Menü

Egy önvallomás arról, miért tettem ki a mobiltelefont a szobámból éjszaka

Kettős helyzetben voltam az elalvás tekintetében az elmúlt pár hónapban. Egyrészt szerencsés helyzetben vagyok, mert mint szabadúszó nem vagyok időhöz kötve, tehát nem reggel 8-ra kell bejárnom egy munkahelyre dolgozni. Ez nagyon kényelmesen hangzik, hiszen az ébredésem sincs időhöz kötve. Éppen ezért látszatra többet megengedhet magának az ember. A mobiltelefonom ott hevert mellettem, lefekvés előtt elolvastam a legfrissebb híreket, készültem a következő napra, esetleg videókat nézegettem a megosztó oldalakon, nem feltétlenül munka, sokkal inkább szórakozás gyanánt. És egyszer csak azt vettem észre, hogy nem tudok időben elaludni. Sosem voltam egy korán lefekvő, Tehát ha azt mondom, hogy este 11 vagy éjfél körül alszok el, akkor nálam ez jelenti azt hogy időben.

De ez az idő is jócskán kitolódott, így mindennaposan éjjel 2, 3, de akár 4 óra is lehetett, amikor végre átadtam magam az álomnak. Ez két problémát okozhat: az egyik, hogy másnap kialvatlanul ébredek. Talán nagyobb szerencse volt az, hogy velem nem ez történt, hanem normál mennyiséget aludva jóval később ébredtem, akár 10-11 órakor. Így viszont könnyen kitalálható, hogy elment egy fél napom, hasznos munkavégzés nélkül. És éreztem, hogy ez legalább ugyanakkora probléma, mintha kialvatlanul ébrednék. Bizony jó pár hónapig beleragadtam ebbe az ördögi körbe, és azt éreztem, hogy nem tudok belőle kimászni, például olyan hagyományos módszerekkel sem, mint az olvasás. Egyszerűen vagy nem fáradtam el, vagy igen, de elaludni nem tudtam.

És itt jön az akarati tényező. Mert nem kell orvosnak lenni ahhoz, hanem csak egyszerű, tudatos olvasónak, hogy ismerjük annak káros hatásait, ha lefekvés előtt a telefonnal babrálunk. Hogy miért akarati tényező? Természetesen azért, mert kizárni őket a szobából, mármint a mobiltelefonokat, bizony komoly akarati kérdés.

Egyre több kutatás bizonyította már, hogy a telefonokon a LED-kijelző fénye erősen befolyásolja az elalvásért felelős melatonin nevű hormon mennyiségét. Ráadásul az ágyban a magunk mellett felejtett telefon elektromágneses hullámai is befolyásolhatják a szervezetünket, és időt vesz el az alvástól, sőt befolyásolja annak minőségét is. Szakértők is azt javasolják, hogy hagyományos módszerekkel aludjunk el, ha máshogy nem megy, és nem vagyunk az adott pillanatban eléggé fáradtak, akkor olvasunk könyvet. Kutatások azt is kimutatták, hogy a leginkább veszélyeztetett korosztály a tinédzserek, de hatással van a mobiltelefon egészen a nyugdíjas korosztályig.

Valóban nehéz harc, hogy távol tartsuk magunktól a mobiltelefont lefekvés előtt. Tettem egy próbát, szerencsére úgy tűnik sikerült. És noha az, hogy én magam este 11 előtt nehezen alszom el, régebbre és más okra nyúlik vissza, azért az elmondható, amióta ezt az este 11 órai sikerült fixálni, nemcsak a közérzetem, hanem a munkához való viszonyom is pozitív irányba változott. Nem mellesleg találtam egy jó könyvet, amit örömmel olvasok.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.