1 tojássárgája, 1 evőkanál darált dió, fél csomag sütőpor, fél citrom héja, tejszínhab

Elkészítés:

A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzádolgozzuk a tojásokat, apránként beleszórjuk a sütőporral és dióval összekevert lisztet és a citromhéjat. A tésztát kivajazott, liszttel megszórt tortaformába öntjük, a tetején óvatosan elhelyezzük a félbevágott fügéket és 160 C-ra előmelegített sütőben, 50 percig süssük. A sütőből kivéve tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

Mézben sült friss füge

Hozzávalók:

12 érett füge, 8 evőkanál méz, 20 dkg igazi görög joghurt vagy zsíros natúr joghurt tejföllel összekeverve, 3 evőkanál mandulaforgács, egy picit megpirítva

Elkészítés:

Vágjuk le a füge szárát, és keresztben vágjuk be, majd nyissuk szét a gyümölcsöt. Hármasával tegyük a fügéket egy alufólia lapra úgy, hogy majd becsomagolhassuk őket.

Osszuk el a mézet a fügéken majd csináljunk a fóliából kis csomagokat.Grillen vagy sütőben is megsüthetjük őket közepes hőfokon, kb. 15 percig. Tegyük a csomagokat tányérokra, és nyissuk ki a fóliát. Osszuk el rajta a joghurtot, szórjuk meg a mandulával.

Szerző: Udvari Fanni

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

Miért szárad ki télen az ajkunk?

A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.

Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért

A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.