Menü

Ezekért a szuper tulajdonságokért fogyaszt a káposzta

A káposzta egyik nagy előnye, hogy télen-nyáron könnyen beszerezhető, és C-vitamin-tartalma révén nem csupán a fogyásban segít, de az immunrendszeredet is erősíti.

A savanyú káposzta-diéta hatékonysága

Mit ígér a savanyú káposzta-diéta? A villámdiéta változat egyetlen nap alatt 1 kg fogyással kecsegtet. Sajnos a zsír energiatartalma olyan magas, hogy 1 kg zsír több napra fedezné energiaigényünket akkor is, ha semmit sem ennénk. Tehát még akkor is 3-4 napot venne igénybe 1 kg zsír leadása, ha semmit nem ennénk, mozognánk, és testünk mást nem is bontana le, csak zsírt!

Ezt azonban nem tehetjük meg, mert bizonyos tápanyagokra minden nap szükségünk van, hiányukban megbetegedhetünk (nők esetében általában minimum napi 1200, férfiak esetében 1500 kcal-t be kell vinni fogyókúra esetén is), ráadásul szervezetünk éhezéskor az izomzat és a különböző szervek fehérjéit is bontja, nem csak a zsírt. Tehát 1 nap alatt 1 kg-ot fogyni döntően csak víz leadásával lehetséges, ez viszont nem valódi fogyás, elsősorban nem zsírveszteség.

A leadott súly tehát a remélt zsír helyett zömében vízvesztésből, a béltartalom-ürüléséből és az izomban, májban tárolt szénhidrát vesztéséből fakad. Mivel minimális a zsírfelhasználás, törvényszerűen talán 2-3 napig tarthatjuk meg az elért “eredményt”.

Léteznek még 7 és 5 napos savanyúkáposzta-diéták is, amelynek ismertetői 3-5 kg leadását ígéri. Az előbbiek értelmében a fogyás döntően ebben az esetben sem zsírvesztésből adódik, különösen egy komolyabb fizikai aktivitásra képtelen, súlyosan elhízott embernél. Náluk viszont nem ritka a jelentős vízvisszatartás a szervezetben, a kúrától gyakran jelentkező bélmozgás fokozó, hashajtó hatás pedig a béltartalom mennyiségét is mérsékli. A fogyás tehát ebben az esetben is leginkább önbecsapás.

Hatások, mellékhatások

Mellékhatásként emésztőrendszeri panaszok, így hasmenés, puffadás, gyomorégés is jelentkezhet, ez egyénenként és egészségi állapottól függően változhat.

A módszer egyhangúvá teszi az étrendet, beteg embereknek árthat is, míg az egészséges, de pár kiló felesleggel rendelkező fogyókúrázók számára kipróbálásának szerencsére nincs különösebb egészségügyi kockázata. A savanyú káposzta ugyanis tartalmaz értékes tápanyagokat, amelyek bevitele hasznosak lehet egészséges ember számára. Ilyen a savanyúkáposzta – magas – rosttartalma, vagy a vitamin (például C-vitamin) és ásványi anyag (például kálium) tartalom. (különösebb előnye nincs)

Arra azonban figyelni kell, hogy a sóbevitelt a gyakran javasolt savanyúkáposzta lé ivása túlzottan megnövelheti! A módszerhez tartozó receptek viszonylag változatosak, ám az ettől még nem lesz jobb vagy hatékonyabb.

Így készítsd el a diétához a káposztalevest

Aprítsd fel a megtisztított vöröshagymát, és egy nagyobb fazékban a felforrósított olajon kissé pirítsd

meg.

Kockázd a megmosott paprikát, paradicsomot, karikázd a megpucolt petrezselyemgyökeret, sárgarépát és gombát, szeleteld vékony csíkokra a káposztát.

A zöldségeket dobd a hagymára, öntsd fel vízzel és a savanyú káposzta lével, lassú tűzön, fedő alatt főzd puhára. Amikor a víz felforr, ízlés szerint sózd, borsozd a levest, tedd bele a fokhagymát és a petrezselyemzöldet is. Amikor elkészült, a diéta előírásának megfelelően fogyaszd.

A káposztaleves diéta az egyik leghatékonyabb és leggyorsabb fogyókúra. Segítségével úgy szabadulhatunk meg a feles kilóktól, hogy a diéta alatt nem szenvedünk hiányt a szervezet számára fontos vitaminokból, ásványi anyagokból és más tápanyagokból, így a koplaláson alapuló fogyókúrákkal ellentétben, nem kell tartani hiányállapotok kialakulásától.

Szerző: Udvari Fanni

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.