Menü

Egy önvallomás arról, miért tettem ki a mobiltelefont a szobámból éjszaka

Kettős helyzetben voltam az elalvás tekintetében az elmúlt pár hónapban. Egyrészt szerencsés helyzetben vagyok, mert mint szabadúszó nem vagyok időhöz kötve, tehát nem reggel 8-ra kell bejárnom egy munkahelyre dolgozni. Ez nagyon kényelmesen hangzik, hiszen az ébredésem sincs időhöz kötve. Éppen ezért látszatra többet megengedhet magának az ember. A mobiltelefonom ott hevert mellettem, lefekvés előtt elolvastam a legfrissebb híreket, készültem a következő napra, esetleg videókat nézegettem a megosztó oldalakon, nem feltétlenül munka, sokkal inkább szórakozás gyanánt. És egyszer csak azt vettem észre, hogy nem tudok időben elaludni. Sosem voltam egy korán lefekvő, Tehát ha azt mondom, hogy este 11 vagy éjfél körül alszok el, akkor nálam ez jelenti azt hogy időben.

De ez az idő is jócskán kitolódott, így mindennaposan éjjel 2, 3, de akár 4 óra is lehetett, amikor végre átadtam magam az álomnak. Ez két problémát okozhat: az egyik, hogy másnap kialvatlanul ébredek. Talán nagyobb szerencse volt az, hogy velem nem ez történt, hanem normál mennyiséget aludva jóval később ébredtem, akár 10-11 órakor. Így viszont könnyen kitalálható, hogy elment egy fél napom, hasznos munkavégzés nélkül. És éreztem, hogy ez legalább ugyanakkora probléma, mintha kialvatlanul ébrednék. Bizony jó pár hónapig beleragadtam ebbe az ördögi körbe, és azt éreztem, hogy nem tudok belőle kimászni, például olyan hagyományos módszerekkel sem, mint az olvasás. Egyszerűen vagy nem fáradtam el, vagy igen, de elaludni nem tudtam.

És itt jön az akarati tényező. Mert nem kell orvosnak lenni ahhoz, hanem csak egyszerű, tudatos olvasónak, hogy ismerjük annak káros hatásait, ha lefekvés előtt a telefonnal babrálunk. Hogy miért akarati tényező? Természetesen azért, mert kizárni őket a szobából, mármint a mobiltelefonokat, bizony komoly akarati kérdés.

Egyre több kutatás bizonyította már, hogy a telefonokon a LED-kijelző fénye erősen befolyásolja az elalvásért felelős melatonin nevű hormon mennyiségét. Ráadásul az ágyban a magunk mellett felejtett telefon elektromágneses hullámai is befolyásolhatják a szervezetünket, és időt vesz el az alvástól, sőt befolyásolja annak minőségét is. Szakértők is azt javasolják, hogy hagyományos módszerekkel aludjunk el, ha máshogy nem megy, és nem vagyunk az adott pillanatban eléggé fáradtak, akkor olvasunk könyvet. Kutatások azt is kimutatták, hogy a leginkább veszélyeztetett korosztály a tinédzserek, de hatással van a mobiltelefon egészen a nyugdíjas korosztályig.

Valóban nehéz harc, hogy távol tartsuk magunktól a mobiltelefont lefekvés előtt. Tettem egy próbát, szerencsére úgy tűnik sikerült. És noha az, hogy én magam este 11 előtt nehezen alszom el, régebbre és más okra nyúlik vissza, azért az elmondható, amióta ezt az este 11 órai sikerült fixálni, nemcsak a közérzetem, hanem a munkához való viszonyom is pozitív irányba változott. Nem mellesleg találtam egy jó könyvet, amit örömmel olvasok.

A gyorsételek tönkreteszik a testet

Az öregedésért nemcsak az idő felelős, egyre több tudományos kísérlet is bizonyítja, hogy az ember életvitele és a táplálkozása legalább ugyanekkora, ha nem még nagyobb szerepet játszik benne.

Autóval, busszal, gyalog vagy kerékpárral - Ki hogyan indul reggel munkába?

Vajon egészséges-e kerékpárral munkába járni reggelente? A válasz nem egyértelmű, de mint notórius kerékpáros, megpróbálok erre elfogulatlan választ adni. Vannak pro és kontra érvek. És mondjuk hogy nem késő ősz, esetleg tél van.

A gyerekvállalás lélektana

Van, aki szerint kínos, van, aki szerint tabu, más szerint viszont nagyon is kibeszélendő téma a gyerekvállalás. Általában az egészségi és anyagi vonzatait vizsgáljuk meg, pedig a lélektana sem utolsó szempont.

Ölelésterápia

A világ egyik legjobb dolga, érzése, mikor megölel a párunk, nyakunkba csimpaszkodik a gyerekünk, átölelnek a szüleink, vagy mi öleljük át a nagyszüleinket. Csupán mert jó. De, hogy ezzel mennyi mindent adunk, talán nem is gondolnánk. Mit is adhat egy ölelés?

A szokások rabja vagy?

Rossz szokásai szerintem mindenkinek vannak. Az ember csak egy kiscit nem figyel, és az alattomos rossz attitűdök máris beférkőznek a hétköznapokba, rutinná, szokássá válnak. Én sokban magamra ismerek. Te is?